10 σημάδια που στέλνει το σώμα μας και δεν πρέπει να αγνοούμε

10 σημάδια που στέλνει το σώμα μας και δεν πρέπει να αγνοούμε Facebook Twitter
Όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας μας και γι' αυτό σίγουρα αξίζει να είμαστε πιο παρατηρητικοί... Eικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Το σώμα μας ξέρει πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ακόμη κι αν δεν το αισθανόμαστε, ακόμη κι αν επιμένουμε να αδιαφορούμε για συμπτώματα ή ενδείξεις, κάθε σημείο του κορμιού μας, από την κορφή ως τα νύχια, έχει κάτι να μας πει, αρκεί να ξέρουμε πώς να το "ακούσουμε".


Από μία αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, μέχρι ένα παροδικό πόνο που πηγαινοέρχεται, όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας μας και γι' αυτό σίγουρα αξίζει να είμαστε πιο παρατηρητικοί. 

Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ή αν το έχετε ήδη παρατηρήσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην ξεχνάτε το τακτικό τσεκ απ. 

1.

Ροζ πατούσες

Τα πόδια μας συνήθως έχουν το χρώμα της επιδερμίδας που εντοπίζεται σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Αν, όμως, παρατηρείτε ότι οι πατούσες σας έχουν μια ροδαλή απόχρωση, ίσως πιο ροζ απ' ό,τι συνήθως, ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξετε το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Γενικά, το έντονο χρώμα στις πατούσες μαρτυρά παθήσεις του κυκλοφορικού ή προβλήματα με τον μεταβολισμό, γι' αυτό μην αγνοείται τη διαφοροποίηση του χρώματος στα πόδια, ειδικά σε στιγμές που είστε ξεκούραστοι και δεν φοράτε παπούτσια. 

2.

Άβολες αγκαλιές

Υπάρχουν φορές που έχετε αισθανθεί εξαιρετικά δυσάρεστα, όταν σας αγκαλιάζουν και μάλιστα αγαπημένα σας πρόσωπα; Που νιώθετε, όχι απλώς σα να σας έσφιξαν πολύ, αλλά σα να σας έδεσαν με σκοινιά και σας σέρνουν; Ίσως πρέπει να ελέγξετε μήπως πάσχετε από Σύνδρομο Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ως άλλο σύμπτωμα αναφέρονται τα βαριά κουρασμένα άκρα -σα να φοράτε γάντια ή να έχετε βαρίδια στα πόδια- και η επίσκεψη σε νευρολόγο κρίνεται απαραίτητη. 

3.

Αραίωση φρυδιών

Αν παρατηρείτε ότι το σχήμα των φρυδιών σας λεπταίνει και οι τρίχες στο συγκεκριμένο σημείο ολοένα και αραιώνουν, ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν αυτό συνοδεύεται από μόνιμο αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους, θα ήταν σοφό να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο. 

4.

Πρησμένα μεγάλα δάχτυλα ποδιών

Αν το μεγάλο δάχτυλο κάθε ποδιού είναι δυσανάλογα πρησμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα δάχτυλα, για τους ειδικούς αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη ψωριασικής αρθρίτιδας. Δερματολόγος και ρευματολόγος είναι οι δύο γιατροί στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθείτε, ειδικά στην περίπτωση που η περιοχή εμφανίζει ευαισθησία σε παροδικούς πόνους και αλλοιώσεις στο δέρμα γύρω από τα νύχια. 

5.

Απώλεια όρεξης 

Αν δεν εμπλέκεται ο ψυχολογικός παράγοντας, ωστόσο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα βλέπετε την όρεξη σας για φαγητό να εξαφανίζεται -μαζί με αρκετά από τα κιλά σας- καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο για να διαπιστώσει την υγιή κατάσταση του πεπτικού σας συστήματος ή την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στο έντερο. Ακόμη κι αν η απώλεια βάρους σας ικανοποιεί, μην αγνοείτε αυτό το σημάδι. 

6.

Ενοχλητικός κνησμός

Το να σας "τρώει" ένα σημείο του σώματός σας, χωρίς να σας έχει τσιμπήσει κάτι, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι (μία τροφή ή ένα προϊόν καθαρισμού ή ακόμη και ένα ύφασμα). Καλό είναι να ανακαλύψετε σε τι είστε αλλεργικοί με ένα σχετικό τεστ. Ωστόσο, το αίσθημα του κνησμού μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη, οπότε ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για αρχή, τουλάχιστον. 

7.

Ανάγκη για ανοιχτά παράθυρα 

Αν είστε από εκείνους που στα ΜΜΜ ζητάτε να ανοίξει κάποιος το παράθυρο ή που όπου κι αν βρίσκεστε θέλετε να υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή (και αν δεν έχετε κλειστοφοβία), τότε ένας καλός έλεγχος του αναπνευστικού είναι απαραίτητος. Αν κάθε φορά που μπαίνετε σε χώρο χωρίς παράθυρα, αισθάνεστε την καρδιά σας να σκαρφαλώνει στο στόμα, τότε η επίσκεψη σε καρδιολόγο κρίνεται απαραίτητη. Αν μονίμως νιώθετε "ζεστοί" με μία κάποια δυσανεξία στην θερμότητα, αυτό είναι και ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού, με το σώμα σας να αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, αν δεν βρίσκεται σε ανοιχτό περιβάλλον. 

8.

...και ανάγκη για κλειστά παράθυρα

Και πάλι, αν κρυώνετε ακόμη και το καλοκαίρι, και δεν θέλετε ούτε υποψία δροσερού αέρα στο δωμάτιο και πάλι ο θυρεοειδής ίσως λειτουργεί μη φυσιολογικά. Ο ενδοκρινολόγος θα δώσει και πάλι τη σωστή διάγνωση. 

9.

Κλεπτομανία

Δυστυχώς, είναι ένα πρώιμο σημάδι άνιας και γενικότερα εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν κάποιος συγγενής σας -και μάλιστα ευυπόληπτος- ξαφνικά βρίσκει χαρά στο να κλέβει μικροαντικείμενα από καταστήματα, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν νευρολόγο.

10.

Αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών

Αν παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα και τη σκληρότητα των νυχιών σας, συνήθως αυτή σχετίζεται με τους πνεύμονες και παθήσεις που αφορούν το αναπνευστικό ή τη λειτουργία της καρδιάς. Μην αγνοείτε τις εμφανείς αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών και συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο για τις εξετάσεις που χρειάζονται. 

Με στοιχεία από MayoClinic, Healthline.com, MensHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM