Guardian: Να μοιραστούν τα γλυπτά του Παρθενώνα Ελλάδα και Βρετανία

Guardian: Να μοιραστούν τα γλυπτά του Παρθενώνα Ελλάδα και Βρετανία Facebook Twitter
0

Να τερματίσουν τη διαμάχη και να μοιραστούν τα γλυπτά του Παρθενώνα Ελλάδα και Βρετανία προτείνει ο αρθρογράφος του Guardian.

Ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν με αφορμή τη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα» -που είχε δηλώσει  ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» τη μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο-, προτείνει Ελλάδα και Βρετανία να προχωρήσουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό και να μοιραστούν τα γλυπτά. «Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας πολιτιστικός πόλεμος θα τελείωνε με συμβιβασμό», λέει χαρακτηριστικά.

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα», επισημαίνει το άρθρο το οποίο στη συνέχει αναφέρει πως «ακόμη και οι Έλληνες αρχαίοι θεοί θα δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα».

«Ίσως κατέληγαν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο, με ίσους αριθμούς ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής τους», γράφει ο Γκαμπέιν.

«Δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για το εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να επιστραφούν στην Αθήνα. Υπάρχει μια ευκολότερη και ξεκάθαρη λύση. Να τα μοιραστούν 50 — 50».

«Ασφαλώς θα υπήρχαν διαφωνίες για το ποιος θα πάρει τι από τα γλυπτά», αλλά «αυτές δεν είναι διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν», τονίζει καθώς τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούνται από ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά λιγότερο σημαντικά. «Υπάρχουν σχεδόν μόνο σημαντικά κομμάτια. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση και ευκαιρία καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μοιρασιά δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Στη συνέχεια αναφέρει πως μπορούν να φτιαχτούν αντίγραφα για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, έτσι ώστε αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να μπορεί να την εκθέσει ολόκληρη. «Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα. Ίσως μπορεί η ΕΕ να διαθέσει κάποια κονδύλια για αυτόν τον σκοπό», συμπληρώνει.

Μάλιστα, καταλήγοντας, σπεύδει να παραπέμψει σε απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, σημειώνοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εφηύραν τη λύση της μοιρασιάς.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ