Reuters: H ΠΓΔΜ ανυπομονεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Reuters: H ΠΓΔΜ ανυπομονεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
ΕPA
0

Εκτεταμένο ρεπορτάζ για την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η ΠΓΔΜ προκειμένου να γίνει μέλος της συμμαχίας παρουσιάζεται στο Reuters.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως η γειτονική μας χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ,  μόνο αν προχωρήσει στην αλλαγή ονόματος που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα. 


Όμως, όπως αναφέρει το Reuters, η προοπτική αυτή φαίνεται να μην αρέσει στη Ρωσία, που βλέπει την επιρροή της στην περιοχή να μειώνεται, καθώς και σε ένα μικρό φιλορωσικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.


«Για εμάς ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση» σχολιάζει ο Αρταν Γκρούμπι, βουλευτής του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ. «Η πρόσκληση να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ήμασταν στην αίθουσα αναμονής για πάρα πολύ καιρό» λέει ο βουλευτής αναφερόμενος στο βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι το 2008.

Στο ρεπορτάζ του Reuters φιλοξενούνται και δηλώσεις στελεχών του αντιπολιτευόμενου VMRO που λένε  πως το κόμμα τους είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, διαφωνεί όμως με την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Επίσης γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ που οδήγησαν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ διαπραγματεύονται τη μορφή της γραπτής πρόσκλησης που θα συμφωνηθεί στη συνάντηση των Βρυξελλών, προκειμένου να μην αναφέρεται σε αυτήν το όνομα της χώρας, αλλά να υπάρχει αναφορά «στην κυβέρνηση με έδρα τα Σκόπια»

Ρωσικές και φιλορωσικές αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και προειδοποίησε πως η ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει ένας «δικαιολογημένος στόχος», αν οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία συνεχίσουν να είναι τεταμένες.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Γιάνκο Μπάτσεφ, αρχηγός του μικρού φιλορωσικού κόμματος με την ονομασία «Ενωμένο Μακεδονικό Κόμμα». «Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δε θα φέρει τίποτα καλό στη χώρα. Η Ρωσία είναι ο πραγματικός μας σύμμαχος και δεν μας ζήτησε ποτέ να αλλάξουμε το όνομα μας».

Όμως η άποψη του Μπάτσεφ φαίνεται να είναι μειοψηφική στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του 66χρονου συνταξιούχου Σλάβκο Πέσοφ. «Πρέπει να πάμε με το ρεύμα. Όλοι οι γείτονες μας είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζω η συμμετοχή μας στη συμμαχία να φέρει μια καλύτερη οικονομική προοπτική. Για την ώρα είναι πολύ λυπηρό πως τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM