Απεγκλωβίζονται σιγά σιγά τα παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Απεγκλωβίζονται σιγά σιγά τα παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης Facebook Twitter
EPA
0

Oι διασώστες μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο τουλάχιστον τρία από τα υπόλοιπα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 8 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11 πμ τοπική ώρα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της επιχείρησης εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν καλά νέα και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούνται περισσότεροι διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά.

Σημειώνεται ότι χθες απεγκλωβίστηκαν τέσσερα από τα 12 παιδιά.

Απεγκλωβίζονται σιγά σιγά τα παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης Facebook Twitter
EPA

Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι οι δύτες κατόρθωσαν την Κυριακή να βγάλουν από την σπηλιά τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά, όμως η επιχείρηση ανεστάλη προκειμένου να ξαναγεμίσουν οι φιάλες οξυγόνου και να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Απεγκλωβίζονται σιγά σιγά τα παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης Facebook Twitter
EPA

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αξιωματούχοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα το πρωί για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και ώστε να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, οι δύτες πρέπει να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου κατά μήκος της πλημμυρισμένης διαδρομής και ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Η διαδικασία περιλαμβάνει ένα μείγμα πεζοπορίας, βαδίσματος, αναρρίχησης και καταδύσεων μαζί με σχοινιά οδηγήσεως που υπάρχουν ήδη.

Κάθε αγόρι συνοδεύεται από δύο δύτες, οι οποίοι φέρουν μπουκάλες οξυγόνου.

Το πιο επικίνδυνο σημείο βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής σε ένα τμήμα που ονομάζεται "T-Junction", το οποίο είναι τόσο στενό που θα πρέπει όσοι περνάνε από μέσα να βγάλουν τις μπουκάλες.

Έλληνας δύτης εξηγεί την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Για συνθήκες και τεχνικές παραμέτρους που φέρνουν έναν ανθρώπινο οργανισμό στο απόλυτο όριο έκανε λόγο ο έμπειρος δύτης, εκπαιδευτής και οργανωτής ιδιαίτερα απαιτητικών καταδύσεων, Κώστας Θωκταρίδης, περιγράφοντας τις προσπάθειες των ειδικών στις αυτοδύσεις, που είναι σε εξέλιξη στη μακρινή Ταϊλάνδη, με στόχο των απεγκλωβισμό μαθητών και του ενήλικα συνοδού τους σε δίκτυο σπηλαίων. Πρόκειται για υψηλού ρίσκου επιχείρηση όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

"Είναι μια τιτάνια προσπάθεια που συντονίζουν οι αρχές με βάση πολύπλοκα σενάρια. Οι παράμετροι, το βάθος, οι αποστάσεις οι στάθμες των νερών, όλα αυτά μεταβάλλονται συνεχώς..σχολίασε ο κ. Θωκταρίδης που αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σενάριο όπου ψυχικά και σωματικά οι εμπλεκόμενοι είναι στα όρια.

"Τα παιδάκια αυτά δεν είναι αυτοδύτες και η σπηλαιοκατάδυση είναι η Formula 1 των καταδύσεων, δηλαδή ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πλέον πεπειραμένος Έλληνας δύτης, γνωστός για σειρά απαιτητικών καταδύσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ακόμη και για έναν έμπειρο δύτη που έχει κάνει σπηλαιοκατάδυση, που πολλοί λίγοι έχουν κάνει, το να κινείται σε μηδενική ορατότητα και απλά να ψηλαφεί τον μίτο, διότι αυτό είναι που συμβαίνει εκεί τώρα, είναι τρομακτικό. Απλά αναπνέει και προσπαθεί να είναι ήρεμος"

συμπλήρωσε ενώ ως πλέον ιδιαίτερο παράγοντα προσέθεσε την ηλικία των παγιδευμένων.

Όταν έχεις λοιπόν μαζί σου ένα παιδάκι, δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα εφαρμόζουν οι full face μάσκες (σ.σ μάσκες κατάδυσης για τέτοια επιχείρηση) σε αυτά τα παιδιά γιατί το πρόσωπο τους δεν έχει αναπτυχθεί όπως σε έναν ενήλικα, όπως και το πώς θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι ζωής, είναι κάτι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και μια ευθύνη προσέθεσε ο Έλληνας εκπαιδευτής που παράλληλα τόνισε πως ο χρόνος για την ομάδα των παγιδευμένων ατόμων είναι πλέον εκ των συνθηκών περιορισμένος. Οι συνθήκες (οξυγόνου) είναι το όριο.

Κάτω από το 16% ο εγκέφαλος αρχίζει να μη λειτουργεί σωστά. Αυτό (σ.σ το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου) οφείλεται στο ότι είναι μια κοιλότητα αυτή στην οποία επί μέρες αναπνέουν τα παιδιά. Απορροφούν το οξυγόνο που υπάρχει στην κοιλότητα αυτή και παράλληλα αποβάλουν αυτό που είναι το καύσιμο του οργανισμού, το διοξείδιο του άνθρακα, εξήγησε ο κ. Θωκταρίδης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ