Οι μαθητικές «ποδιές» επέστρεψαν στην Γαλλία

Οι μαθητικές «ποδιές» επέστρεψαν στην Γαλλία Facebook Twitter
Ville de Provins
0

Μια γαλλική πόλη 12,000 κατοίκων, η Προβέν, έγινε η πρώτη στην χώρα που υιοθέτησε ενιαία ενδυμασία για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. 

Έξι δημόσια σχολεία, στην πόλη που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Παρισιού, έδωσαν στους μαθητές, ηλικίας έξι ως έντεκα ετών, την επιλογή να φοράνε στολή. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν γονείς και οργανώθηκε από το τοπικό δημαρχείο. 

Περισσότερο από το 60% των γονέων ενέκρινε την ενιαία ενδυμασία. Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Guardian, έγινε τον Ιούνιο. 

Ο υπουργός παιδείας της Γαλλίας, Jean-Michel Blanquer, δήλωσε πως η ενιαία ενδυμασία στα σχολεία είναι ένας τρόπος για να «ενισχύεται η σχολική υπερηφάνεια» ενώ ενθαρρύνεται η «ισότητα ανάμεσα στα παιδιά», η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν σκοπεύει να την θεσπίσει ως υποχρεωτική. 

Τα 759 παιδιά των δημοτικών σχολείων στην Προβέν, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συλλογή στην οποία συμπεριλαμβάνονται μπλε πόλο μπλουζάκια και γαλάζια πουλόβερ που φέρουν το σήμα της πόλης και αναγράφουν το τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα». 

Περίπου μισά από τα παιδιά της πόλης επέλεξαν την ενιαία ενδυμασία τη Δευτέρα, πρώτη μέρα μετά τις διακοπές του φθινοπώρου, μεταδίδει ο Guardian. 

Οι αντιδράσεις των γονιών και των μαθητών είναι ανάμεικτες. Ο Noé, ηλικίας οχτώ ετών, παραδέχθηκε πως ήταν διστακτικός. «Είμαι όμως χαρούμενος γιατί είμαστε ντυμένοι όπως στον Χάρι Πότερ» δήλωσε στο BFM TV.

«Είναι σκουπίδια, σα να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Είμαστε στο 2018, όχι στο 1900κάτι» δήλωσε ένας άλλος μαθητής στο ραδιόφωνο FranceInfo. 

Μια μητέρα, η Aktas Ayse, είπε στους Γάλλους δημοσιογράφους πως έχει παραγγείλει την ενδυμασία για το παιδί της αλλά δεν την έχει παραλάβει ακόμα, καθώς περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Είτε θα την φορέσουν όλοι, είτε κανένας. Αλλιώς είναι τελείως παράλογο», δήλωσε. 

Η ενιαία σχολική ενδυμασία στην Γαλλία, δεν είναι υποχρεωτική από το 1968, αλλά το ζήτημα, σύμφωνα με τον Guardian, επανέρχεται συχνά στην πολιτική ατζέντα. 

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος Μαρίν Λεπέν και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν έχουν προτείνει την επαναφορά της. 

Για κάποιους, η ενιαία ενδυμασία είναι ένα σημάδι ισότητας που οριζοντιώνει τον πλούτο και κοινωνικό στάτους, για άλλους είναι η επιτομή ενός απαράδεκτου αυταρχισμού που δυσφημίζει πιο σοβαρά ζητήματα όπως η πειθαρχεία και η ενσωμάτωση. 

Ο δήμαρχος της πόλης, Olivier Lavenka, που προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains, δήλωσε πως η ενιαία ενδυμασία δεν είναι υποχρεωτική. Είπε πως η θέσπιση ενός ενδυματολογικού κώδικα ήταν ένα πείραμα που πίστευε πως θα ευνοούσε τη «δημοκρατική ενσωμάτωση». 

«Υποστηρίζω την ιδέα της ελευθερίας της επιλογής. Θα αναθεωρούμε το μέτρο ανά διαστήματα και θα δούμε πως εξελίσσεται» δήλωσε.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τι μας ενώνει και να δώσουμε μια καλή εικόνα της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Είναι μια ευκαιρία να προκαλέσουμε μια συζήτηση γύρω από τις αξίες του σχολείου στη Δημοκρατία».

Ο Lavenka δήλωσε πως τον προσέγγισαν και άλλες τοπικές κοινότητες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την ενιαία ενδυμασία. 

Ο Guardian αναφέρει πως σχολεία σε υπερπόντια γαλλικά εδάφη όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη στις Αντίλες και την Γαλλική Γουιάνα, υιοθέτησαν τις σχολικές ενδυμασίες από το 2008. 

Η κύρια ομοσπονδία δασκάλων, SNUIPP, άσκησε κριτική στην κίνηση της Προβέν. Εκ μέρους της, ο Francette Popineau, δήλωσε πως οι στολές «συντηρούν τη φαντασίωση μιας χρυσής εποχής για τα σχολεία η οποία ποτέ δεν υπήρξε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM