Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο;

 Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο; Facebook Twitter
War Carousel
0

Το εικαστικό έργο «Βίαιο Μετάξι» δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο –στη σημερινή εποχή– παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, που αποτελείται από μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνεται επίσης και ένα αρχείο που αποτελείται από κείμενα και εικόνες, το οποίο περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Το λεύκωμα που παρουσιάζει μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, απεικονίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βάναυσες πράξεις θανάτου στον σύγχρονο κόσμο μας.

"Κάθε μεταξωτό πέπλο λειτουργεί ως μία μικρή αποκαλυπτική αφήγηση ως προς το θέμα της βίας που διαπραγματεύεται και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία. Σε όλο τον κόσμο το φαινόμενο της βίας συχνά εκδηλώνεται ως μαζικά αντίποινα ή συμπεριφορά εκδίκησης, η οποία εδράζει κάθε φορά σε μία βαθιά ριζωμένη κουλτούρα, σε παραδοσιακές πρακτικές, σε συστήματα αξιών και σε κοινωνικούς θεσμούς.

 

Ποικίλες εκφάνσεις βίας που άλλοτε είναι θεσμοθετημένη ως δημόσια και άλλοτε βρίσκεται στα όρια της κοινωνικής αποδοχής, όπως για παράδειγμα η Θανατική Ποινή που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε κάποιες πολιτείες της πολιτισμένης Αμερικής, ο θάνατος δια λιθοβολισμού στο Ιράν, η διεθνής εμπορία ανθρώπων, η μαζική εκμετάλλευση των εργατών σε εργοστάσια της Κίνας και των «αναπτυσσόμενων χωρών», η άνιση κατανομή πρώτων υλών και δημόσιου πλούτου, καθώς και η παγκόσμια αναταραχή που δημιουργεί η περίφημη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά των έργων Βίαιο Μετάξι", μας λένε οι δημιουργοί.

 

Με αφορμή την έκθεση, οι εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν λεύκωμα με τίτλο «Βίαιο Μετάξι» σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα, βασισμένο στην έρευνα και στα έργα των Kalos&Klio. 

Το λεύκωμα που παρουσιάζει μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, απεικονίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βάναυσες πράξεις θανάτου στον σύγχρονο κόσμο μας, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνει επίσης και ένα μέρος από το αρχείο με κείμενα και εικόνες, το οποίο αποτέλεσε το υλικό έρευνας του εικαστικού δίδυμου και περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Το κείμενο για το εικαστικό έργο «Βίαιο Μετάξι» είναι του ιστορικού τέχνης-μουσειολόγου, Παναγή Κουτσοκώστα, ενώ τα συμπληρωματικά κείμενα του λευκώματος υπογράφουν οι: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Ανθή Αργυρίου, Kalos&Klio, Δημήτρης Μιχάλαρος, Θανάσης Μουτσόπουλος και Βάνα Τεντοκάλη

 

 Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο; Facebook Twitter
Heads or Tails

 

 Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο; Facebook Twitter
Pearls - Stones

 

 Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο; Facebook Twitter

 

 Μπορεί το μετάξι να είναι βίαιο; Facebook Twitter

 

Info:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου

Επιμελητής: Παναγής Κουτσοκώστας

Κείμενα & έρευνα αρχείου: Kalos&Klio, Παναγής Κουτσοκώστας

Παραγωγή έκθεσης: Πεδίο Δράσης Κόδρα

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ