Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936 συνέπεσαν με την "άνθιση" του ναζισμού στη Γερμανία. Και παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ ήθελε να προβάλλει την ανωτερότητα της "Αρείας φυλής" στον αθλητισμό, ένας εκπληκτικός μαύρος αθλητής του χάλασε τα σχέδια, δίνοντας ένα δυνατό χαστούκι στον ρατσισμό.
Ο 22χρονος Αμερικανός Τζέσε Όουενς δε νοιαζόταν και πολύ για την πολιτική του Χίτλερ, ή οποιαδήποτε πολιτική πάνω στον αθλητισμό. Ήθελε απλώς να αναδείξει τις τεράστιες ικανότητές του και να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 25 Μαΐου του 1935, ο Όουενς καταγράφεται στην ιστορία ως ένας από τους πιο απίθανους αθλητές στον κόσμο αφού έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ σε μόλις 45 λεπτά!
Ο Χίτλερ έβλεπε τους Αφρο-Αμερικανούς ως κατώτερα όντα και είχε προτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να "χρησιμοποιούν" αυτούς τους «μη-ανθρώπους». Ο Όουενς όμως έκανε τον Χίτλερ να πάρει πίσω τα λόγια του, κερδίζοντας στους Αγώνες τέσσερα χρυσά μετάλλια.
«Ο Χίτλερ δεν με σνόμπαρε, ο FDR (Φρανκλίνος Ν. Ρούσβελτ) ήταν αυτός που με σνόμπαρε. Δεν μου έχει στείλει ακόμη τηλεγράφημα»
Γίνεται ωστόσο πολύς λόγος για ρατσιστικές επιθέσεις από τους παρευρισκομένους και απαράδεκτη συμπεριφορά του Χίτλερ μέσα στο σταδιο του Βερολίνου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Γερμανός δικτάτορας σνόμπαρε τον Αμερικανό αθλητή και έφυγε από το στάδιο για να μην του σφίξει το χέρι. Αυτός που μας διαφωτίζει είναι ο William J. Baker, ο βιογράφος του Όουενς, ο οποίος αναφέρει ότι οι εφημερίδες κατασκεύασαν την όλη ιστορία. Ο ίδιος ο Όουενς αρχικά επέμενε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια, ωστόσο στο τέλος κατέληξε να λέει ότι έτσι ήταν τα πράγματα, προφανώς επειδή είχε βαρεθεί με το θέμα.
Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον Αμερικανό Rick Shenkman, συγγραφέα και ιδρυτή του George Mason University's History News Network, έχουν ως εξής: Ο Χίτλερ δεν συνεχάρη τον Όουενς, αλλά εκείνη την ημέρα δεν είχε συγχαρεί και κανέναν άλλο, ούτε καν τους Γερμανούς νικητές. Μάλιστα ο Χίτλερ, δεν είχε συγχαρεί κανέναν μετά την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό συνέβη, γιατί την πρώτη μέρα οι σχέσεις του με την Ολυμπιακή Επιτροπή κλονίστηκαν, μετά την επιλογή του να συγχαρεί μόνο τους Γερμανούς αθλητές και κανέναν άλλο. Του είπαν τότε τα μέλη της επιτρoπής ότι για να διατηρηθεί η ουδετερότητα, θα πρέπει να τους συγχαίρει όλους ή κανέναν. Ο Χίτλερ επέλεξε τότε, να μην τιμήσει κανέναν. Ωστόσο δεν έφυγε από το στάδιο και (παρά το γεγονός ότι δεν του άρερε) παρακολούθησε τη στέψη του Αμερικανού αθλητή.
Η αλήθεια είναι ότι ο Γερμανός δικτάτορας σνόμπαρε έναν μαύρο αθλητή φεύγοντας από το στάδιο, αλλά αυτός δεν ήταν ο Τζέσε Όουενς. Ήταν ο Κορνήλιος Τζόνσον. Αυτό συνέβη την πρώτη ημέρα. Λίγο πριν ο Τζόνσον στεφθεί νικητής, ο Χίτλερ σηκώθηκε και έφυγε. Ένας εκπρόσωπος των Ναζί εξήγησε ότι η αποχώρηση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο κανείς δεν τον πίστεψε.
Άλλη μια παρανόηση σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 είναι αρκετά διαδεδομένη. «Μόλις ο Τζέσε Όουενς μπήκε στο στάδιο, οι Γερμανοί θεατές του φώναζαν υβριστικά σχόλια». Ο Baker αναφέρει ότι ο Όουενς κέρδισε μόνο επευφημίες από τους θεατές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο Αμερικανός αθλητής είχε προετοιμαστεί για εχθρική υποδοχή, καθώς ένας προπονητής τον είχε προειδοποιήσει ώστε να μη διαταραχθεί από κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στις κερκίδες. "Αγνόησε τις προσβολές" είχε πει στον Όουενς "και θα είσαι εντάξει." Αργότερα ο ίδιος ο Όουενς ανέφερε ότι στο Βερολίνο είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες επευφημίες της καριέρας του.
8 πράγματα για τον Τζέσε Όουενς που πέθανε σαν σήμερα
1. Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου ο Όουενς φορούσε παπούτσια από την γερμανική εταιρεία Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Οι αδελφοί Dassler αργότερα χωρίστηκαν σε δύο επιχειρήσεις, την Adidas και την Puma.
2. Τζέσε Όουενς: «Ο Χίτλερ δεν με σνόμπαρε, ο FDR (Φρανκλίνος Ν. Ρούσβελτ) ήταν αυτός που με σνόμπαρε. Δεν μου έχει στείλει ακόμη τηλεγράφημα» - γράφει ο Jeremy Schaap στο βιβλίο του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.
3. Το 1984, ο δρόμος του Βερολίνου γνωστός ως Stadionallee (Λεωφόρος Σταδίου), νότια του Ολυμπιακού σταδίου στο Charlottenburg-Wilmersdorf, μετονομάστηκε σε Jesse Owens--Allee. Μια αναμνηστική πλάκα του Όουενς βρίσκεται επίσης στο Olympiastadion.
4. Το σχολείο Jesse Owens-Realschule-/ Oberschule (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) βρίσκεται στο Βερολίνο.
5. Παρά τη μεγάλη του φήμη, ο Όουενς δεν έλαβε ποτέ χρήματα από την υποτροφία του στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Έπρεπε να εργαστεί ως χειριστής ασανσέρ, σερβιτόρος, και υπάλληλος σε βενζινάδικο για να συντηρήσει τον εαυτό του και τη σύζυγό του.
6. Δύο γραμματόσημα έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ προς τιμή του Όουενς, ένα το 1990 και ένα άλλο το 1998.
7. Ο Τζέσε Όουενς γεννήθηκε στο Danville, της Αλαμπάμα στις 12 Σεπτεμβρίου 1913. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Κλίβελαντ, όταν ήταν 9 ετών. Το 1949 ο Όουενς εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, εκεί βρίσκεται και ο τάφος του.
8. Ο Όουενς έγινε καπνιστής μετά την καριέρα του στον αθλητισμό. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις 31 Μαρτίου του 1980.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015
σχόλια