20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας

20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
2

Όσο καταπιάνεσαι με το μαγείρεμα, αντιλαμβάνεσαι ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η συνταγή αλλά τα μικρά τρικ που σώζουν μια κατάσταση, αυτά που ως λατρεμένοι σύμμαχοι σε σώζουν από ατυχήματα και κακοτοπιές, αυτά που ξέρουν οι μαμάδες αλλά δεν τα γράφει κανένα εγχειρίδιο μαγειρικής.

  • To μπαγιάτικο ψωμί ξαναγίνεται φρέσκο αν το βουτήξουμε για λίγο μέσα σε κρύο νερό και το ξαναψήσοουμε για είκοσι λεπτά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς.
  • Το φρέσκο ψωμί που μόλις βγήκε από το φούρνο, θα καταφέρουμε να το κόψουμε σε ωραίες φέτες που δεν θα διαλύονται, αν βουτήξουμε το μαχαίρι μέσα σε καυτό νερό.
20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
Το φρέσκο ζεστό ψωμί κόβεται σε ωραίες φέτες που δεν διαλύονται βουτώντας το μαχαίρι μέσα σε καυτό νερό...
  • Πριν τηγανίσουμε τα ψάρια, τα βάζουμε για μερικά λεπτά σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι. Έτσι γίνονται άσπρα και σφιχτά, δεν διαλύονται και αποκτούν ωραία μυρωδιά.
  • Για να καθαρίσουμε τα ψάρια τα βάζουμε να μουσκέψουν για λίγο σε νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουτάλι σόδα του φαγητού. Έτσι αφαιρούνται ευκολότερα τα λέπια. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν προηγουμένως τα βουτήξουμε για μισό λεπτό σε πολύ ζεστό νερό.
  • Αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα μαγειρέψουμε. Εξασφαλισμένη νοστιμιά!
20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
Το αλάτι και το λεμόνι δίνουν εξασφαλισμένη νοστιμιά στο ψάρι...
  • Το κρέας μαλακώνει γρηγορότερα αν προσθέσουμε στο ψήσιμο λίγες σταγόνες ξύδι ή κονιάκ ή αν το αλείψουμε από πριν με ελαιόλαδο για μερικές ώρες.
  • Ο ζωμός του βραστού κρέατος παίρνει ωραίο, χρυσοκίτρινο χρώμα αν μέσα στο νερό που βράζει ρίξουμε δυό-τρία από τα εξωτερικά φλούδια του κρεμμυδιού ή ένα ξυσμένο καρότο.
  • Το γύρισμα του κρέατος που ψήνεται στη σχάρα πρέπει να γίνεται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί καθώς τρυπιέται χάνει τις πολύτιμες ουσίες και τα ζουμιά του.
20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
Το κρέας πρέπει να γυρίζεται πάντα με λαβίδα και όχι με πιρούνι...
  • Τα όσπρια τα μουλιάζουμε πάντα σε κρύο νερό. Στο ζεστό σφίγγουν και δεν πρόκειται να μαλακώσουν στο μαγείρεμα.
  • Στα όσπρια που μουλιάζουν δεν ρίχνουμε ποτέ ανθρακική σόδα γιατί καταστρέφει τις βιταμίνες τους.
  • Οι φακές διατηρούν το ανοιχτό τους χρώμα και δεν μαυρίζουν στο μαγείρεμα αν μέσα στην κατσαρόλα προσθέσουμε δυό πατατούλες που θα πετάξουμε μετά.
  • Για να αποφύγεις τον μπελά του μπεν μαρί, σαν φτιάχνεις σοκολατένιο γλυκό, απλά ζεσταίνεις λίγο γάλα ή λίγη κρέμα χωρίς να την αφήσεις να βράσει και λιώνεις μέσα τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.
  • Η κρύα κρέμα ή μια κρύα σαντιγί μέσα σε ζεστή σοκολάτα, "κόβει" το γλυκό. Για να πετύχουμε τις πιο βελούδινες μους, γκανάς και λοιπά σοκολατένια γλυκά, φροντίζουμε όλα τα υλικά να είναι σε χλιαρή ή θερμοκρασία δωματίου.

 

20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
Υπάρχουν κανόνες για να λιώσεις σωστά τη σοκολάτα...

  • Τα λεμόνια βγάζουν περισσότερο ζουμί αν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα βουτήξουμε σε ζεστό νερό.
  • Η δυσάρεστη μυρωδιά του λάχανου δεν θα σκορπιστεί στο σπίτι αν πάνω στην κατσαρόλα που βράζει βάλουμε ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι.
  • Τα αβγά δεν σπάνε στο βράσιμο αν προσθέσουμε στο νερό τους λίγο ξύδι ή λίγο αλάτι. Ή αν τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσουμε.
  • Τα σφιχτά αυγά δεν κάνουν γύρω από τον κρόκο τους την αντιαισθητική μαυρίλα, αν τα βράσουμε μόνο 5 λεπτά κι ύστερα τα αφήσουμε για άλλα 8 σε ζεστό νερό.

 

20 πολύτιμα μυστικά της κουζίνας Facebook Twitter
Τα αβγά δεν σπάνε στο βράσιμο αν προσθέσουμε στο νερό τους λίγο ξύδι ή λίγο αλάτι.
  • Αν αλευρώσεις τις σταφίδες πριν τις βάλεις στο γλυκό δεν θα καθίσουν στον πάτο αλλά θα σκοπριστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  • Μερικές σταγόνες λεμόνι μέσα στο ρύζι που βράζει κάνουν το πιλάφι πιο σπυρωτό.
  • Για να κάνουμε νόστιμη κρεατόσουπα ρίχνουμε το κρέας από την αρχή σε κρύο νερό. Μ’αυτό τον τρόπο το κολλαγόνο (η ζελατίνη) διογκώνεται, οπότε τα άλατα και οι χυμοί διαλύονται στο ζωμό. Έτσι το κρέας θα βγει άνοστο αλλά η σούπα νόστιμη. Αντίθετα, άμα ρίξεις το κρέας σε ζεστό νερό, το κρέας θα γίνει νόστιμο αλλά η σούπα θα χάσει πόντους.
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια