Η Παλιά Αθήνα ανακαλύπτει καλοκαιριάτικα τις ταράτσες

Facebook Twitter
1




«Οι Αθηναίοι ανεκάλυψαν κατ' αυτάς τις ταράτσες τους.
Άλλοτε άπλωναν τα ρούχα τους, τώρα το ρωμαντισμό τους. Κι' αφ' ότου τα «ουΐκ έντ» και τα σχετικά φαγοπότια είνε όνειρο μακρυνό πιά, οι Αθηναίοι ανεβαίνουν τις νύχτες στην ταράτσα τους, για να δώσουν στο ρωμαντισμό τους ελεύθερη διέξοδο.

Και φεγγάρι να μην υπάρχη, τ' άστρα υπάρχουν και προσφέρονται σα στέγη, σα διακόσμησι και σα θέμα στο σιωπηλό ρεμβασμό τους.

Οι ταράτσες των σημερινών Αθηναίων δεν είνε τα παληά δώματα των μονόπατων και δίπατων σπιτιών όπου τραβούσαν τα στρώματα και τις κουβέρτες τους, να κοιμηθούν κ' έκαναν τους περιηγητές να γράφουν ότι οι Αθηναίοι χτίζουν σπίτια για να κοιμούνται απ' έξω!



Σήμερα πρόκειται για ταράτσες πολυκατοικιών, πού υψώνονται μεταξύ ουρανού και γης, σαν πύργοι παληών ακροπόλεων και λύουν θαυμάσια το πρόβλημα του παραθερισμού.

-Όταν κάνει ζέστη, μούλεγε χθές ένας ταρατσοδίαιτος, κάνει ζέστη παντού και δεν δροσίζει παρά το βραδάκι. Γιατί λοιπόν να μεταναστεύη κανείς στην εξοχή; Μετά το ηλιόγερμα ανεβαίνουμε και παραθερίζουμε ως τα μεσάνυχτα στην ταράτσα! πινακλάκι, κουβεντούλα, κανένα παγωτό σπιτίσιο...



Αλλά τα πράγματα δεν είνε τόσο απλά. Σε μια πολυκατοικία οι κατοικίες είνε οκτώ και δέκα και δώδεκα. Και η ταράτσα μία. Κι' όταν δεν πάει με το ρετιρέ, η χρήσι της πρέπει να προβλέπεται από το ενοικιαστήριο. Αν το ζήτημα είνε ακαθόριστο πρέπει να κανονισθή με συνεννοήσεις.

Κ' εκεί να ιδήτε σείς περιπλοκές! Ξέρω πολυκατοικία πού τα διαμερίσματα βρίσκονται σ' αληθινό εμφύλιο πόλεμο για το ζήτημα της ταράτσας. Έχουν φθάσει στα δικαστήρια. Και ξέρω άλλες, όπου έχει λυθή με μακρές διαπραγματεύσεις πού κατέληξαν στο σύστημα της περιτροπής:
-Ποιος έχει σειρά σήμερα γιά την ταράτσα; Ακούτε να ρωτούν στο εσωτερικό τηλέφωνο.
-Η Περιβολαρίδου!
-Ά, καλά... Τότε μείς είμαστ' αύριο!...
Και περιμένουν. Ο Θεός πού είνε τόσο κοντά στις ταράτσες, ας εφορεύει επάνω σ' αυτές τις συμφωνίες.



Άλλοτε πού επρόκειτο μόνο για τη μπουγάδα, ο καυγάς για τη σειρά περιωρίζετο στις πλύστρες και στα δουλικά. Αλλά να βλέπετε χαριτωμένα μουτράκια να συννεφιάζουν και στοματάκια καλοβαμμένα, έτοιμα να εκσφενδονίσουν μύδρους για λίγα τετραγωνικά μέτρα μπετόν-αρμέ, πού κρέμονται μετέωρα κάτω από τα' άστρα, τι μελαγχολικό!».
(«Βραδυνή», 1940)

Αν ζεσταίνεσθε πολύ, μια επίσκεψι στην Παλιά Αθήνα ασφαλώς θα σας δροσίσει.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια