Το Facebook σκόπιμα έσπασε το νόμο περί ιδιωτικότητας και τους κανόνες ανταγωνισμού και θα πρέπει επειγόντως να τεθεί σε κανονιστική ρύθμιση, σύμφωνα με μια βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση που καταγγέλλει την εταιρεία και τα στελέχη της ως «ψηφιακούς γκάνγκστερ».
Η τελική έκθεση της εικοσιτετράμηνης έρευνας της Επιτροπής, που είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για την ψηφιακή πολιτική, κατηγόρησε το Facebook ότι σκόπευε να παρεμποδίσει την έρευνά της και δεν αντιμετώπισε τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές.
«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και αμείλικτη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες σκοτεινές διαφημίσεις από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής μέσων που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Damian Collins.
Η έκθεση κατηγορεί τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, ότι περιφρονεί το κοινοβούλιο, απορρίπτοντας τα τρία ξεχωριστά αιτήματα που τον καλούσαν να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ εκείνος έστειλε στη θέση του νεαρούς υπαλλήλους ανίκανους να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής.
Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την «ξένη επιρροή, παραπληροφόρηση, χρηματοδότηση, χειραγώγηση των ψηφοφόρων και την ανταλλαγή δεδομένων», για διάφορες περιπτώσεις, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit.
Οι Εργατικοί υποστήριξαν τα ευρήματα της επιτροπής, με τον αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος, Tom Watson να λέει: «Oι Εργατικοί συμφωνούν με το τελικό συμπέρασμα της επιτροπής - η εποχή της αυτορύθμισης για τις εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να λήξει αμέσως. Χρειαζόμαστε νέους ανεξάρτητους κανονισμούς με σκληρή εξουσία και καθεστώς κυρώσεων για να περιορίσουμε τις δυνάμεις που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας».
Ο γραμματέας του Πολιτισμού, Jeremy Wright, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζούκερμπεργκ αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τις ζημίες που προκαλούνται από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα θα υποστεί πίεση για να εγείρει άμεσα τις ανησυχίες της επιτροπής στον επικεφαλής του Facebook.
Η επιτροπή συστάθηκε το 2017 καθώς αυξήθηκε η ανησυχία της για την επιρροή των ψευδών πληροφοριών και την ικανότητά τους να εξαπλωθούν μέσα από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του επόμενου έτους μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica.
Η επιτροπή υποστηρίζει ότι, εάν το Facebook είχε συμμορφωθεί με τους όρους μιας συμφωνίας με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ το 2011, για να περιορίσει την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα χρηστών, το σκάνδαλο δεν θα είχε συμβεί.
Η έκθεση των 108 σελίδων κατηγορεί επίσης το Facebook ότι εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των μετόχων έναντι των δικαιωμάτων απορρήτου των χρηστών. «Είναι σαφές ότι το Facebook αντιδρά μόνο όταν οι σοβαρές παραβιάσεις γίνουν δημόσιες», αναφέρει σε άλλο σημείο.
Ο Ζούκερμπεργκ επίσης επικρίνεται από την επιτροπή με έντονο ύφος. «Συνεχώς αποτυγχάνει να δείξει τα επίπεδα ηγεσίας και προσωπικής ευθύνης που πρέπει να αναμένονται από κάποιον που βρίσκεται στην κορυφή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».
Η έκθεση προειδοποιεί ότι το Facebook χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συντρίψει τους ανταγωνιστές καθώς τους απέκλεισε από τα συστήματά του για να τους εμποδίσει να ανταγωνίζονται με το Facebook ή τις θυγατρικές του.
«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε εταιρείες όπως το Facebook να συμπεριφέρονται σαν ψηφιακοί γκάνγκστερ στον διαδικτυακό κόσμο, θεωρώντας ότι είναι μπροστά και πέρα από το νόμο», προειδοποιεί η έκθεση.
σχόλια