Πάνω από έναν αιώνα πριν, οι λύκοι κυνηγήθηκαν ως την εξαφάνισή τους στη Γερμανία, αλλά πρόσφατα επέστρεψαν και η παρουσία τους είναι αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού.
Οι επιθέσεις των λύκων σε κοπάδια με ζώα αυξήθηκαν δραματικά το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο.
472 επιθέσεις έχουν καταγραφεί την περασμένη χρονιά, μια αύξηση 66% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των ζώων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή χάθηκαν- κυρίως αιγοπρόβατα - αυξήθηκε κατά 55% στα 1.667 ζώα.
Αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση των λύκων είναι οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να προστατεύσουν τα ζώα τους και πάνε κόντρα σε οικολόγους που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των ευπαθών ειδών.
Αν και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν χαρεί με την επιστροφή του λύκου, δεν είναι όλοι ευτυχείς με τα νέα δεδομένα, αλλά και την προστασία του είδους. Οι κανονισμοί της ΕΕ απαγορεύουν τη θανάτωση των λύκων, επιτρέποντας εξαιρέσεις μόνο όταν δεν υπάρχει καμία ικανοποιητική εναλλακτική λύση ή εάν άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Οι αγρότες, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να πυροβολούν τους θηρευτές όταν θέτουν άμεσα σε κίνδυνο το ζωικό τους κεφάλαιο.
Ορισμένα πολιτικά κόμματα συμφωνούν και ζήτησαν την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας των λύκων, το οποίο θα τους επέτρεπε να θηρεύονται υπό προϋποθέσεις
Στατιστικά στοιχεία από το ομοσπονδιακό κέντρο τεκμηρίωσης της Γερμανίας αναφέρουν ότι στη χώρα έχουν παρατηρηθεί 73 αγέλες λύκων, 30 ζευγάρια λύκων και τρεις μεμονωμένοι λύκοι. Οι παρατηρήσεις σημειώθηκαν σε επτά από τα 16 κράτη της Γερμανίας.
Ωστόσο, η κυβερνητική υπηρεσία δήλωσε ότι το να σκοτώσουν τους λύκους θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση και υποστηρίζει πως οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους και τις εγκαταστάσεις τους.
σχόλια