Tο 1995 πεθαίνει στο Beverly Hills η Elizabeth Montgomery

Tο 1995 πεθαίνει στο Beverly Hills η Elizabeth Montgomery Facebook Twitter
0

 

Tο 1995 πεθαίνει στο Beverly Hills η Elizabeth Montgomery Facebook Twitter
Η Elizabeth Montgomery το 1959. Φωτο: Milburn McCarty Associates-publicity agency


Η τελευταία επιθυμία της Elizabeth Montgomery
 ήταν να πεθάνει όπως είχε ζήσει, ήσυχα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αρκετές εβδομάδες πριν να φύγει από τη ζωή, η 62χρονη αγαπημένη μάγισσα της μικρής οθόνης, έδινε μάχη με τον καρκίνο που εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο το σώμα της. Μέσα στην 26 δωματίων έπαυλή της στο Beverly Hills, περιβαλλόταν από τους ανθρώπους που αγαπούσε περισσότερο: Τον τέταρτο σύζυγό της, ηθοποιό Robert Foxworth, και τα τρία παιδιά της από τον τρίτο γάμο της (με τον παραγωγό του Bewitched William Asher): William Jr., Robert και Rebecca. Η Rebecca ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πιο συχνά στο κρεβάτι της μητέρας της, ανακουφίζοντας όσο μπορούσε τον πόνο της ηθοποιού.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαΐου, η Elizabeth Montgomery ήταν μόνη της στην κρεβατοκάμαρά της, παίρνοντας τις τελευταίες αναπνοές. Ο σύζυγός της με τα παιδιά περίμεναν υπομονετικά στο σαλόνι, όπως τους είχε ζητήσει η ίδια. «Δεν ήθελε να τη δει κανείς σ'αυτή την κατάσταση»», είχε πει ο 3ος σύζυγος και καλός της φίλος αργότερα, William Asher. «Στη συνέχεια, έφυγε» Δεν έγινε κηδεία, και το σώμα αποτεφρώθηκε.

 

Η Elizabeth Montgomery δεν ήταν μόνο μια ευέλικτη τηλεοπτική ηθοποιός αλλά και μια ακτιβίστρια κατά του AIDS και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ενώ είχε πολύ φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις

Ο καρκίνος διαγνώστηκε μόλις οκτώ εβδομάδες πριν το θάνατό της, λίγο μετά το τέλος της παραγωγής της τελευταίας τηλεοπτικής ταινίας της στο CBS's «Deadline for Murder». Κατά την περίοδο των γυρισμάτων, η Elizabeth υπέφερε από συμπτώματα όπως αυτά μιας βαριάς γρίπης. Είχε χάσει βάρος και ένιωθε συνεχώς ένα αίσθημα κόπωσης. Αλλά η μόνη παραχώρηση που έκανε μπροστά στην ασθένειά της ήταν να ξεκουράζεται για λίγο στο τρέιλέρ της μεταξύ των σκηνών που γύριζε. «Τις περισσότερες ώρες ήταν στα γυρίσματα, εμψυχώνοντας τους εργαζόμενους» λέει ο παραγωγός Bob Sertner. «Ποτέ δεν παραπονέθηκε.»

Όταν δεν είχε γύρισμα, η Elizabeth Montgomery ήταν απασχολημένη με τη φροντίδα του άνδρα της, ο οποίος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο. «Ήταν πολύ δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση, όταν εγώ ένιωθα αδύναμος» είχε πει ο Foxworth. 

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, τα συμπτώματα όμως δεν εξαφανίστηκαν. Τότε η Elizabeth αναγκάστηκε να μπει στην κλινική Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες για εξετάσεις. Η διερευνητική χειρουργική επέμβαση, έφερε την καταστροφική διάγνωση: Καρκίνος του παχέος εντέρου. «Αρχικά έπαθε σοκ» είχε εκμυστηρευτεί ο Asher, που ήταν και αυτός κοντά της σε όλη τη διαδικασία. «Μετά το σοκ έβγαλε μεγάλο θυμό» καταλήγει. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι ήταν πολύ αδύναμη για να κάνει ακτινοθεραπείες και την έστειλαν στο σπίτι. Μέσα σε 4 ημέρες όμως ξαναμπήκε στο νοσοκομείο, αφού ένιωθε να καταρρέει. Μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση έδειξε ότι η νόσος είχε εξαπλωθεί και ότι όλες οι ελπίδες είχαν εξανεμιστεί. Απογοητευμένη και σε βαθιά θλίψη, ήθελε μόνο να πάει στο σπίτι της. 

Ο θάνατός της κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως η ίδια επέβαλε και όπως όριζε η αξιοπρέπεια της γυναίκας που γνώρισε μεγάλη φήμη ως η ξανθιά μάγισσα Samantha Stephens. Αν και ποτέ δεν σταμάτησε την υποκριτική «Αγαπούσε τη δουλειά της περισσότερο από οτιδήποτε», είχε πει μετά το θάνατό της ο Foxworth-δεν είχε παραχωρήσει καμία συνέντευξη τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον σύζυγό της, «Ήταν πολύ ντροπαλή. Κρυβόταν από τους φωτογράφους». 

H Elizabeth Montgomery αποφοίτησε από το Spence School και παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Μετά από τρία χρόνια εντατικής εκπαίδευσης, έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση στην ηλικία των 19 στη σειρά του πατέρα της «Robert Montgomery Presents».

Στο Broadway, εμφανίστηκε στο «Late Love». Παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών, με τον τηλεοπτικό σκηνοθέτη Frederic Cammann, αλλά ο γάμος δεν κράτησε.

H πρώτη επιτυχία στη μικρή οθόνη ήρθε με το «The Court Martial of Billy Mitchell» το 1955. Το 1960, η Elizabeth παίζει τη  Rusty Heller, σε ένα επεισόδιο του «The Untouchables», και κερδίζει υποψηφιότητα για το πρώτο της βραβείο ΕΜΜΥ. 

Το 1956, γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, ηθοποιό Gig Young, δεκατέσσερα χρόνια μεγαλύτερό της και αλκοολικό. Χώρισαν μέσα σε ένα χρόνο για να παντρευτεί τον παραγωγό William Asher το 1963. Έκανε μαζί του τρία παιδιά.

Ο πιο διάσημος ρόλος της ήταν η Samantha Stephens, η μάγισσα με τη μύτη που συσπάται και είναι παντρεμένη με έναν θνητό. Το «Bewitched» διήρκεσε οκτώ σαιζόν στο ABC, και συγκέντρωσε πολλές υποψηφιότητες για Emmy. Μετά το «Bewitched», έκανε αρκετές ακόμη τηλεοπτικές ταινίες. Έπαιξε τη Lizzie Borden στο «The Legend of Lizzie Borden», για το οποίο έλαβε άλλη μια υποψηφιότητα για Emmy.

Η Elizabeth Montgomery δεν ήταν μόνο μια ευέλικτη τηλεοπτική ηθοποιός αλλά και μια ακτιβίστρια κατά του AIDS και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ενώ είχε και πολύ φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις.

Πέθανε από καρκίνο σαν σήμερα το 1995, μόλις οκτώ εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ