Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζητούν συγγνώμη μετά τις αποκαλύψεις για τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζητούν συγγνώμη μετά τις αποκαλύψεις για τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική Facebook Twitter
2

H μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο εύκολο για το προσωπικό να αναφέρει σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά, έπειτα από μια εκπομπή του BBC σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική.

Οκτώ γυναίκες πρώην υπάλληλοι των MSF, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, είχαν μια «τοξική» νοοτροπία, που περιελάμβανε «καταφανή και εκτεταμένη» χρήση τοπικών ιερόδουλων από το προσωπικό, με έναν άνδρα να καυχιέται ότι είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ στη Λιβερία.

«Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι MSF, που απασχολούν 42.000 ανθρώπους.

«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται».

Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οι MSF ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.

Μια πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που φέρονται να ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα.

«Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC αυτή η ανώνυμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Το Thomson Reuters Foundation δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως από ανεξάρτητη πηγή τις κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους.

Οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν, και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.

«Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να το αναφέρουν», είπε.

Η απάντηση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) στην Ελλάδα

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ανεχόμαστε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης στους κόλπους της οργάνωσής. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε καταγγελία, διαθέτοντας μηχανισμούς πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης τυχόν ανάρμοστης συμπεριφοράς του προσωπικού.

Σχετικά με τις καταγγελίες που μας μεταφέρθηκαν από το BBC, προχωρήσαμε στη διερεύνησή τους στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από το ΒBC, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην εν λόγω εκπομπή.

Επίσης, διερευνήσαμε και τις αναφορές σχετικά με την παροχή φαρμάκων ως αντάλλαγμα για σεξ, αλλά με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από την εκπομπή δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα σε τι αναφέρονται. Το BBC μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε σε ένα απαράδεκτο σχόλιο και όχι σε συγκεκριμένο γεγονός. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά μας σε συμπεριφορές εκμετάλλευσης της θέσης των εργαζομένων μας για προσωπικό όφελος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς καταγγελιών, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να καταγγέλλουν κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων και απολύσεις».

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι οικοδέσποινα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας «Together at Christmas» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο

Διεθνή / Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη η επικράτηση του ακροδεξιού, φιλορώσου Γκεοργκέσκου

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου δεν έχει δικό του κόμμα και έκανε καμπάνια μέσω του TikTok, ζητώντας επιτακτικά να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ρουμανίας προς την Ουκρανία.
LIFO NEWSROOM
Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι, σε γενικές γραμμές, ένας καλός και αποτελεσματικός οργανισμός στο τομέα του. Τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει πολιτικές για την (όσο το δυνατόν) αποφυγή περιστατικών σαν αυτά του άρθρου, είτε μέσω προληπτικών είτε μεσω κατασταλτικών μέτρων στο ντόπιο και ξένο προσωπικό του.Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι εγκληματικό και έχει να κάνει με έναν - σχετικά περιορισμένο - αριθμό ατόμων που νοιώθουν κάτι σα 'ράμπο' στις αποστολές, 'σώστες' και 'ήρωες' της συμφοράς που θεωρούν πως έχουν κάποιου είδους έμμεσης 'εξουσίας' στους ντόπιους πληθυσμούς και στο ίδιο το προσωπικό του οργανισμού. Όταν ο απέναντι σου είναι πάμφτωχος ή η δουλειά κάποιου εξαρτάται απο σένα, οι τρόποι πίεσης και δύναμης μπορεί να είναι διάφοροι.Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας οργανισμός για να εξαλείψει εντελώς - μηδενίσει - φαινόμενα σα τα παραπάνω. Υπάρχουν προσεγγίσεις που οι ΓΧΣ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν προκειμένουν κάποιοι απο τους εργαζομενούς τους να μη συμπεριφέρονται σα 'ραμπο' και ήρωες της δεκαετίας του '70, αλλά φαινόμενα σα και τα παραπάνω είναι τόσο σύνθετα που πολύ αμφιβάλλω αν θα εξαλειφθούν ποτέ εντελώς. Φυσικά πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί κανείς μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση.