Ένα αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της Παναγίας των Παρισίων φαίνεται πως συνιστά τον βασικό λόγο που η χθεσινή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό πήρε τόσο γρήγορα τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του.
Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το ξύλινο εσωτερικό του ναού, με το καμπαναριό να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ελάχιστα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Η κορυφή του καμπαναριού υψωνόταν στον ουρανό στα 93 μέτρα και ήταν φτιαγμένη από 500 τόνους ξύλο και 150 τόνους μολύβι. Μετά από μια ώρα στις φλόγες, ακριβώς στις 19:58, το καμπαναριό κατέρρευσε μεταδίδοντας τη φωτιά στον ξύλινο σκελετό στον οποίο στηρίζεται η σκεπή.
Η στέγη της Notre Dame ήταν με επένδυση μολυβιού για να μην μπορεί να πάρει φωτιά από εξωτερική επίθεση ή κεραυνό, αλλά το εσωτερικό ήταν από δρυ - χρειάστηκαν 13.000 δρύες 300-400 ετών όταν κόπηκαν για την κατασκευή
Ο σκελετός είναι δρύινος, χρονολογείται από το 1220 και φημολογείται ότι χρειάστηκαν 1.300 κορμοί δέντρων για την κατασκευή του, οι οποίοι χρονολογούνταν στα 800 χρόνια πριν από αρχέγονα δάση.
«Λογικό να ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο», σχολίασε ο Ντάνιελ Κρίστιαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Παναγίας των Παρισίων, που δημοσίευσε συνεχώς ενημερώσεις σε όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Η παλαιότητα των ξύλινων τμημάτων της Παναγίας των Παρισίων συνιστούσε εδώ και καιρό παράγοντα ανησυχίας για την βιωσιμότητα του ναού και ήδη είχαν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης -έργο ύψους 6.8 εκατομμυρίων δολαρίων- προκειμένου να επιλυθούν μερικά από τα βασικότερα προβλήματα του ιστορικού κτιρίου.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του μνημείο, «το ξύλινο εσωτερικό κατέρρεε και τα αγάλματα στην οροφή είχαν αρχίσει να υποχωρούν».
Αν και οι περισσότερες εργασίες λάμβαναν χώρα στο καμπαναριό του ναού, το ξύλινο εσωτερικό πλέον έχει καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς το καμπαναριό κατέρρευσε στο κέντρο του κτιρίου.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπάρχει και η εκτίμηση πως η φωτιά ξεκίνησε από τις εργασίες συντήρησης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
Ο Μπερτράν ντε Φεϊντό, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε πως δεν θα είναι εφικτό η στέγη να οικοδομηθεί με τον ίδιο τρόπο γιατί «δεν έχουμε προς το παρόν δέντρα στη Γαλλία του μεγέθους που ήταν τον 13ο αιώνα», σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο να γίνει χρήση νέων τεχνολογιών για την κατασκευή της.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, CNN και Daily Mail