Αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για την Ουγγαρία ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

Αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για την Ουγγαρία ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Facebook Twitter
EPA
0

Τη νομιμότητα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρία, αμφισβητεί ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. 

Ο Στράχε είναι και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνά με συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Στράχε ζήτησε σήμερα από την προερχόμενη από τους Ελευθέρους, Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, να αναθέσει στην νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, για την αμφισβήτηση της οποίας η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους.

Για την απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι δεδομένη, καθώς 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης και 197 κατά, ενώ υπήρξαν 48 αποχές.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος επικαλούμενος τις θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία διατείνεται πως δεν προέκυψε πλειοψηφία δύο τρίτων γιατί θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα και οι 48 αποχές, τονίζει ότι έχει «μεγάλη κατανόηση για την ουγγρική επιχειρηματολογία».

Όπως σημειώνει ο Στράχε, καθώς υπάρχει ασάφεια ως προς την νομική κατάσταση, σε συνεννόηση μαζί του η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει σαφή θέση και μάλιστα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων, εάν προχωρήσει μία διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη, αντί αυτό να εξαλειφθεί με την επίδειξη "κατανόησης".

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ακόμη και έχοντας αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας στον συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -- που κυβερνά από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αυστρία -- το Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να αλλάξει την επικριτική στάση του απέναντι στην ΕΕ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «υποστηρίζουμε ως Αυστριακοί πατριώτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική στις λάθος εξελίξεις στην ΕΕ».

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων διευκρίνιζε την ίδια στιγμή πως με την είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση δεν βλέπει καμία αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στην ΕΕ, πως «δεν υπάρχει καμία διαφορά με παλιά» και ακόμη πως το Κόμμα των Ελευθέρων συνεχίζει να συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα αδελφά κόμματα στην παράταξη «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην παράταξη αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, που επικρίνονται για έντονη αντιευρωπαϊκή πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Διεθνή / Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Η εμπλοκή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών συσκευών, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και κινδύνους για τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Διεθνή / Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, Αμερικανοί καθολικοί συντηρητικοί ελπίζουν σε μια επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία - Ο ρόλος του Τραμπ, οι σχέσεις Εκκλησίας–πολιτικής και η μάχη για την ψυχή του καθολικισμού
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Διεθνή / Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Οι υπάρχουσες ζώνες συγκέντρωσης είτε είναι ανεπαρκείς είτε έχουν πια αντικατασταθεί από τσιμεντένια κτήρια - Θα μπορούσε ο αναμενόμενος «μεγάλος σεισμός» να έρθει εξασθενημένος μετά τα 6,2 Ρίχτερ;
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Διεθνή / Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Ο διακεκριμένος καθηγητής γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Νύχτα τρόμου στην Κωνσταντινούπολη: Στα πάρκα οι πολίτες - Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για τον «μεγάλο σεισμό»

Διεθνή / Νύχτα τρόμου στην Κωνσταντινούπολη: Στα πάρκα οι πολίτες - Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για τον «μεγάλο σεισμό»

Αναλυτικά τα σχόλια των Τούρκων επιστημόνων -Εκατοντάδες οι τραυματίες από τον σεισμό - Φωτογραφίες από κόσμο που κοιμάται σε πάρκα και τζαμιά
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ