Τα γαλλικά μουσεία δανείζουν έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι για ένα δις ευρώ

Τα γαλλικά μουσεία δανείζουν έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι για ένα δις ευρώ Facebook Twitter
1

Το μουσείο, χτίστηκε με κόστος μεγαλύτερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2015. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από 13 από τις πιο γνωστές συλλογές της Γαλλίας από την εποχή του Χαλκού μέχρι την ποπ-αρτ.

Αριστουργήματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Βαν Γκογκ θα είναι ανάμεσα στα 300 έργα που θα παρουσιαστούν στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Εμιράτα. Στη δήλωση τους σημειώνουν την πρόθεση να γίνουν ηγέτες στην υψηλή τέχνη. Το μουσείο, χτίστηκε με κόστος μεγαλύτερο των  500 εκατομμυρίων ευρώ   και θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2015. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από 13 από τις πιο γνωστές συλλογές της Γαλλίας από την εποχή του Χαλκού μέχρι την ποπ-αρτ.

"Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που πολλά από αυτά τα έργα θα ταξιδέψουν στο Abu Dhabi ή ακόμα και τη Μέση Ανατολή, και είναι μια σπάνια ευκαιρία για να δούμε σημαντικά έργα  τέχνης από τα γαλλικά μουσεία," δήλωσε ο σουλτάνος  Tahnoon al-Nahyan, πρόεδρος του μουσείου. Ανάμεσα στα έργα συμπεριλαμβάνονται  το  Portrait of an Unknown Woman του Ντα Βίντσι, το Saint Lazare Station του Μονέ και το Big Electric Chair του Άντι Γουόρχολ, αρχαία αγάλματα, βάζα και μάσκες από την Ασία και την Αφρική. Και ακόμα το The Woman with a Mirror του Τισιανό , ο Napoleon Crossing the Alps του Ζαν Λουί Νταβίντ και το The Fife Player του Μανέ.

Ο δανεισμός που θα γίνει από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας –ανάμεσά τους το Λούβρο και το Μουσείο Ορσέ, είναι μέρος μιας 30ετούς συμφωνίας του Γαλλικού κράτους με τα Εμιράτα, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Fleur Pellerin, δήλωσε ότι ο δανεισμός των έργων είναι τόσο μια αναγνώριση του πλούτου των εθνικών συλλογών της Γαλλίας όσο και αναγνώριση της τεχνογνωσίας των μουσείων.

 

Τα γαλλικά μουσεία δανείζουν έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι για ένα δις ευρώ Facebook Twitter

Τα γαλλικά μουσεία δανείζουν έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι για ένα δις ευρώ Facebook Twitter

Τα γαλλικά μουσεία δανείζουν έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι για ένα δις ευρώ Facebook Twitter

Το Λούβρο του Αμπου-Ντάμπι είναι 64.000 τετραγωνικά μέτρα και χτίστηκε στο νησί Saadiyat. 6.000 τετραγωνικά μέτρα προορίζονται για τη μόνιμη συλλογή και 2.000 τετραγωνικά μέτρα για τις περιοδικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις. Το 2007 το Αμπού Ντάμπι κατέβαλε στο γαλλικό κράτος 520 εκατομμύρια δολάρια μόνο για να χρησιμοποιήσει το όνομα του πιο διάσημου μουσείου τέχνης του Παρισιού.

Κάθε δάνειο κομμάτι θα παραμένει στο Αμπού Ντάμπι ένα έως δυο χρόνια, ενώ ο δανεισμός των έργων μέσα στη δεκαετία θα μειώνεται έως ότου το μουσείο να αποκτήσει τη δική του συλλογή. Μια γαλλική πηγή δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία λογοκρισία από το Αμπού Ντάμπι για έργα με γυμνά ή με θρησκευτικές απεικονίσεις.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Λούβρο του  Αμπού Ντάμπι, είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί  από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε το 1870. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια