Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN: Καθηγητής υποστήριξε πως η Φυσική ήταν ανέκαθεν δουλειά των ανδρών

Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN: Καθηγητής υποστήριξε πως η Φυσική ήταν ανέκαθεν δουλειά των ανδρών Facebook Twitter
8

Σκάνδαλο με τις δηλώσεις του προκάλεσε ένας διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, που μιλώντας σε σεμινάριο του CERN, υποστήριξε πως η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια, μιλούσε σε ένα ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, που τώρα αρχίζουν την επιστημονική καριέρα τους, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση.

Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω».

Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει μια Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Αλ. Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Αλ. Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά στο τραπέζι των Χριστουγέννων με τους «κοινούς θνητούς» συγγενείς της Καμίλα

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά στο τραπέζι των Χριστουγέννων με τους «κοινούς θνητούς» συγγενείς της Καμίλα

Φέτος θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη συνάθροιση στο βασιλικό κτήμα Σάντριγχαμ - Ο λόγος που το παλάτι ζήτησε ιδιωτικά από τον πρίγκιπα Άντριου να μην παραστεί
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Ερμών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην κορυφή του «μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση που να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο Λουίτζι Μαντζιόνε

Διεθνή / Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο Λουίτζι Μαντζιόνε

Ο Μαντζιόνε αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία πρώτου και δευτέρου βαθμού, με μία από τις κατηγορίες να αποδίδεται ως τρομοκρατική ενέργεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άμα όσα λες βασίζονται σε στοιχεία, πάλι σεξιστική είναι; Και τόσο ευαίσθητες είναι οι νεαρές επιστημόνισσες που δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν με επιχειρήματα, παρά άρχισαν να φωνάζουν "σεξισμός", "σεξισμός". Επιβεβαιώνοντας μάλλον τα όσα είπε ο καθηγητής.
@ johnzik Ναι φίλε και τα στοιχεία είναι σεξιστικά διότι έχουν παραχθεί από μια κοινωνία σεξιστική (πατριαρχική).Τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν θα υπάρχει σεξιστικό σκάνδαλο μόνο αν κάτσεις να σε αναμορφώσουν όπως θέλουν οι ταγοί πολύ συγκεκριμένης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ομάδας και να διαμορφώσουν τα θέλω σου και τις ανάγκες σου σύμφωνα με τους δικούς τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ στόχους.Αλλά η κουβέντα απαγορεύεται να γίνει με ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ όρους. Θα γίνεται με συναισθηματικούς. Αν τολμήσεις να διαφωνήσεις και να εκφράσεις τη διαφωνία σου είσαι προσβλητικός και έχεις πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου. Πράγμα που απαγορεύεται να πληγώνεις τα συναισθήματα κάποιου και μάντεψε... Τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά άρα κάθε φορά θα υπάρχει ένας κριτής που θα σου λέει τι επιτρέπεται να πεις και τι όχι.Άρα, καλύτερα και πιο ασφαλώς, απαγορεύεται να διαφωνείς και να το εκφράζεις. Αν συνεχίσεις να διαφωνείς και να το εκφράζεις, παρά την κοινωνική πίεση που σου ασκείται από πανεπιστήμια, ΜΜΕ, ΜΚΟ, κόμματα κτλ, θα φιμώνεσαι ΝΟΜΙΜΑ καθώς το δικαίωμα να διαφωνείς και να το εκφράζεις κρίνεται μάλλον παράνομο με βάση τους "αντιρατσιστικούς" νόμους που ποινικοποιούν τον δημοκρατικό διάλογο διευρύνοντας απεριόριστα τον ορισμό της ρητορικής μίσους ώστε να εμπεριέχει κάθε αντιπολιτευόμενο λόγο.Στις ΗΠΑ, δηλαδή σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους κύκλους, λογίζεται σεξιστικό να πεις ότι "οι γυναίκες έχουν ωοθήκες". Γιατί; Διότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν ωοθήκες. Άρα κάνεις διακρίσεις υπέρ των εκ γενετής γυναικών.Ο διάλογος ξεφεύγει και γίνεται σταθερά πιο ακραίος. Αλλά δικαιωματισμός είναι αυτός. Η ακρότητα είναι αυτοσκοπός.
@Γράφων Αυτή η βλακεία έχει γίνει πια επικίνδυνη. Καταστρέφει ζωές και καριέρες. Έχει χυθεί αίμα για την ελευθερία του λόγου, για να τη χαρίσουμε έτσι απλά στους κάθε λογής "δικαιωματιστές".
@ johnzikΔεν είναι καν δικαιωματιστες. Είναι new age, post modern μαρξιστές.Γι' αυτό και οι μέθοδοι που μετερχονται είναι αυτές που είναι.Αλλά δεν κάνει να τα λες αυτά. Θα σε πουν πολλά πράγματα. Αλλά ποτέ δεν θα απαντήσουν στην ουσία.
Εντωμεταξυ σε διαφορες συζητησεις για το αν και τα ποσο υπαρχει ισοτητα στην αγορα εργασιας, διαφοροι αρνητες της αναγκης για φεμινισμο επιμενουν να λενε οτι φυσικα και ειναι θεμα γουστου ο επαγγελματικος προσανατολισμος. Η βολεματος, το ακουσαμε και αυτο. Μα πως να πιστεψουν τα κοριτσια οτι υπαρχει χωρος γι' αυτες στις επιστημες οταν εκφραζονται στα σοβαρα αποψεις σαν την παραπανω, του "εγκριτου" καθηγητη; Η αντιληψη μας για το τι μπορουμε και θελουμε να κανουμε (ολοι και ολες) εξαρταται απο διαφορους παραγοντες ενας απο τους οποιους ειναι τα απειρα σκαλωματα της κοινωνιας.
Ακούστε και αυτό.Άντρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά γούστα. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180214150132Στις γυναίκες δεν αρέσουν οι θετικές επιστήμες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η φυσική. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που μας λέει ότι όσο περισσότερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων τόσο μεγαλύτερη ψαλίδα στις θετικές επιστήμες μεταξύ των δύο φύλων.