Ευκολάκια για την καλοκαιρινή κουζίνα

Ευκολάκια για την καλοκαιρινή κουζίνα Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LIFO
1


 

Σε ένα ταψί κόψε πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και ντοματίνια τσέρι. Ράντισε με λίγο ελαιόλαδο. Βάλε αλάτι, πιπέρι. Ψήσε στον φούρνο ή στο grill μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά. Παράλληλα, βάλε πλιγούρι ή κινόα ή κουσκούς να μουλιάσει σε ζεστό νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες στο κουτί κ.λπ. Σουρώνεις το πλιγούρι και το ρίχνεις στα ψητά λαχανικά. Ανακατεύεις, προσθέτεις χυμό λεμονιού και έξτρα λάδι και αλάτι, αν χρειάζεται, βασιλικό κομμένο και έχεις το επικότερο φαγητό.

Βράσε ρύζι Basmati σε ελαφρώς αλατισμένο νερό (250 γρ. ρύζι, 500 ml νερό), με ένα κλωναράκι lemongrass που το έχεις «σπάσει» λίγο ή τη φλούδα ενός λάιμ, μέχρι να ψηθεί. Θέλει περίπου δώδεκα λεπτά. Κατέβασέ το από τη φωτιά και άσε το ρύζι σκεπασμένο στην κατσαρόλα για ένα πεντάλεπτο. Πρόσθεσε 150 γρ. ζάχαρη, ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί στο ρύζι κι έπειτα πρόσθεσε και 300 ml γάλα καρύδας. Άφησε το μείγμα σκεπασμένο για δέκα λεπτά κι έπειτα πρόσθεσε 100 ml κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το σημείο μπορείς να το φας ζεστό. Είναι υπέροχο, κρεμώδες και ελαφρύ. Αλλιώς, άδειασε το μείγμα σε ένα μπολ, σκέπασέ το με μία μεμβράνη και βάλ' το στο ψυγείο να παγώσει. Όταν θες να σερβίρεις (εδώ είναι, βέβαια, που σταματάει να είναι λάιτ όλο αυτό), χτυπάς στο μίξερ περίπου 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να γίνει αρκετά σφιχτή. Στην κρέμα προσθέτεις το μείγμα από το ρύζι και το ανακατεύεις με κυκλικές κινήσεις για να ενωθούν. Το τρως και όπως είναι, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά με αυτό. Σέρβιρέ το σε ένα με γάλο μπολ με συνοδευτικά! Θρυμματισμένα μπισκότα, μάνγκο, κεράσια. Είναι το πιο ωραίο ρυζόγαλο για το καλοκαίρι.

Άλειψε ροδάκινα με μαλακό βούτυρο ανάλατο, μετά πασπάλισέ τα με ζάχαρη και ρίξ' τα σε δυνατό φούρνο. Θα ψηθούν και θα καραμελώσουν σε 25 περίπου λεπτά μαξ. Τα τρως με παγωτό, σκέτα, όπως θες. Είναι η γεύση του καλοκαιριού στο πιο decadent. Εγώ τα φτιάχνω έτσι, μετά τα πολτοποιώ, τα περνάω από σουρωτήρι και τα βάζω στην παγωτομηχανή. Σορμπέ από καραμελωμένα ροδάκινα. Απλώς, με όλη αυτήν τη διαδικασία δεν είναι ευκολάκι.

Αμπελοφάσουλα ελαφρώς βρασμένα, χλωρή ή ξινομυζήθρα ή ένα άλλο μαλακό τυρί, καλό λάδι, χοντρό αλάτι και λίγη ντομάτα στο πλάι. Κολοκυθάκια στον ατμό, σαλάτα με φρέσκο δυόσμο και ντομάτα. Κανένα κρέας δεν μπορεί να νικήσει την καλοκαιρινή σαλάτα.

Μην υποτιμάς το ζελέ, αγαπημένε μου φίλε. Κάνε ό,τι σου κατέβει. Πάρε έτοιμα, χημικά πλαστικά που είναι η γεύση που θυμάσαι από τα παιδικά σου και κάνε πολύχρωμα παιχνίδια. Γίνε πιο σοφιστικέ και φτιάξε ζελέ με χυμούς φρούτων, με σιρόπια, με ζωμούς. Μάθε μόνο πώς πήζουν και θα μπορέσεις να φτιάξεις τα πάντα.

Μην υποτιμάς την πατατοσαλάτα. Πατάτες νέας εσοδείας βραστές, λίγος μαϊντανός, λίγο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. That's it. Μπορείς και πιο πολύπλοκα, αλλά κι έτσι είναι μια χαρά. Και κρατάει και τέλεια στο ψυγείο.

Πεπόνι, γαρίδες βραστές ή καβούρι, αν είσαι billionaire, τσίλι, λάιμ. Λίγο fish sauce. Ψάξε τις ταϊλανδέζικες συνταγές. Αν βρεις τα υλικά, θα μπορέσεις να φτιάξεις πολλές συνταγές καυτερές και δροσερές και πικάντικες που είναι ό,τι πρέπει για μια μέρα «καυτερή».

Μην υποτιμάς τις σαλάτες με ζυμαρικά. Δεν θα σου πω καν τι να βάλεις μέσα. Απλώς θα δηλώσω ότι μια σαλάτα με ζυμαρικά στο ψυγείο κρατάει άνετα ένα διήμερο και αν δεν το παρακάνεις με μαγιονέζες, τυριά και κρέατα, είναι και μια σχετικά λάιτ φάση.

Το καλοκαίρι οφείλεις να έχεις φρούτα στο ψυγείο. Τα κεράσια κάνουν καλό – μαθαίνω ότι έχουν και μελατονίνη, θα κοιμάσαι καλύτερα. Καρπούζια και άλλα κόκκινα. Πεπόνια και ό,τι άλλο βρεις. Φάε να χορτάσεις χρώμα και γεύση και ενέργεια. Και τον χειμώνα βλέπουμε τι θα κάνουμε με τα κρέατα και τα βαριά.

Μην ανάβεις φούρνους. Μη φτιάχνεις κέικ και περίτεχνα φαγητά τα καλοκαίρια. Μην ξοδεύεις πάνω από είκοσι με τριάντα λεπτά στην κουζίνα. Δυο-τρεις κινήσεις και το φαγητό στο πιάτο. Μη σκέφτεσαι το φαΐ όσο έχει ήλιο και σαραντάρια, μεζεδάκια, κρύα πιάτα, μικρές ποσότητες, μην πίνεις αλκοόλ, είναι θάνατος το καλοκαίρι.


Σας φιλώ!

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Μια ερώτηση ... Το ρίζι πως μετα απο 150 γρ. ζάχαρη ειναι ακόμα "λαιτ" ? Η ζάχαρη είναι ότι χειρότερο , ακόμα και η κρέμα γάλακτος είναι "καλύτερη" απο σχεδόν ενα φλυτζάνι ζάχαρη .