Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο

Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
1

Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Η Φρίντα Κάλο στην Casa Azul

 

Εικοσιπέντε ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο προς τον εραστή της θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Doyle της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 15 Απριλίου.

 

Η Φρίντα Κάλο έγραψε τις επιστολές ανάμεσα στο 1946 και 1949 στον Ισπανό καλλιτέχνη Χοσέ Μπαρτόλι, με τον οποίο συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Πολλές επιστολές συνοδεύονται από αναμνηστικά της Κάλο, όπως σχέδια, φωτογραφίες, αποξηραμένα λουλούδια. Οι επιστολές, άνω των 100 σελίδων παρέμειναν κρυφές μέχρι το θάνατο του Μπαρτόλι, το 1995. Έμειναν στην οικογένειά του και σήμερα έχουν περάσει στα χέρια του τωρινού τους ιδιοκτήτη. Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται.

 

«Μπαρτόλι μου ... Δεν ξέρω πώς να γράψω ερωτικά γράμματα. Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι όλο μου το είναι σου ανήκει. Από τότε που σε ερωτεύθηκα, όλα μεταμορφώνονται και είναι γεμάτα ομορφιά... η αγάπη είναι σαν ένα άρωμα, ένα ρεύμα, σαν βροχή. Είσαι ο ουρανός μου βρέχεις επάνω και εγώ όπως η γη σε δέχομαι».

 

Η Κάλο και ο Μπαρτόλι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Φρίντα ανάρρωνε από μια ακόμα χειρουργική επέμβαση, απόρροια ενός ατυχήματος με λεωφορείο που είχε όταν ήταν νέα. Η ερωτική τους σχέση συνεχίστηκε και αφού η Κάλο επέστρεψε στο Μεξικό και στην αγαπημένη κατοικία της, την  La Casa Azul, και στον  σύζυγό της, κ Ντιέγκο Ριβέρα. Η μυστική αλληλογραφία κράτησε για τρία χρόνια, με τη βοήθεια των φίλων και της αδελφής της Κάλο, Cristina, η οποία είχε συστήσει το ζευγάρι.

 

Οι επιστολές μας δίνουν νέες πληροφορίες και μοναδική γνώση σχετικά με τη ζωή και την καριέρα μιας σημαντικής ζωγράφου του 20ου αιώνα. Είναι γραμμένες με τρόπο ποιητικό με ένα άγγιγμα από τον χαρακτηριστικό σουρεαλισμό της Κάλο και φωτίζουν με λεπτομέρειες μερικά από τα πιο γνωστά έργα της όπως , αυτό του 1946, Tree of Hope. Επίσης αναφέρεται σε μια άγνωστη εγκυμοσύνη, στις σχέσεις της με τον Ριβέρα μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις, τους προσωπικούς και επαγγελματικούς της αγώνες, ενώ δηλώνεται η ακλόνητη αγάπη της προς τον Μπαρτόλι.

 

Σε μια επιστολή από τον Οκτώβριο του 1946, η Κάλο δηλώνει, «Μπαρτόλι μου ... Δεν ξέρω πώς να γράψω ερωτικά γράμματα. Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι όλο μου το είναι σου ανήκει. Από τότε που σε ερωτεύθηκα, όλα μεταμορφώνονται και είναι γεμάτα ομορφιά... η αγάπη είναι σαν ένα άρωμα, ένα ρεύμα, σαν βροχή. Είσαι ο ουρανός μου βρέχεις επάνω και εγώ όπως η γη σε δέχομαι».

Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Χοσέ Μπαρτόλι

Η βιογράφος της Φρίντα Κάλο Hayden Herrera, έγραψε πρόσφατα ένα δοκίμιο γι αυτά τα γράμματα. Τα γράμματα προσφέρουν πολύ προσωπικές αποκαλύψεις για τη σχέση της Κάλο με τον Ριβέρα. Η Herrera αναφέρει ότι , "Αν και η  Κάλο ήταν βαθιά προσηλωμένη στον Ριβέρα , οι επιστολές αυτές δείχνουν ότι θα τον άφηνε  για να ζήσει με τον Μπαρτόλι. Του έγραφε ότι της χάρισε ένα είδος αγάπης που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν. Η αγάπη της για τον Μπαρτόλι ήταν παθιασμένη, σαρκική, τρυφερή και μητρική».

 

Ο Μπαρτόλι δεν ξέχασε ποτέ τη Φρίντα και δε σταμάτησε να την αγαπά μέχρι το τέλος. Είχε μιλήσει στη βιογράφο της με μεγάλη ευλάβεια και αυτοσυγκράτηση. Κράτησε σε όλη τη ζωή του τα ενθύμια και τα γράμματά της.

«Η Κάλο ανησυχούσε», συνεχίζει η Μπαρτόλι, «ότι ο Μπαρτόλι θα έβρισκε τα γράμματά της παιδαριώδη, κακής ποιότητας και ηλίθια. Αλλά του έλεγε ότι τα ερωτικά γράμματα δε είναι ποτέ ηλίθια ή έξυπνα. Είναι γράμματα της «αλήθειας της». Και ζητούσε να την δεχτεί «σαν ένα κοριτσάκι που περνάει το δρόμο και σου δίνει ένα λουλούδι χωρίς να ξέρει το γιατί».

Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Σχέδιο της Φρίντα Κάλο μέσα σε επιστολή της προς τον Μπαρτόλι
Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter

 

Τα ερωτικά γράμματα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
 

Αρχείο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια