Με γεύση κοτόπουλο
Οι κρεατοφάγοι και οι ψαροφάγοι και τα γούστα κάθε ηλικίας μαζί συναντιούνται σε ένα και μοναδικό διατροφικό γήπεδο όπου παίζουν σε φιλικό όλες οι διαθέσεις: στο γήπεδο της κότας. Διαιτητικό και πρωτεϊνούχο το κοτόπουλο διαθέτει τη γεύση πασπαρτού που χαϊδεύει γοητευτικά κάθε ουρανίσκο.
*Αγοράζοντας βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο πληρώνεις παραπάνω αυτό που δεν παίρνεις: ύποπτες πτηνοτροφές, αντιβιοτικά, ορμόνες και ναι, αντικαταθλιπτικά! Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κάνεις σούπα, επιλέγεις ελευθέρας βοσκής, που βγάζει πλούσιο ζουμάκι με ουσία.
Ο κόκορας είναι η δική μου, προσωπική λατρεία. Φθηνός, με τη γεύση και τη νοστιμιά κότας που έχει μεγαλώσει ελεύθερη στα λιβάδια, έχει τόσο ψαχνό όσο δεν φαντάζεσαι, κάτι που βολεύει στις-πλούσιες-μερίδες όταν έχεις καλεσμένους.
*1 μερίδα (1 στήθος ή 2 μπουτάκια) βραστό κοτόπουλο διαθέτει 210 θερμίδες με την πέτσα και 170 χωρίς. Μια μερίδα κοτόπουλο στα κάρβουνα 220 θερμίδες και ψητό στη σούβλα 230. Στο κοκκινιστό ανεβαίνουμε στις 470, στο φούρνο με πατάτες στις 500 και στο πανέ στις 350 το κομμάτι (που είναι πολύ). Το στήθος και το μπούτι περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες.
*Το κοτόπουλο αγαπάει όλα τα κρασιά. Λεμονάτο, όταν έχει τριγύρω του φρέσκια ντομάτα ή με άσπρες σάλτσες συνοδεύεται με λευκό. Το κινέζικο και το ινδικό ταιριάζουν με λευκές Αλσατίες. Με σάλτσα που γλυκίζει, με μπεσαμέλ ή ογκρατέν πάει με μπύρα. Το τηγανητό πάει με ροζέ. Το γιουβέτσι, το κοκκινιστό ή μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και πλούσιες κρασάτες σάλτσες ταιριάζει με κόκκινο. Σε μια κλασική ελληνική συνταγή, όπως με μπάμιες ή με φασολάκια αλλά και στην κοτόσουπα, το συνδυάζεις με μια ρετσίνα νέας γενιάς.
Καταδικασμένη επιτυχία
- Άκου τί θα κάνεις για να σου βγει το φιλέτο από το στηθάκι ζουμερό και βελούδινο: σε μια χαμηλή, μικρή κατσαρόλα λειώνεις μια κουταλιά της σούπας βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Βάζεις από πάνω το φιλέτο μέχρι να ασπρίσει και από τις δυό πλευρές. Προσοχή, δεν θέλουμε να μας ροδίσει. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ένα κλωναράκι φρέσκια ρίγανη ή φασκόμηλο. Σκεπάζεις το στόμιο της κατσαρόλας με ένα χαρτί ειδικό για ψήσιμο και από πάνω βάζεις το καπάκι. Σε πολύ σιγανή φωτιά το ψήνεις για 20 λεπτά. Το τρως διαιτητικό με το λεμονάκι του ή με μια οποιαδήποτε σάλτσα.
- Ποτέ δεν βγάζουμε την πέτσα από το κοτόπουλο που θα ψήσουμε στο φούρνο για να μην στεγνώσει η σάρκα του.
- Όταν το θέλουμε διαιτητικό πλην καθόλου σε σόλα, αποφεύγουμε τη σχάρα που θέλει τη μαστοριά της. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει. Βάζουμε πάνω το φιλέτο χωρίς την πέτσα, αλατίζουμε, προσθέτουμε ένα μείγμα μπαχαρικών του τύπου Carino και μετά από 3 λεπτά το γυρνάμε από την άλλη. Το κοτόπουλο δεν τρώγεται με το αίμα του αλλά ούτε παραψημένο. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια μικρή εγκοπή. Μόλις από ροζ γίνει άσπρο στο εσωτερικό το κατεβάζουμε. Αμέσως!
- Για να αποφύγεις το μπελά του «θα πετύχει δεν θα πετύχει» όταν έχεις καλεσμένους, προτίμησε την εκδοχή της κατσαρόλας. Εγγυημένα τρυφερό με γεύση που γίνεται καλύτερη όσο περνά η ώρα, τουτέστιν δεν χρειάζεται να τρέχεις την τελευταία στιγμή.
Τα νοστιμότερα στο πιάτο
- Ο κόκορας στο «Θείο Τραγί», Κυδαντιδών 36, Α. Πετράλωνα, 2103410296
- Φιλεταρισμένο στήθος και μπούτι με σος θυμαριού στη «Bistecca», Τσαλδάρη 27, Μελίσσια, 2106096055
- Κοτόπουλο με πατατοσαλάτα στο «Αποστακτήριο», πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Ν. Ερυθραία, 210 6207126
- Το πιο ζουμερό φιλέτο στα κάρβουνα, στον «Κορομηλά», Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 2106510496
- Ζουμερό φιλέτο μπουτάκι με ρίγανη και λεμονάτη σάλτσα στο «Κρεατοπωλείο», Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραϊκή, 2104520720
- Το Chicken-Liken με μέλι και μουστάρδα στο «Kozi's», Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584
- Η σούπα Tom kha kai με γάλα καρύδας, μανιτάρια, καφίρ και κάλανγκαλ, στο «Andaman», Αλόπης 65 & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα, 2112104939
- Το malai tikka, με τζίντζερ, κάρδαμο και αμύγδαλο, στο «Red Elephant», Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, 2106924421
- Οι κοτομπουκιές στα νέα «Goodies» BBQ
σχόλια