Το Facebook πληρώνει έφηβους για να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Το Facebook πληρώνει έφηβους για να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Facebook Twitter
0

To Facebook αναστέλλει πρόγραμμα με το οποίο συγκέντρωνε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από εθελοντές επί πληρωμή, μετά την αποκάλυψή του από δημοσιεύματα. 

Η ιστοσελίδα τεχνολογίας TechCrunch δημοσίευσε ότι οι συμμετέχοντες – μεταξύ των οποίων έφηβοι 13 έως 17 ετών – εισέπρατταν περίπου 20 δολάρια το μήνα επιτρέποντας την πρόσβαση εις βάθος σε δεδομένα των κινητών τους.


Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η εμπλεκόμενη εφαρμογή φαίνεται να παραβιάζει τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Apple. Επίσης το άρθρο αναφέρει ότι το Facebook χρησιμοποιούσε διαφημίσεις που στόχευαν στο ηλικιακού γκρουπ εφήβων ώστε να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η εταιρία όμως το αρνείται.

Εκπρόσωπος του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ένα το εν λόγω πρόγραμμα «έτρεχε» εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

Η εφαρμογή είχε τη δυνατότητα αδιάλειπτης πρόσβασης στα κινητά των χρηστών με σκοπό να προμηθεύει το Facebook πληροφορίες που αφορούσαν σε: προσωπικά μηνύματα σε συνομιλίες συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο, email, ιστορικό περιήγησης, στοιχεία χρήσης από εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί καθώς και τα στατιστικά χρήσης τους, ιστορικό τοποθεσίας όπου είχε φυσική παρουσία ο ιδιοκτήτης του κινητού αλλά και χρήση δεδομένων.


Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι χρήστες έπρεπε να αποστέλλουν στιγμιότυπα οθόνης από τις παραγγελίες που έκαναν στο Amazon.


Στην αρχική σελίδα εγγραφής, υπήρχε η ένδειξη ότι το Facebook συγκεντρώνει πληροφορίες προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Επίσης ανέφερε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εφαρμογή θα συγκέντρωνε πληροφορίες ακόμα και όταν η εφαρμογή χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση ή γίνεται περιήγηση μέσω browser ασφαλούς περιήγησης.

Επιπλέον ζητούσε από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν στο να μην αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε τρίτους.

Το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε δώσει τη συγκατάθεσή του και πως αποτελεί στάνταρ πρακτική της έρευνας αγοράς.


Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την ιστοσελίδα τεχνολογίας, το Facebook ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος στις συσκευές Apple. Παρ' όλα αυτά, δεν αναστέλλει το πρόγραμμα στις συσκευές Android.


Η έρευνα επικεντρώθηκε σε χρήστες του ηλικιακού γκρουπ από 13 έως 35 ετών. Όσον αφορά τους ανήλικους, κάτω των 18 ετών, η εταιρία υποστηρίζει ότι ζητούσε έγγραφη γονική συναίνεση.


Το BBC προχώρησε σε μία εγγραφή, ταυτοποιώντας έναν υποτιθέμενο χρήστη κάτω από την ηλικία των 14 και κατάφερε να κατεβάσει την εφαρμογή χωρίς να διαπιστώσει οποιαδήποτε αίτηση για γονική συναίνεση. Το μόνο που υπήρχε ήταν μία ανακοίνωση ότι οι χρήστες θα έπρεπε να είναι άνω των 18.


Ρεπόρτερ από την ιστοσελίδα Buzzfeed προσπάθησε να κάνει έγγραφή μέσω μίας αντίστοιχης σελίδας, όπου η γονική συναίνεση απαιτούσε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένα «τικ» σε ένα αντίστοιχο «κουτί» αποδοχής για το σκοπό αυτό.


Σε μια δήλωση, η επιχείρηση έθεσε υπό αμφισβήτηση το χαρακτηρισμό του προγράμματος από την TechCrunch.

«Τα βασικά στοιχεία που αφορούν αυτό το πρόγραμμα έρευνας αγοράς, αγνοούνται», δήλωσε εκπρόσωπος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Παρά τις αναφορές, δεν υπήρχε τίποτα 'μυστικό' γι 'αυτό. Η ονομασία του άλλωστε ήταν 'Facebook Research App' (εφαρμογή έρευνας του Facebook) και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά 'κατασκοπεία' καθώς όλοι οι συμμετέχοντες εθελοντές ακολούθησαν μια σαφή διαδικασία που ζητούσε την άδειά τους και επιπλέον πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν. Ένα ποσοστό μικρότερο από 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα αγοράς ήταν έφηβοι, οι οποίοι είχαν υπογεγραμμένη γονική συναίνεση»


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον τρόπο που αποκτήθηκε η γονική συναίνεση, το Facebook απάντησε ότι το θέμα αυτό, χειρίστηκε από τρίτο μέρος, χωρίς να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή.


Η Apple προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, το κατά πόσο δηλαδή «νιώθει» ότι το Facebook έχει παραβιάσει τους κανόνες και ποιο είναι το επόμενο βήμα που απορρέει από κάτι τέτοιο.


Αντίστοιχη εφαρμογή υπάρχει επίσης και στο λειτουργικό σύστημα της Google για τις συσκευές Android, ωστόσο η εταιρία δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποιο σχόλιο.


Η αναλυτική έρευνα του TechCrunch, εξηγεί ότι το Facebook είχε κατά το παρελθόν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή που ονόμαζε Onavo, το 2013.


Ωστόσο η εν λόγω εφαρμογή αφαιρέθηκε από το App Store μετά από καταγγελία της Apple ότι παραβιάζει τους κανόνες συλλογής δεδομένων.

Με πληροφορίες από το BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM