Τι συζήτησαν Μοσκοβισί και Βούτσης για την ελληνική Βουλή

Τι συζήτησαν Μοσκοβισί και Βούτσης για την ελληνική Βουλή Facebook Twitter
0

Το «σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινοβουλευτικής τάξης, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η Βουλή των Ελλήνων, αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης» έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο, μπορέσαμε να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στα προγράμματα τα οποία είχαν συνομολογηθεί, πλην όμως, πολλές φορές, κινηθήκαμε στα όρια του ελληνικού Συντάγματος» επισήμανε ο πρόεδρος του Σώματος και συνέχισε:

«Με αυτή την έννοια, το λέω θετικά, από εδώ και πέρα, τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα το οποίο δεν είναι ήσσονος, αλλά εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ειδικά για τη χώρα μας, θα υπάρξει μια διαφορετική, απρόσκοπτη και δημοκρατική λειτουργία, όπως πάντοτε προσπαθούμε να υπάρχει στην ελληνική Βουλή».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε στον κ. Μοσκοβισί πως σε τρία χρόνια θα γίνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εορτασμοί για τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας, «γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς» όπως τόνισε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων για την έως τώρα συμβολή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο κασετίνα με ασημένια μετάλλια, σε μια ειδική επετειακή έκδοση του Κοινοβουλίου, που απεικονίζουν αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

«Το βασικό ζήτημα τώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις αποφάσεις για τη βελτίωση του ελληνικού χρέους, είναι η Βουλή και οι συναρμόδιες Επιτροπές μας να εμπλακούν ακόμα πιο ουσιαστικά στη χάραξη των μεταμνημονιακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε ακολούθως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, στις οποίες απευθύνθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Τα Μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν. Από τους μνημονιακούς νόμους δεν έχει καταργηθεί κανείς. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι μπροστά μας με το κόψιμο των συντάξεων και τη μείωση στο αφορολόγητο» είπε από την πλευρά του στη συνάντηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Οι μεταρρυθμίσεις, που μπήκαν και στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μοσκοβισί, είχαν σαφέστατες στοχεύσεις. Στο πώς, δηλαδή, θα διαμορφωθεί μία πολύ φθηνή εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι δράσεις για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Είπε ακόμη ότι η ρύθμιση του χρέους, όπως επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια διασφάλιση, μια εγγύηση που παρέχουν στους ξένους κεφαλαιοκράτες, στα διάφορα Funds, ότι μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

Στην επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης. «Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι μέρος ενός νέους κεφαλαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα πορεύεται μαζί με την Ενωμένη Ευρώπη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζοντας ένα μέλλον με ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών, με μεγαλύτερη σύγκλιση και συνοχή, με έμφαση στην ανάπτυξη και απομόνωση των πολιτικών λιτότητας» είπε ο κ. Κατσίκης.

«Αυτό που υπογράψατε με τον καλό μου φίλο, τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι το 4ο μνημόνιο, διότι, κύριε Μοσκοβισί, με την υπογραφή σας δεν έχετε δεσμευτεί ότι θα δώσετε καμία χρηματοδότηση, για τις περικοπές των συντάξεων, του αφορολόγητου και όλα αυτά, που περιλαμβάνει αυτό που εμείς το λέμε το 4ο μνημόνιο και κάποιοι άλλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Το ό,τι έρχεται σήμερα ο Επίτροπος Μοσκοβισί και μιλάει με τόσο καλά λόγια για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, περιποιεί τιμή για τους ίδιους, ή μήπως είναι προσβλητικό; Κανονικά θα έπρεπε να είναι προσβλητικό για την παράταξή του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά των ΑΝΕΛ, για τους πατριώτες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε εκ μέρους της ΧΑ ο Γιάννης Λαγός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ