Ο χρυσαυγιτισμός ως επίσημη ιδεολογία

Ο χρυσαυγιτισμός ως επίσημη ιδεολογία Facebook Twitter
1

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να χάνει «μάχες» (νομιμότητα, εκλογική απήχηση), κερδίζει όμως τον πόλεμο όσο οι ξενοφοβικές, φασιστικές απόψεις αναγορεύονται σε επίσημο ιδεολόγημα. Από τη Μανωλάδα ως την Αμυγδαλέζα, τους «Ξένιους Δίες» και τις ρατσιστικές επιθέσεις που μειώθηκαν, αλλά δεν εξαλείφθηκαν, ο εφιάλτης δηλώνει ακόμα «παρών». Ταυτόχρονα, στους μετανάστες φαίνεται να δοκιμάζονται εξτρεμιστικές πολιτικές που, αν μείνουν αναπάντητες, το πιθανότερο είναι ότι αύριο θα τις βρούμε μπροστά μας κι εμείς οι πέρα-βρέχει γηγενείς.

Στη Μανωλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη αποδείχθηκε θεότυφλη, ενοχοποιώντας ουσιαστικά τους... ίδιους τους εργαζόμενους.

Σκηνή Ι: Μένεις σ' ένα τσαντίρι κι εργάζεσαι ανασφάλιστος στην ύπαιθρο όλη μέρα. Ο εργοδότης σού οφείλει μισό χρόνο μεροκάματα. Έχοντας φτάσει στο μη παρέκει, πας να τα γυρέψεις. Σε περιμένει με μια καραμπίνα και μισή ντουζίνα μπράβους. Βρίζει, τρομοκρατεί, πυροβολεί, σε τραυματίζει, ζητάει ύστερα και τα ρέστα, τα οποία παίρνει ακέραια, εφόσον το δικαστήριο τον δικαιώνει! Αντίθετα, στοχοποιείσαι εσύ ο «κακός» που τόλμησες να απαιτήσεις το αυτονόητο, προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων.

Ο χρυσαυγιτισμός ως επίσημη ιδεολογία Facebook Twitter
Αλλοδαποί εργάτες φράουλας στα καταλύματα τους, στη Μανωλάδα Ηλείας. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τάκης & Ανδρέας Παναγόπουλος


Στη Μανωλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη αποδείχθηκε θεότυφλη, ενοχοποιώντας ουσιαστικά τους... ίδιους τους εργαζόμενους. «Αν, πράγματι, διαπίστωναν εκφοβισμό, θα έπρεπε να είχαν φύγει» (!) απεφάνθη, δίχως να εξετάσει ποιος τους προσέλαβε, πόσοι ήταν, πόσο αμείβονταν, πού διέμεναν. «Η αμετάκλητη, πλέον, απόφαση του Αρείου Πάγου ματαιώνει κάθε προσδοκία δικαιοσύνης για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα και, δυστυχώς, στην κάθε Μανωλάδα. Η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνώρισε ούτε ένα νομικό παράπτωμα σε μορφές ακραίας, απάνθρωπης, εξευτελιστικής, βίαιης εργασιακής εκμετάλλευσης, παρότι πέρα από το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων υπήρξε σωρεία παραβάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Παράγεται έτσι μια ατιμωρησία με γενικότερες επιπτώσεις, εφόσον διακηρύσσεται πανηγυρικά ότι στην Ελλάδα μπορεί οποιοσδήποτε να απασχολεί εργαζομένους σε συνθήκες καθεστώτος δουλείας, χωρίς καμία έννομη συνέπεια. Η Μανωλάδα έχει όλα τα απεχθή χαρακτηριστικά των φυτειών του αμερικανικού Νότου τον 19ο αιώνα και τα οποία, σε πείσμα της τόσης κατακραυγής, διατηρούνται ατόφια. Εάν όλα αυτά δεν είναι προβληματικά για ένα κράτος δικαίου, ας πούμε "καληνύχτα και καλή μας τύχη"», λέει σχετικά η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που συμπαραστάθηκε νομικά στον αγώνα των «Αθλίων» της Μανωλάδας.

Η νομική δικαίωση τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών τρομάζει, αφού στρώνει το έδαφος για μελλοντικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες και όχι μόνο απέναντι σε μετανάστες...


Όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ως έχει, θα τη χρειαστούμε σίγουρα αυτή την καλή τύχη – γιατί η εμπειρία λέει πως οι ακραίοι κοινωνικοί «πειραματισμοί» εφαρμόζονται καταρχάς σε πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων προτού γενικευτούν. Η νομική δικαίωση τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών τρομάζει, αφού στρώνει το έδαφος για μελλοντικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες και όχι μόνο απέναντι σε μετανάστες...


Σκηνή ΙΙ: Δίχως να έχεις διαπράξει άλλο «έγκλημα» από αυτό της αναζήτησης μια καλύτερης τύχης μακριά από έναν τόπο που μαστίζουν πόλεμοι, πείνα ή θεομηνίες, συλλαμβάνεσαι και τσουβαλιάζεσαι «επ' αόριστον» μαζί με υπεράριθμους άλλους ομοιοπαθείς σε κάτι κοντέινερ δίχως ρεύμα και κλιματισμό, με πρωτόγονες συνθήκες υγιεινής, κανένα σεβασμό στα δικαιώματά σου και τον βούρδουλα του ανθρωποφύλακα να καιροφυλακτεί, όπως έχουν καταγγείλει, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που καταδίκασε την Ελλάδα για 11 τουλάχιστον περιπτώσεις τέτοιων παραβιάσεων), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, ο Συνήγορος του Πολίτη, ακόμα και αστυνομικοί. Κι αυτό, παρότι η χώρα που σε «φιλοξενεί» έχει λάβει μια σειρά ευρωπαϊκά κονδύλια –μην τα είδε κανείς;– ακριβώς για να σου εξασφαλίζει κάποιες στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες.

Ο χρυσαυγιτισμός ως επίσημη ιδεολογία Facebook Twitter
Τη Δευτέρα ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο η δίκη των εξεγερμένων της Αμυγδαλέζας και για τη δικηγόρο τους Ευγενία Κουνιάκη «είναι μια πολύ σημαντική δίκη γιατί έτσι ανοίγει επιτέλους το ζήτημα των συνθηκών στα Κέντρα Κράτησης»... Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σαϊτάς Παντελής


Ε, κάποια στιγμή δεν αντέχεις, εξεγείρεσαι, τα σπας, όπως κάνανε οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας τον περασμένο Αύγουστο. Μπήκανε τα ΜΑΤ, χτυπήσανε κόσμο και συνέλαβαν 65 ανθρώπους στους οποίους «φόρτωσαν» τον μισό ποινικό κώδικα, προφυλακίζοντας τους 25. Τη Δευτέρα ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο η δίκη των εξεγερμένων της Αμυγδαλέζας, που διακόπηκε για τις 7/11. Για τη δικηγόρο τους Ευγενία Κουνιάκη «είναι μια πολύ σημαντική δίκη γιατί έτσι ανοίγει επιτέλους το ζήτημα των συνθηκών στα Κέντρα Κράτησης». Θα βγάλει κι εδώ την «ετυμηγορία» η Χ.Α.; Θυμίζω, πάντως, ότι, με μια φωτισμένη απόφαση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας αθώωσε πέρσι 15 μετανάστες που απέδρασαν από την εκεί Αστυνομική Διεύθυνση, ακριβώς επειδή έκρινε απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησής τους...


Πρόσφατα, εξάλλου, δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για βασανιστήρια μεταναστών που εξέτασε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο έρευνας για διασύνδεση αστυνομικών με τη Χ.Α. και συμμετοχή τους σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Τα διαβάζεις κι αναρωτιέσαι σε τι χώρα ζεις. Άλλους –μεταξύ τους και ανήλικοι– τους ξυλοφόρτωναν ή τους βασάνιζαν χωρίς λόγο, σε άλλους στερούσαν εκδικητικά τροφή και νερό, κατακρατούσαν προσωπικά τους είδη, έδιναν σε μουσουλμάνους να φάνε χοιρινό, ενώ ερευνάται καταγγελία ότι τον Ιούλιο του '12 αστυνομικοί έριξαν 32χρονο Αφγανό σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στη Λιοσίων. Αυτά και πολλά άλλα εξοργιστικά περιέχει το πόρισμα των 4.000 σελίδων που στάλθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών, ώστε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής. Από τις εκατοντάδες σχετικές καταγγελίες, οι μισές σχεδόν κρίθηκαν «αβάσιμες», οι υπόλοιπες «ερευνώνται», ενώ για 19 περιπτώσεις κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία και 22 υπαίτιοι κλήθηκαν να καταθέσουν. Είθε, αν αύριο κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟ τουλάχιστον το κράτος να μην έχει συνέχεια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Μια φορά, ένας να γράψει κάτι σχετικά με μια δικαστική απόφαση και να γνωρίζει, έστω στο περίπου, το νομικό πλαίσιο. Έναν ζητάω ρε παιδιά όχι πολλούς.Η κύρια κατηγορία, όπως μας πληροφόρησαν λοιπόν ήταν η εμπορία ανθρώπων (trafficking) http://www.lifo.gr/now/greece/50951Τι έγινε στη Μανωλάδα; Πήγαν οι μετανάστες για δουλειά, μπας και βγάλουν κανένα ξεροκόμματο... σωστά;Οι "εργοδότες" (ο θεός να τους κάνει εργοδότες), αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να πληρώσουν ούτε καν αυτό το ξεροκόμματο... σωστά;Όταν λοιπόν οι μετανάστες πήγαν να διαμαρτυρηθούν οι "εργοδότες" τους απείλησαν και άνοιξαν πυρ εναντίον τους... σωστά;Είναι αυτή η ιστορία με λίγα λόγια; Από πότε αυτό συνιστά trafficking;;;Εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει όταν κάποιος μεταφέρεται ή εξαναγκάζεται να δουλέψει ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ, ή με απειλή βίας ή άλλου είδους εξαναγκασμό.Από την στιγμή που οι μετανάστες ήλθαν στην Ελλάδα με την θέλησή τους και πήγαν στους συγκεκριμένους εργοδότες να δουλέψουν επίσης με την θέλησή τους, πως θα καταδικαστούν οι "εργοδότες" για trafficking;;;Οι σωματικές βλάβες είναι άλλο θέμα, άλλη κατηγορία και εκεί υπήρξαν καταδίκες.Και όμως όλα τα μέσα επικεντρώθηκαν στην μάλλον αναμενόμενη απόρριψη της κατηγορίας για trafficking, δημιουργώντας για άλλη μια φορά λάθος εντυπώσεις !Να μου έλεγε κάποιος για το ότι καταδικάστηκαν μόνο 2 άτομα για τις σωματικές βλάβες, να πω ναι... να δούμε αν υπήρχε και κάποιος άλλος που τη γλίτωσε άδικα (αλλά με στοιχεία, όχι με λόγια του αέρα).Να μου πει κάποιος ότι οι ποινές για τις σωματικές βλάβες έπρεπε να είναι μεγαλύτερες, να το συζητήσουμε και εμένα με το μακελειό που είδαμε μου φαίνονται λίγο το 14 και 7 χρόνια αντίστοιχα, για 2 μόνο άτομα.Αλλά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι "εργοδότες" είναι καθάρματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους καταδικάζουμε για ό,τι μας καπνίσει !