Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία Facebook Twitter
8

Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία Facebook Twitter
Είμαστε μόλις στην αρχή της εξέτασης των πιθανών ιατρικών επιπλοκών του τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των καρκινογόνων ιδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να προκαλέσει μεταλλάξεις και αλλεργίες.

 

*Απόδοση του άρθρου του καθηγητή κυτταρικής βιολογίας και διευθυντή του Κέντρου Δερματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, δρ. Desmond Tobin που δημοσιεύτηκε στο theconversation.com.

Οι βιολόγοι μελετητές που εξερευνούν τη θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος σκαρφάλωσε στην κορυφή της οικογένειας των θηλαστικών εξαιτίας της ακόρεστης αδυναμίας του στο σεξ και τον ήλιο. Η εξέλιξη των ανθρώπινων επιδεξιοτήτων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την προσαρμογή του είδους στις συνθήκες του ηλιόλουστου πλανήτη, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σύνδεση μεγάλου ποσοστού του γονιδιώματος με τoυς υποδοχείς UV. Οι κίνδυνοι από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πλέον γνωστοί, αλλά ελάχιστα έχουν μελετηθεί οι πιθανές επιπτώσεις στο δέρμα από τη νέα μόδα των τατουάζ.

Η έκρηξη της μόδας του τατουάζ στη Δύση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχει οδηγήσει το 10% του γενικού πληθυσμού να έχει χαράξει το δέρμα του με τουλάχιστον ένα τατουάζ. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς και σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες κάθεται στην καρέκλα ενός δερματοστίκτη. Η μόδα πλέον προστάζει μεγάλα και περίτεχνα σχέδια που καλύπτουν όλο και περισσότερη επιφάνεια και αφήνουν ελάχιστο δέρμα χωρίς τα σημάδια από το μελάνι.

Αναπόφευκτα οι νέοι θα σπεύσουν να απολαύσουν την φαινομενικά αθώα ελευθεριότητα με υπερβολή. Η φύση έχει όμως αποδειχθεί πως δεν δείχνει επιείκεια στην υπερβολή και πλέον οι λόγοι ανησυχίας για τα υπερμεγέθη τατουάζ μοιάζουν απόλυτα δικαιολογημένοι. 

 

Το τατουάζ μπορεί να μοιάζει με ένα είδος τέχνης, αλλά αυτή προϋποθέτει την έγχυση δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών βαθιά στο δέρμα. Καθώς όλο και μεγαλύτερα μέρη του σώματος καλύπτονται, το ποιες θα είναι οι ακούσιες συνέπειες από αυτό, περιορίζεται μέχρι στιγμής σε ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής των στούντιο.

 

Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία Facebook Twitter

 

Οι βελόνες τατουάζ διαπερνούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, μερικές φορές σε βάθος που φτάνει τα δύο χιλιοστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένα από τα συστατικά του μελανιού μπορεί να είναι τοξικά όπως άλλωστε υπέδειξε το 2012 μια έρευνα για την Δανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ακόμη και ορισμένοι κατασκευαστές μελανιών έχουν παραδεχθεί ότι ορισμένα στούντιο χρησιμοποιούν ακατάλληλα μελάνια που περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις. 

 

Bρισκόμαστε στη φάση μελέτης του πώς το δέρμα επηρεάζεται από τις χρωστικές ουσίες των μελανιών και των συναφών χημικών προϊόντων τους. Ο Desmond Tobin και οι συνάδελφοί του Colin Grant και Pete Twigg, ειδικοί στη χρήση του μικροσκοπίου ατομικής δύναμης (AFM) και της μηχανικής των ιστών, έχουν ήδη ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα τατουάζ, και στις αντιδράσεις αυτών των χρωστικών σε μορφή νανο-σωματιδίων. Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στο ότι τα νανο-σωματίδια του μελανιού πιθανόν να καταλήγουν και σε άλλα όργανα του σώματος. Οι εργαστηριακές έρευνες που έφεραν σε επαφή τους ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο στο δέρμα) με το μελάνι τατουάζ (ακόμα και όταν ήταν πολύ αραιωμένο) δείχνουν ότι μειώνεται σημαντικά η βιωσιμότητά τους. Το κολλαγόνο είναι το κύριο συνδετικό του ιστού του σώματος, και τα νανο-σωματίδια από το μελάνι του τατουάζ μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο κολλαγόνου του χορίου. Αργότερα, τα σωματίδια του μελανιού εμφανίζονται γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Είναι ίσως η φύση των σύγχρονων φιλελεύθερων κοινωνιών που κάνει τα μέτρα προστασίας ενάντια σε ανεπιθύμητες συνέπειες προσωπικών επιλογών να λαμβάνονται αργοπορημένα. Η περίπτωση των τατουάζ είναι αντίστοιχη με εκείνη των σολάριουμ που ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Ένας άλλος παράγοντας που καθοδηγεί την εξέλιξή της μόδας των τατουάζ είναι η τεράστια βιομηχανία που άνθισε μαζί του.

 

Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία Facebook Twitter

 

Μόλις πέρυσι διοργανώθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τατουάζ και έρευνα σχετικά με τις χρωστικές ουσίες. Σκοπός αυτού του πρωτοποριακού συνεδρίου ήταν να επικοινωνηθούν οι νέες κλινικές μελέτες των ερευνητών σχετικά με τα τατουάζ και τις συναφείς βιομηχανικές χρωστικές τους - όχι μόνο στις ιατρικές κοινότητες, αλλά και όσους επιφορτίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας ή εμπλέκονται στην κατασκευή, τη διανομή και την πώληση του μελανιού τατουάζ.

 

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γνωρίσουμε σχετικά με αυτό το θέμα. Είμαστε μόλις στην αρχή της εξέτασης των πιθανών ιατρικών επιπλοκών του τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των καρκινογόνων ιδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να προκαλέσει μεταλλάξεις και αλλεργίες. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες πως οι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το μελάνι του τατουάζ μπορούν να καταστούν πιο ασταθείς από τις προσπάθειες για αφαίρεσή τους με λέιζερ.

 

Είναι ακόμη σχετικά νωρίς για συμπεράσματα, αλλά η γνώση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητο να ενισχυθούν, ειδικά εφόσον το τατουάζ έχει γίνει τόσο διαδεδομένο. Όπως άλλωστε έχει στο παρελθόν πει και ο Παράκελσος: "Η δόση κάνει το δηλητήριο".

 

8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Αφού μας έχτε τουμπανιάσει τα ούμπαλα με τα τατουαζ και σαν αγέλη από μοσχάρια πήγαμε και κάναμε όλοι απο καμιά 50αριά,ξαφνικά εεε...παιδιά ψοφάτε από τα tattoo κόψτε λίγο.
ο FDA δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος γνώμονας κρίσης κάποιου σκευάσματος, επί το προκειμένω μελανιού.. αρκετά τα λάθη του και οι εκ των υστέρων παρατηρήσεις του..
υπερασπίζομαι την γνώση αλλά πως μπορεί να μιλά κανείς για επιστημονική προσέγγιση όταν η βιβλιογραφία για τα μελάνια είναι τόσο μικρή; από τη μία και από την άλλη (άσχετα αν αλλάζουμε θέμα) η FDA έχει πέσει σε τραγικά λάθη στο παρελθόν υποστηρίζοντας έρευνες για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους (μια απλή ανασκόπιση των βαρβιτουρικών ίσως σας πείσει), αφενός και αφετέρου αποκρύπτοντας οτιδήποτε της προκαλούσε χασούρα. λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ' όψη δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η FDA κάνει αμερόληπτα τη δουλειά της
«Πώς μπορεί να μιλά κανείς για επιστημονική προσέγγιση όταν η βιβλιογραφία για τα μελάνια είναι τόσο μικρή;». Μπορεί κανείς να μιλά για απουσία επιστημονικής προσέγγισης σε ένα ζήτημα που όφειλε να έχει τέτοια. Δεν υπάρχουν ακόμα πειραματικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια ουσιών τις οποίες πολλοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν κάτω από την επιδερμίδα τους εφ’όρου ζωής. Τα μελάνια έχουν μπει στο πετσί μας προτού ελεγχθεί η μακροπρόθεσμη τοξικότητά τους κι αυτό είναι κάτι που πολλοί αγνοούν. Ό,τι έρευνα έχει γίνει, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα και πολλές φάσεις μελετών μέχρι να μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. (Ως προς το άλλο θέμα, πιθανολογώντας ότι μιλάτε για το σκάνδαλο της θαλιδομίδης το ’60 στην Ευρώπη, θα σας παρότρυνα να ενημερωθείτε καλύτερα, καθώς ο FDA δεν έδωσε έγκριση γι’αυτό και δεν κυκλοφόρησε ποτέ νόμιμα στις ΗΠΑ. Αν μιλάτε για κάτι άλλο, παρακαλώ διευκρινίστε).
Πολυ καλη η προσπαθεια σας να πατε λιγο κοντρα στο ρευμα που μας θελει ολους *τσι μοδος*, της μοδας δηλαδη. Οπου μοδα βλεπε τατοο, γυμναστηρια, μαλλια σαν να ειδαμε το Δρακουλα, συνδυασμος μουσιων με ξυρισμενα ποδια (ω Θεοι!) και αλλα πολλα. Μακαρι αυτην τη γραμμη να ακολουθουσαν και αλλα *τσι μοδος* ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομενων και καποιων αρθρογραφων αυτου του εντυπου. Οπως πολυ σωστα λετε, το δηλητηριο εγκειται στην (υπερ) δοσολογια. Σε ολα!