Η επόμενη τάση στην υγιεινή διατροφή έρχεται από κάπου ζεστά και εξωτικά και είναι ό,τι πιο όμορφο έχεις δει στο... instagram!
Ο λόγος για την pitaya, γνωστή και ως dragonfruit: το φρούτο με το φολιδωτό φούξια κέλυφος, τη λεία σάρκα και τα μικροσκοπικά σποράκια! Σύμφωνα με τον συγγραφέα βιβλίων υγιεινής διατροφής John William, η pitaya αναζωογονεί το συκώτι και όχι μονάχα το... instagram feed σου! Συγκεκριμένα, στο τελευταίο του βιβλίο Medical Medium Liver Rescue ισχυρίζεται πως "η χρωστική της κόκκινης pitaya αναπλάθει τα κύτταρα του συκωτιού"!
Με προέλευση από την Costa Rica, η pitaya ανήκει στην οικογένεια των κακτοειδών και βρίσκεται σε 3 ποικιλίες που διακρίνονται από το χρώμα της σάρκας τους: λευκό, κίτρινο και κόκκινο. Η γεύση του θυμίζει ένα λιγότερο ξινό ακτινίδιο αλλά και ένα πιο στυφό αχλάδι. Η κόκκινη ποικιλία, για την οποία μιλάει ο William, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενώ περιέχει και βιταμίνες C, B1, B2 και B3 που χαρίζουν λάμψη στο δέρμα και ενέργεια στο σώμα. Έχει ακόμα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ είναι φτωχό σε σάκχαρα γι'αυτό και είναι ό,τι καλύτερο για όσους θέλουν να βελτιώσουν την πέψη τους αλλά και να χάσουν βάρος.
Η αναπλαστική αξία της pitaya, οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών, τις βητακυανίνες, που περιέχονται σε μικρότερο βαθμό και στα παντζάρια! "Τα αντιοξειδωτικά μαλακώνουν και αναπλάθουν τους ταλαιπωρημένους, ουλώδεις ιστούς του συκωτιού, μια διαδικασία που μπορεί να αναζωογονήσει πλήρως το συκώτι και να βελτιώσει την υγεία" γράφει ο William. Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες που να καθορίζουν την βέλτιστη δόση βητακυανινών, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότητά της ενσωματώνοντάς την pitaya στη διατροφή σου. Οι μαρτυρίες των αναγνωστών του William, θα σε πείσουν!
Στην Ελλάδα, βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να βρεις φρέσκο ή κατεψυγμένο το εξωτικό (και άκρως instagramικό) φρούτο οπότε αναζήτησέ το σε σκόνη και πρόσθεσε μια κουταλιά στο καθημερινό σου smoothie ή μπολ!
Με στοιχεία από το mindbodygreen.com
σχόλια