«Υπήρξα κομμουνιστής του γλυκού νερού»

«Υπήρξα κομμουνιστής του γλυκού νερού» Facebook Twitter
0

 

 «Εκείνη την εποχή δεν είχαμε πολλά περιθώρια για αταξίες, εκτός βέβαια από εκείνες που μας έστελναν συστημένους στα ερημονήσια.»

«Αλήθεια», παίρνει φωτιά, «ήσουν κομμουνιστής; Πες μου, Άγγελε –μπορώ να σε  φωνάζω έτσι;- τι ήταν αυτό που έκανε τους νέους της εποχής σου αριστερούς;»

«Δεν ήταν θέμα μόνο ταξικό αλλά και νοοτροπίας. Η απέχθεια για μια κατηγορία ανθρώπων. Αντιπροσώπευαν το άκρο αντίθετο όσων εμείς πιστεύαμε, δεν ήταν απλά θέμα διαφωνίας, αλλά ένας άλλος τρόπος ζωής. Αυτοί ονομάστηκαν δεξιοί, εθνικόφρονες, φασίστες, κι εμείς αριστεροί, κομμουνιστές, κόκκινοι, κατακόκκινοι.»

«Ήσουν γραμμένος στο Κόμμα;»

«Όχι.»

«Τότε πως;»

Ο Άγγελος ανάβει τσιγάρο.

«Κοίταξε, μην νομίσεις ότι κάθισα να διαβάσω το «Κεφάλαιο» ή να ασχοληθώ με την υπεραξία και τον διαλεκτικό υλισμό. Από όλα αυτά είχα και εξακολουθώ να έχω μεσάνυχτα. Απλά ήμουν όπως χιλιάδες άλλοι νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι μεθυσμένος από τον σοσιαλισμό κι επιζητούσα ν’ ανατραπεί η ατμόσφαιρα του Μεταξικού κράτους και το Παλάτι, που μύριζαν μούχλα και καταπίεση. Αργότερα, πολύ αργότερα, κατάλαβα ότι η μορφή του κομμουνισμού που είχε ενστερνιστεί η Σοβιετική Ένωση – που το Κουκουέ είχε για πρότυπό του- δεν ήταν ένα εκφυλισμένο εργατικό κράτος όπως πίστευαν οι Τροτσκιστές, αλλά αυτό που ο Κορνήλιος Καστοριάδης αργότερα ονόμασε «ολικό και ολοκληρωτικό γραφειοκρατικό καπιταλισμό». Όμως τότε ήμασταν όλοι αγνοί και ιδεολόγοι. Πρέπει να σου πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι των γραμμάτων, οι πιο προοδευτικοί, ήταν όλοι αριστεροί, ακόμα και αν δεν το ήξερα οι ίδιοι.»

«Όλοι; Τότε ο Κνούτ Χάμσουν ή ο Έζρα Πάουντ;»

«Αυτοί υπήρξαν δοσίλογοι, έτσι τους θυμάται η Ιστορία. Ευτυχώς η Λογοτεχνία το ξέχασε. Μιλάς όμως για μεμονωμένες περιπτώσεις. Εδώ πρόκειται για μια λαίλαπα που σάρωνε τους νέους της Ευρώπης και που ερχόταν σαν παγωμένος άνεμος από τις στέπες της Ρωσίας, αλλά και σαν θερμή πνοή από την Ιβηρική Χερσόνησο. Η ρωσική επανάσταση και ο ισπανικός εμφύλιος ήταν τα εμβλήματα μας. Ένας πυρετός, μια επιδημία, μια αρρώστια μεταδοτική.»

Χωρίς να το καταλαβαίνει τα μάτια του Άγγελου είχαν αρχίσει να πετάνε σπίθες. «Αργότερα έμβλημα μας έγινε και ο Δεκέμβρης του ’44, η μάχη της Αθήνας που τη ζήσαμε στο πετσί μας. Μολονότι, πρέπει να πω, απέχει σε μέγεθος και σημασία από άλλους ξεσηκωμούς.»

«Έχεις μετανιώσει για όλα αυτά, Άγγελε; Θα προτιμούσες να μην είχες υπάρξει κομμουνιστής, να μην είχες υπηρετήσει στην Μακρόνησο;»

«Yπήρξα κομουνιστής του γλυκού νερού. Όχι δεν μετάνιωσα που υπηρέτησα στην Μακρόνησο. Είναι μια ανάμνηση που μαζί με τον πόνο που προξενεί, υπάρχει και μια δόση ηδονής. Ρώτα οποιονδήποτε μακρονησιώτη.»

 ________________

Απόσπασμα από το χορταστική καταγραφή μιας ολόκληρης εποχής, 755 σελίδων, το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα «Δυο φορές Έλληνας», εκδόσεις Κέδρος. Λίγο πριν το τέλος αυτός ο διάλογος ανάμεσα στην νέα γενιά, τον 30χρονο Σωκράτη και την παλιά τον 66χρονο Άγγελο είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα σημεία αυτού του διαχρονικού βιβλίου.

 

Πόσο καθαρά σκέφτονται οι άνθρωποι, ακόμα και στα γεράματα τους, όταν έχουν υπάρξει ιδεολόγοι στην νιότη τους; Και πόσο σφίγγες παραμένουν για τις εποχές που πίστευαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο; Και σκληροί με τον εαυτό τους. Σε μια εποχή γεμάτη θόρυβο δεν τους δίνεται καν το βήμα για να μιλήσουν ή το πιθανότερο έχουν γυρίσει οι ίδιοι την πλάτη τους στο βήμα. Στέκονται ηττημένοι στην γωνία και παρακολουθούν. Είναι όμως όντως ηττημένοι;

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ