Με αφορμή έναν πανίσχυρο τυφώνα που πλήττει τη Νότια Φλόριντα, οι επιστήμονες συζητούν εάν η καταιγίδα θα δημιουργήσει ανέμους με ταχύτητες 200 μίλια / ώρα, που θα τον ανεβάσουν στην κατάσταση της κατηγορίας 6.
Αυτό είναι ένα σενάριο για τυφώνες σε έναν θερμότερο κόσμο, ένα αντικείμενο εξαιρετικής πολυπλοκότητας και σημαντικής επιστημονικής έρευνας, καθώς εμπειρογνώμονες προσπαθούν να δώσουν έμφαση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής από τις επιρροές των φυσικών κύκλων του κλίματος.
Ορισμένες αλλαγές - όπως η επιβράδυνση της πρόωρης κίνησης των τυφώνων και η επιδείνωση των καταιγίδων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας - συμβαίνουν ήδη. Εκτός από την αύξηση της ισχύος των τυφώνων που ίσως έχει ήδη αρχίσει, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί, λαμβάνονται υπόψη όλες οι άλλες κλιματικές αλλαγές.
Μεταξύ των συμπερασμάτων: Οι τυφώνες θα είναι πιο υγροί. Είναι πιθανό να κινούνται πιο αργά, παραμένοντας σε οποιαδήποτε περιοχή χτυπήσουν περισσότερο. Και παρόλο που το αν θα υπάρξουν περισσότεροι ή λιγότεροι είναι κάτι που συζητείται, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα είναι ισχυρότεροι.
«Υπάρχει ομοφωνία για τους τυφώνες βροχής σε ένα θερμότερο κλίμα», δήλωσε ο Adam Sobel, καθηγητής της εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθυντής της STI πρωτοβουλίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το κλίμα. «Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τυφώνες θα είναι κατά μέσο όρο ισχυρότεροι. Υπάρχει περισσότερη συζήτηση για το εάν μπορούμε να το εντοπίσουμε ήδη».
Κανείς δεν ξέρει πόσο δυνατοί μπορεί να γίνουν οι τυφώνες καθώς τροφοδοτούνται από θερμότερο νερό των ωκεανών αλλά αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Los Angeles Times.
Ο Timothy Hall, ανώτερος επιστήμονας του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών, δήλωσε πως άνεμοι με ταχύτητες μέχρι και 230 μίλια/ώρα θα μπορούσαν να καταγραφούν μέχρι το τέλος του αιώνα, αν οι σημερινές τάσεις στον πλανήτη συνεχιστούν ως έχουν. Αυτό σημαίνει ανεμοστρόβιλος κατηγορίας F-4 ο οποίος μπορεί να παρασύρει αυτοκίνητα και ανθρώπους.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι η κλίμακα πέντε κατηγοριών για τους τυφώνες θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει κατηγορία 6 ή ακόμα και κατηγορία 7;
Η κλίμακα του ανέμου Saffir-Simpson τυφώνα, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και κατατάσσει τους τυφώνες από την κατηγορία 1 (74-95 μίλια/ ώρα) έως την κατηγορία 5 (πάνω από 157 μίλια/ ώρα).
Την περασμένη σεζόν υπήρξαν δύο τυφώνες κατηγορίας 5, ο Irma και η Maria, με την Irma να φτάνει τα 180 μίλα/ ώρα. Και το 2015, από στην ακτή του Μεξικού, ο τυφώνας Patricia πέτυχε μια ταχύτητα άνεμου 219 μιλίων.
Πολλοί επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται για τις κατηγορίες ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι αυτές καταγράφουν μόνο την ταχύτητα του ανέμου και όχι τους άλλους κινδύνους που θέτουν οι τυφώνες.
Μεταξύ των προβλέψεων που κάνουν αναφέρεται πως οι καταιγίδες θα κινούνται πιο αργά. Στην πραγματικότητα, αυτό έχει ήδη συμβεί όπως δείχνουν νέες έρευνες. Μια μελέτη στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι οι τροπικοί κυκλώνες έχουν μειώσει την ταχύτητά τους κατά 10% από το 1949 και πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνεμοι του τυφώνα θα επιβραδυνθούν. Σημαίνει ότι ο τυφώνας θα είναι πιο πιθανό να παραμείνει σε μια περιοχή περισσότερο και οι καταστροφές θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες.
Εκτός από την πιο αργή μετακίνηση, οι μελλοντικοί τυφώνες αναμένεται να φέρνουν πολύ περισσότερη βροχή. Μια μελέτη από επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα έδειξε πώς θα συμπεριφερόντουσαν 20 τυφώνες του Ατλαντικού στο τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο θερμός αέρας κρατά περισσότερο νερό από τον κρύο αέρα και με βάση το δεδομένο αυτό η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τυφώνες θα παράγουν κατά μέσο όρο 24% περισσότερη βροχή, μια αύξηση που εγγυάται ότι περισσότερες καταιγίδες θα προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες.
Ωστόσο όλες αυτές οι προβλέψεις δεν δίνουν σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Αυτό που για ακόμη μια φορά τονίζουν είναι πως τέτοια στοιχεία είναι πολύ σοβαρά και πως πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μελέτης της κλιματικής αλλαγής.