Hoax και ηθικός πανικός το Momo challenge - Παγκόσμια είδηση από ένα σχολικό ανέκδοτο;

Hoax και ηθικός πανικός το Momo challenge - Παγκόσμια είδηση από ένα σχολικό ανέκδοτο; Facebook Twitter
0

Το διαβόητο Momo challenge δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα hoax και ένας «ηθικός πανικός» που διαδόθηκε από ενήλικες, υποστηρίζουν ειδικοί. 

Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι πρόσφατα, άγνωστοι, που κρύβονταν πίσω από τη φωτογραφία της τρομακτικής κούκλας Momo, προσέγγιζαν ανηλίκους μέσω WhatsApp και τους έστελναν φωτογραφίες με συχνά βίαιο περιεχόμενο, τις οποίες συνόδευαν από επικίνδυνες προκλήσεις, ζητώντας από τα παιδιά να τις υλοποιήσουν με κίνδυνο τη ζωή τους.

Το γεγονός κυριάρχησε στα Μέσα ξανά χθες παίρνοντας διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Ωστόσο οι Σαμαρίτες και το NSPCC, ένας βρετανικός οργανισμός για την προστασία των παιδιών, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Momo challenge είναι βλαβερό αναφέροντας παράλληλα πως η υστερία με την οποία κάλυψαν το γεγονός τα Μέσα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτα άτομα ενθαρρύνοντάς τα να σκεφτούν τον αυτοτραυματισμό. 

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και εκπρόσωπος των Σαμαριτών. 

Επιπλέον, το Κέντρο για το Ασφαλές Διαδίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ το YouTube ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία από βίντεο που να δείχνουν ή να προμοτάρουν το Momo challenge στην πλατφόρμα του. 

Ακόμη το NSPCC είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως το φαινόμενο αποτελεί απειλή για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ανέφερε πως έλαβε περισσότερα τηλεφωνήματα από τα Μέσα παρά από γονείς που ανησυχούσαν. 

Ειδικοί στην ασφάλεια των παιδιών, υποστηρίζουν πως η ιστορία εξαπλώθηκε εξαιτίας εύλογων φόβων για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, το μοίρασμα μη επιβεβαιωμένου υλικού σε τοπικές ομάδες στο Facebook και χάρη σε επίσημες δηλώσεις της βρετανικής αστυνομίας και σχολείων οι οποίες βασίστηκαν σε ελάχιστα δεδομένα. 

Παρότι αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες έσπευσαν να μοιραστούν δημοσιεύσεις για τον κίνδυνο αυτοκτονίας, υπάρχουν φόβοι πως επιδείνωσαν την κατάσταση τρομάζοντας τα παιδιά και διαδίδοντας εικόνες που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό.  

Η Κατ Τρεμλετ, εκ μέρους του Κέντρου για το Ασφαλές Διαδίκτυο, σχολίασε πως οι δημοσιεύσεις αυτές, παρότι έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κεντρίσουν την περιέργεια των νεότερων ατόμων. 

Πώς ξεκίνησαν οι διαδόσεις 

Παρότι το Momo challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η πρόσφατη διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. 

Η ανάρτηση βασίστηκε σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο.

Η δημοσίευσή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε. Στη συνέχεια τα εθνικά και παγκόσμια Μέσα ακολούθησαν. 

Η εικόνα της «Μοmo», αρχικά ενός έργου τέχνης που φτιάχτηκε για μια ιαπωνική έκθεση τρόμου, διακινείται στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια αλλά μόλις πέρυσι συνδέθηκε με μη επιβεβαιωμένες κατηγορίες ότι έφηβοι παρακινούνταν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τους εαυτούς τους μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp.

Με πληροφορίες από Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ημερολόγιο νεκρού στρατιώτη της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτει φρικτές τακτικές

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Ημερολόγιο νεκρού στρατιώτη της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτει φρικτές τακτικές

Οι στρατιώτες - δολώματα, οι απολύτως εκτεθειμένες διελεύσεις και οι μάταιες επιθέσεις δυσχεραίνουν τη θέση των Βορειοκορεατών, που θυσιάζονται για τον ρωσικό στρατό
LIFO NEWSROOM