Live

Τουλάχιστον 98 νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία - Απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών

Τουλάχιστον 98 νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία - Απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών Facebook Twitter
EPA/STR
0

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κυριακή την Ινδονησία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στο μεταξύ, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στο νησί Λομπόκ, ενώ περισσότεροι από 2.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα μικρά τουριστικά νησιά Γκίλι.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για χάος και πανικό, καθώς χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και προβλήματα σημειώνονται στην ηλεκτροδότηση. 

Ο σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο νησί Λομπόκ, με μικρό εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Έγινε αισθητός και στο γειτονικό Μπαλί, το πλέον τουριστικό νησί του αρχιπελάγους της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Μετά τον πρώτο σεισμό έχουν ακολουθήσει πολλοί μετασεισμοί, προκαλώντας νέο πανικό στους κατοίκους.

Οι διασώστες αναζητούσαν σήμερα επιζώντες στα χαλάσματα των σπιτιών, των τεμένων και των σχολείων που καταστράφηκαν.

«Επτά Ινδονήσιοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στο Γκίλι Τραγουανγκάν εξαιτίας του σεισμού, οι οποίοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 98» νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές. «Οι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, τρεις γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές, ορισμένα σημεία είναι δύσκολο να τα προσεγγίσει κανείς και δεν έχουμε επαρκές προσωπικό», πρόσθεσε ο Σουτόπο, ενώ ανεστάλησαν οι έρευνες καθώς άρχισε να νυχτώνει.

Επιπλέον «οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να διασώσουν 2.000 -2.700 τουρίστες στο Γκίλι, Ινδονήσιους και ξένους», οι οποίοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα λιμάνι στο βόρειο Λομπόκ προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε. «Ορισμένοι αποφάσισαν να παραμείνουν, αλλά η πλειονότητα θέλησε να αποχωρήσει».

Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά την επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 900 τουριστών, ανεβάζοντας στη συνέχεια τον αριθμό αυτό σε 1.200.

Ο αριθμός των κατοίκων που απομακρύνονται μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους 20.000 στο Λομπόκ, δήλωσε ο Σουτόπο, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και τρόφιμα.

Σε εκατοντάδες τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια στον εξωτερικό χώρο ενός νοσοκομείου που υπέστη ζημιές στη Ματαράμ, τη μεγαλύτερη πόλη του Λομπόκ η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό. Έξω από το κτίριο, οι γεμάτοι χαλάσματα δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι, εκτός από μερικούς επιζώντες που περνούσαν μέσα από τα ερείπια.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στην ορεινή βόρεια πλευρά του Λομπόκ, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters, BBC

Διεθνή
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM