Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν πεθάνει φέτος προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν πεθάνει φέτος προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Η αύξηση στη ροή τους καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες καθώς προσπαθούν να προλάβουν τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες αργά ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ).

Περίπου 204 άνθρωποι έχουν πνιγεί τις τελευταίες ημέρες αφού επιβιβάστηκαν από διακινητές σε μη ασφαλή πλοιάρια, με 103 να χάνουν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο την Παρασκευή και πολλούς άλλους να πνίγονται χθες όταν μια φουσκωτή βάρκα ανατράπηκε ανατολικά της Τρίπολης με 41 πρόσφυγες να διασώζονται.

«Καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των θανάτων στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Οτμάν Μπελμπέισι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ για τη Λιβύη.

«Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απελπισία των προσφύγων να φύγουν προτού η Ευρώπη λάβει περαιτέρω μέτρα για να εμποδίσει τον διάπλου της Μεσογείου».

Ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, δήλωσε ότι η αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως οι καλές καιρικές συνθήκες και το τέλος του Ραμαζανιού.

«Όμως υπάρχει και η παγκόσμια παραδοχή ότι η ΕΕ αρχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία καλύτερα, οπότε προσπαθούν να βγάλουν κέρδος όσο προλαβαίνουν. Οι διακινητές πάντα βάζουν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Παρά την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο φέτος είναι υποδιπλάσιος από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Όμως το ταξίδι μέσω της ερήμου Σαχάρα και μετά ο διάπλους της Μεσογείου παραμένει ο πιο επικίνδυνος δρόμος για τους μετανάστες παγκοσμίως.

Η προσπάθεια να περιοριστεί η διακίνηση προσφύγων μέσω της Λιβύης βασίζεται σε μεγάλο μέρος στο λιμενικό της χώρας αυτής της Βόρειας Αφρικής, το οποίο επιστρέφει στη Λιβύη τους πρόσφυγες που διασώζει στα ανοικτά. Όμως υπάρχουν αντιδράσεις για τις συνθήκες της κράτησής τους εκεί.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή σχεδόν 1.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις λιβυκές ακτές από το λιμενικό της χώρας. Μέχρι στιγμής φέτος το λιμενικό έχει επιστρέψει 10.000 πρόσφυγες στη Λιβύη, τους οποίους η κυβέρνηση της χώρας μεταφέρει σε κέντρα κράτησης.

«Οι πρόσφυγες που επιστρέφουν (στη Λιβύη) από το λιμενικό, δεν θα πρέπει να μεταφέρονται αυτόματα σε κέντρα κράτησης. Ανησυχούμε βαθιά ότι τα κέντρα κράτησης θα είναι και πάλι υπερπλήρη και ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί θα επιδεινωθούν εξαιτίας της πρόσφατης εισροής προσφύγων», σχολίασε ο Μπελμπέισι.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουινγκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίπολη αυτή την εβδομάδα για να δει από πρώτο χέρι τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων.

«Ο ΔΟΜ είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των προσφύγων καθώς όλοι μαζί καταβάλλουμε προσπάθειες για να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Σουίνγκ θα αντικατασταθεί αργότερα φέτος από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Αντόνιο Βιτορίνο ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή για να τον διαδεχθεί και έγινε ο δεύτερος μη Αμερικανός που αναλαμβάνει την προεδρία του οργανισμού αυτού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM