Μήνυμα στον Τραμπ έστειλε ο πρόεδρος του Μεξικό: Κανείς δεν θα μας απειλεί πως θα υψώσει τείχος

Μήνυμα στον Τραμπ έστειλε ο πρόεδρος του Μεξικό: Κανείς δεν θα μας απειλεί πως θα υψώσει τείχος Facebook Twitter
1

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο σκοπός του είναι η χώρα του να αναπτυχθεί οικονομικά, να γίνει ισχυρότερη, ώστε κανένας να μην μπορεί να την απειλήσει στο μέλλον ότι θα ανεγείρει ένα τείχος στα σύνορα, κάνοντας μια όχι και πολύ συγκαλυμμένη αναφορά σε κάτι που δεν σταματά να επαναλαμβάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Μεξικό θα γίνει ισχυρό, θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων, κανένας δεν θα μας απειλεί να κλείσει τα σύνορά μας ή να στρατιωτικοποιήσει τα σύνορα, να οικοδομήσει ένα τείχος», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία την 1η Δεκεμβρίου, απευθυνόμενος σε μηχανικούς. «Αυτό θα γίνει εφικτό διότι η χώρα μας θα γνωρίσει (οικονομική) ανάπτυξη, θα υπάρχει απασχόληση», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, ο Τραμπ υποστήριξε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ ασφαλή σύνορα διότι στο Μεξικό καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ ανθρωποκτονιών το 2017.

Ο Τραμπ εξελέγη στον Λευκό Οίκο υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες και να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίζεται η είσοδος παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ένα μεγάλο μέρος τους εγκληματίες.

Οι εκρηκτικές δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου για το θέμα προκάλεσαν τη χειρότερη διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τη 14η Μαΐου, υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε το Μεξικό για να συναντηθεί με τον Λόπες Ομπραδόρ.

Το ζήτημα του τείχους που επαναλαμβάνει αέναα ότι θέλει ο Τραμπ πάντως δεν εθίγη τότε, ούτε στις επιστολές που αντάλλαξαν ο Τραμπ και ο μεξικανός μελλοντικός ομόλογός του.

Στο Μεξικό το 2017 καταγράφηκαν 28.711 ανθρωποκτονίες, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Η κατάσταση μοιάζει να έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν ήδη 15.973 ανθρωποκτονίες στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Διεθνή / «Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Εντάσσοντας τους μετανάστες στον «κύριο φάκελο θανάτου» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αποκόψει την πρόσβαση των μεταναστών σε πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

Διεθνή / Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

«Το αγαπημένο μου γλυκό» είχε βραβευθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Σικάγο το 2024, όμως οι σκηνοθέτες δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από το Ιράν, καθώς τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια
LIFO NEWSROOM
«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Ο τουριστικός κλάδος «επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια