Η δουλεία παραμένει ένα από τα πιο επαίσχυντα φαινόμενα στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Στην Γκαμπόν, μία χώρα ευημερούσα με τα δεδομένα της Αφρικής, πρόσφατα η Ιντερπόλ ανακάλυψε 140 παιδιά που χρησιμοποιούνταν ουσιαστικά ως σκλάβοι στην τοπική αγορά. Μερικά δε από τα παιδιά ήταν μικρότερα των 6 ετών. Στη Μαυριτανία όπου η δουλεία καταργήθηκε στο 1980 ,η κατάσταση ουσιαστικά έμεινε αμετάβλητη αφού οι σκλάβοι που ελευθερώθηκαν ,μην έχοντας άλλες επιλογές ,έμειναν να «δουλεύουν» για τους ιδιοκτήτες τους. Αλλά και στο Νίγηρα, όπου η δουλεία καταργήθηκε πολύ πιο πρόσφατα, το 1995,η οργάνωση κατά της δουλείας Timidria εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 43 χιλιάδες σκλάβοι σήμερα. Πολλοί από αυτούς είναι «Sadako» ,δηλαδή σκλάβες του σεξ.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Pravda ο Sergey Karamayev, ειδικός για την Αφρική, δήλωσε ότι η σκλαβιά εξακολουθεί να «ευημερεί» στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Καραμάγιεφ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σκλάβων ,κυρίως σε χώρες που έχουν πληγεί από πολεμικές συγκρούσεις."Σχεδόν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν σκλάβους. Υπάρχουν οι μαχητές-σκλάβοι ,υπάρχουν οι σκλάβοι που ασχολούνται με το μαγείρεμα ,την καθαριότητα και την σεξουαλική ικανοποίηση των αφεντικών τους αλλά και οι σκλάβοι-εργάτες που ζουν σε ορυχεία και καταλύματα που μπορεί να ανήκουν σε δυτικές επιχειρήσεις" ,δηλώνει ο ρώσος ειδικός.
Η σκλαβιά δεν περιορίζεται στην «μαύρη» ήπειρο. Σκλάβοι -σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης-υπάρχουν και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική.
Και στην προηγμένη Ευρώπη όμως «ανθεί» το φαινόμενο της δουλείας αφού υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 400 χιλιάδες σκλάβοι, κυρίως στον τομέα της σεξουαλικής δουλείας. Σεξουαλικοί σκλάβοι «εργάζονται» όμως και στις ΗΠΑ ,στο Ισραήλ,την Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ένας σεξουαλικός σκλάβος "αποδίδει" μέχρι και 7 χιλιάδες δολάρια μηνιαίως στο αφεντικό του.
"Η μόνη ήπειρος όπου δεν υπάρχει σκλαβιά είναι η Ανταρκτική" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καραμέγιεφ.