Όσο καταπιάνεσαι με το μαγείρεμα, αντιλαμβάνεσαι ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η συνταγή αλλά τα μικρά τρικ που σώζουν μια κατάσταση, αυτά που ως λατρεμένοι σύμμαχοι σε σώζουν από ατυχήματα και κακοτοπιές, αυτά που ξέρουν οι μαμάδες αλλά δεν τα γράφει κανένα εγχειρίδιο μαγειρικής.
- To μπαγιάτικο ψωμί ξαναγίνεται φρέσκο αν το βουτήξουμε για λίγο μέσα σε κρύο νερό και το ξαναψήσοουμε για είκοσι λεπτά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς.
- Το φρέσκο ψωμί που μόλις βγήκε από το φούρνο, θα καταφέρουμε να το κόψουμε σε ωραίες φέτες που δεν θα διαλύονται, αν βουτήξουμε το μαχαίρι μέσα σε καυτό νερό.
- Πριν τηγανίσουμε τα ψάρια, τα βάζουμε για μερικά λεπτά σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι. Έτσι γίνονται άσπρα και σφιχτά, δεν διαλύονται και αποκτούν ωραία μυρωδιά.
- Για να καθαρίσουμε τα ψάρια τα βάζουμε να μουσκέψουν για λίγο σε νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουτάλι σόδα του φαγητού. Έτσι αφαιρούνται ευκολότερα τα λέπια. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν προηγουμένως τα βουτήξουμε για μισό λεπτό σε πολύ ζεστό νερό.
- Αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα μαγειρέψουμε. Εξασφαλισμένη νοστιμιά!
- Το κρέας μαλακώνει γρηγορότερα αν προσθέσουμε στο ψήσιμο λίγες σταγόνες ξύδι ή κονιάκ ή αν το αλείψουμε από πριν με ελαιόλαδο για μερικές ώρες.
- Ο ζωμός του βραστού κρέατος παίρνει ωραίο, χρυσοκίτρινο χρώμα αν μέσα στο νερό που βράζει ρίξουμε δυό-τρία από τα εξωτερικά φλούδια του κρεμμυδιού ή ένα ξυσμένο καρότο.
- Το γύρισμα του κρέατος που ψήνεται στη σχάρα πρέπει να γίνεται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί καθώς τρυπιέται χάνει τις πολύτιμες ουσίες και τα ζουμιά του.
- Τα όσπρια τα μουλιάζουμε πάντα σε κρύο νερό. Στο ζεστό σφίγγουν και δεν πρόκειται να μαλακώσουν στο μαγείρεμα.
- Στα όσπρια που μουλιάζουν δεν ρίχνουμε ποτέ ανθρακική σόδα γιατί καταστρέφει τις βιταμίνες τους.
- Οι φακές διατηρούν το ανοιχτό τους χρώμα και δεν μαυρίζουν στο μαγείρεμα αν μέσα στην κατσαρόλα προσθέσουμε δυό πατατούλες που θα πετάξουμε μετά.
- Για να αποφύγεις τον μπελά του μπεν μαρί, σαν φτιάχνεις σοκολατένιο γλυκό, απλά ζεσταίνεις λίγο γάλα ή λίγη κρέμα χωρίς να την αφήσεις να βράσει και λιώνεις μέσα τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.
- Η κρύα κρέμα ή μια κρύα σαντιγί μέσα σε ζεστή σοκολάτα, "κόβει" το γλυκό. Για να πετύχουμε τις πιο βελούδινες μους, γκανάς και λοιπά σοκολατένια γλυκά, φροντίζουμε όλα τα υλικά να είναι σε χλιαρή ή θερμοκρασία δωματίου.
- Τα λεμόνια βγάζουν περισσότερο ζουμί αν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα βουτήξουμε σε ζεστό νερό.
- Η δυσάρεστη μυρωδιά του λάχανου δεν θα σκορπιστεί στο σπίτι αν πάνω στην κατσαρόλα που βράζει βάλουμε ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι.
- Τα αβγά δεν σπάνε στο βράσιμο αν προσθέσουμε στο νερό τους λίγο ξύδι ή λίγο αλάτι. Ή αν τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσουμε.
- Τα σφιχτά αυγά δεν κάνουν γύρω από τον κρόκο τους την αντιαισθητική μαυρίλα, αν τα βράσουμε μόνο 5 λεπτά κι ύστερα τα αφήσουμε για άλλα 8 σε ζεστό νερό.
- Αν αλευρώσεις τις σταφίδες πριν τις βάλεις στο γλυκό δεν θα καθίσουν στον πάτο αλλά θα σκοπριστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Μερικές σταγόνες λεμόνι μέσα στο ρύζι που βράζει κάνουν το πιλάφι πιο σπυρωτό.
- Για να κάνουμε νόστιμη κρεατόσουπα ρίχνουμε το κρέας από την αρχή σε κρύο νερό. Μ’αυτό τον τρόπο το κολλαγόνο (η ζελατίνη) διογκώνεται, οπότε τα άλατα και οι χυμοί διαλύονται στο ζωμό. Έτσι το κρέας θα βγει άνοστο αλλά η σούπα νόστιμη. Αντίθετα, άμα ρίξεις το κρέας σε ζεστό νερό, το κρέας θα γίνει νόστιμο αλλά η σούπα θα χάσει πόντους.
σχόλια