Γερμανικές αποζημιώσεις-μια πονεμένη ιστορία

Γερμανικές αποζημιώσεις-μια πονεμένη ιστορία Facebook Twitter
0

Δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας είπε σήμερα στη Βουλή ο Υφ.Εξ. Δημήτρης  Δόλλης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ.  Όμως τι έχει γίνει μέχρι τώρα? Μια μικρή αναδρομή: :

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανιας ,το Γερμανικό Κράτος οφείλει στη χώρα μας:

1) Επανορθώσεις: 7,1δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

2) Επιστροφή αναγκαστικού δανείου: Το απέσπασαν οι γερμανοί από την κατοχική κυβέρνηση και είχε ύψος 3,5 δις δολάρια με τιμές του 1944..Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σήμερα υπερβαίνει τα 25 δις δολάρια.

3)Αποζημιώσεις: Για τα θύματα των θηριωδιών της γερμανικής κατοχής. Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12% των Ελλήνων. Το 8% από τις δολοφονίες-εκτελέσεις και την πείνα, αλλά και ένα 4% από τις γεννήσεις που δεν έγιναν, λόγω των ασθενειών - κακουχιών.

4) Επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών: Αφαιρέθηκαν από τους ναζί αρχαιότητες μεγάλης αξίας από πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους  της χώρας

Σε σημερινές τιμές οι αποζημιώσεις-επανορθώσεις από τη γερμανική πλευρά υπολογίζονται σε 70-100 δις ευρώ(την ξοφλήσαμε την Τρόικα).

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Η Διάσκεψη των Παρισίων του 1947 αναγνωρίζει συνολική μελλοντική απαίτηση 8,5 δις ευρώ αγοραστικής αξίας του 1938.

Το 1959 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή κλείνει το Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου(αντίστοιχα γραφεία άλλων χωρών λειτουργούν ακόμη στη Γερμανία)  και στέλνει τους φακέλους 800 εγκληματιών Ναζί στη Δυτική Γερμανία για να ασκηθεί εκεί δίωξη. Η Δυτική Γερμανία τους απαλλάσσει όλους με βούλευμα.

Το 1990 με την Συνθήκη της Μόσχας  επανενώνονται οι Γερμανίες  και επανέρχεται το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Όμως οι γερμανοί ισχυρίζονται ότι επειδή η Συνθήκη αυτή δεν αναφέρεται σε πολεμικές αποζημιώσεις ,δεν χρωστάνε τίποτα. Ισχυρίζονται επίσης ότι με τα 115.000 μάρκα που κατέβαλαν το 1960 σε οικογένειες θυμάτων έκλεισαν το θέμα.

Το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει πως δίνει εντολή στον Έλληνα πρέσβη στη Βόννη να υποβάλλει   «ρηματική διακοίνωση» προς τη Γερμανία, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τακτοποίηση των οφειλών της Γερμανίας...Επί Σημίτη η υπόθεση μπαίνει στο ψυγείο.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων:

Το 2001 Ειδικό Δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώνονται τα θύματα της σφαγής του Διστόμου και ζητείται η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Στον Άρειο Πάγο είχε φτάσει  η υπόθεση μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που δικαίωνε τα θύματα.

Το 2007 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας στο οποίο είχε προσφύγει ο δικηγόρος των θυμάτων Γιάννης Σταμούλης μετά την απόφαση του ελληνικού Ειδικού Δικαστηρίου δικαιώνει τα θύματα και διατάσσει την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία. Οι Γερμανοί προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης, όπου η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καν να εκπροσωπηθεί(δηλαδή θα μας εκπροσωπήσουν οι ιταλοί!).Η διαδικασία προβλέπεται χρονοβόρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM