Λίγες ώρες μετά την αποστολή του σχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν, οι Βρυξέλλες απάντησαν με έντονο τρόπο δείχνοντας πως η κρίση στις σχέσεις Ιταλίας-Ε.Ε. έχει πολλά επεισόδια ακόμα.
«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».
Ο Γιούνκερ δεν θέλησε να σχολιάσει με λεπτομέρειες τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό όμως, όπως είπε, εξετάζει τα αποτελέσματα όσον αναφορά στο στόχο του ελλείμματος στο 2,4% έναντι του ΑΕΠ, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% των κανόνων της Ε.Ε., αλλά είναι υψηλότερο από το 1,8%, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες προκείμενου να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος, του υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας.
«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως τόνισε ότι «δεν θεωρεί πως στην αυριανή σύνοδο κορυφής η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου», διότι «πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί». «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», τόνισε τέλος ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος. Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Ντι Μάιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΑNSA
σχόλια