Η πιο ξεχωριστή και σίγουρα παράτολμη κοινότητα surfers του κόσμου δεν βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία της Χαβάης ή έστω της Αυστραλίας, αλλά στο τσιμεντένιο κέντρο του Μονάχου στη Γερμανία. Κι όμως, είναι αλήθεια.
Η ιστορία ξεκινά γύρω στα τέλη των '60s, όταν μια παρέα Γερμανών surfers ξεκίνησε να συναντιέται γύρω από τις ρηχές όχθες ενός μικρού και παγωμένου ποταμού που διαπερνά ένα τοπικό πάρκο στο κέντρο του Μονάχου. Mία πόλη περισσότερο γνωστή για την άφθονη κατανάλωση μπύρας, για τα πρέτσελ, και εδώ σε εμάς για τα μεγάλα κύματα ελλήνων μεταναστών της δεκαετίας του '50 και '60.
Πλέον, το Μόναχο είναι γνωστό στους φίλους των κυμάτων διεθνώς και ως η Μέκκα του (απρόβλεπτου) αστικού surf – το οποίο ναι, υπάρχει και μοιάζει να μην υπολείπεται σε αδρεναλίνη από το αντίστοιχο των ωκεανών.
Στο Μόναχο τα κύματα του ωκεανού αντικαθιστώνται από αυτά του ποταμού Eisbach, ενός τεχνητού καναλιού μήκους δύο χιλιομέτρων που πηγάζει από τον Ποταμό Ίζαρ και ρέει ανάμεσα στο πάρκο Englischer Garten και περνάει μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Haus der Kunst όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη γέφυρά του.
Το surfing μέσα στην πόλη του Μονάχου, που ξεκίνησε αρχικά ως ένα καλά κρυμμένο urban μυστικό μίας παράτολμης ομάδας, προσελκύει σήμερα ουρές από surfers χειμώνα καλοκαίρι
Στο κανάλι σχηματίζεται επί 24ώρου βάσεως ένα στάσιμο κύμα ύψους ενός περίπου μέτρου-τουλάχιστον- που μπορεί να"καβαληθεί"για όσο διάστημα μπορεί κανείς να κρατήσει την ισορροπία του.
Το surfing μέσα στην πόλη του Μονάχου, που ξεκίνησε αρχικά ως ένα καλά κρυμμένο urban μυστικό μίας παράτολμης ομάδας, προσελκύει σήμερα ουρές από surfers χειμώνα καλοκαίρι.
Για δεκαετίες όμως η πολιτεία είχε απαγορέψει αυτή τη δραστηριότητα στο κανάλι του πάρκου, μιας που ο κίνδυνος να γκρεμοτσακιστεί στην ουσία κάποιος ανά πάσα στιγμή στα τσιμέντα ήταν παραπάνω από υπαρκτός.
Τελικά, πριν πέντε χρόνια (2010) το surfing στο ποτάμι του πάρκου επιτράπηκε ξανά , και η πολιτεία έδωσε την άτυπη άδεια της για ελεύθερο καβάλημα των κυμάτων του μόνο στους πιο εξειδικευμένους και έμπειρους αναβάτες, οι οποίοι υποχρεούνται να καταθέσουν ειδική αίτηση για να έχουν πρόσβαση στο κανάλι πριν ξεχυθούν στο κύμα. Σημειωτέον, ο παγωμένος Eisbach ρέει σε ρυθμό 20 τόνων ανά δευτερόλεπτο!
Στην "νομιμοποίησή" του αστικού surfing ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και το ντοκιμαντέρ "Keep Surfing" που έκανε το κρυφό αυτό αστικό surf spot σε ολόκληρο τον κόσμο και τράβηξε την προσοχή της κοινότητας.
Σήμερα στο πάρκο διοργανώνονται ακόμα και surfing διαγωνισμοί και σχετικές διοργανώσεις, ενώ διεθνώς αναγνωρισμένοι riders όπως o Kelly Slater έχουν δώσει το παρόν στο πιο παράδοξο surfing spot του κόσμου.
Ο βετεράνος surfer Dieter, a.k.a "The Eater" ήταν ένας από τους πρώτους ιδρυτές του κινήματος του αστικού surfing στο Μόναχο. Σήμερα επισκέπτεται ακόμα συχνά το σημείο όπου επιμένει ακόμα να ξεχύνεται στα κύματα παρέα πλέον με τις δύο μεγάλες του κόρες.
Μόναχο Surf City!
σχόλια