Ισλαμική μαντίλα: «Σύμβολο αξιοπρέπειας ή καταπίεσης;» - Η ημερίδα που διχάζει τη Γερμανία

Ισλαμική μαντίλα: «Σύμβολο αξιοπρέπειας ή καταπίεσης;» - Η ημερίδα που διχάζει τη Γερμανία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
2

Η ημερίδα που θα διοργανωθεί στις 8 Μαΐου στο iνστιτούτο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη με θέμα «Η ισλαμική μαντίλα-σύμβολο αξιοπρέπειας ή καταπίεσης;» προκαλεί ήδη αντιδράσεις και διχασμό στη Γερμανία.

Η αντιπαράθεση για την μαντίλα γίνεται πάντα σε υψηλούς τόνους στη χώρα, και το ερώτημα που τίθεται συνήθως είναι εάν η μαντίλα αποτελεί απόδειξη θρησκευτικής ελευθερίας ή πρόκειται για ένα σύμβολο καταπίεσης.

Το θέμα μάλιστα εάν οι δασκάλες επιτρέπεται να φοράνε μαντίλα κατά τη διάρκεια του μαθήματος έχει επανειλημμένως απασχολήσει τα δικαστήρια στα διάφορα γερμανικά κρατίδια. Οι αποφάσεις όμως είναι διαφορετικές κι έτσι δεν ισχύει ένας γενικός κανόνας.

Με αφορμή τη συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, αναζωπυρώνεται και ο δημόσιος διάλογος. Η καθηγήτρια εθνολόγος Σουζάνε Σρέτερ, η οποία από το 2008 ασχολείται με το θέμα του Ισλάμ στην Ευρώπη, άναψε φωτιές με την ημερίδα που θα διοργανωθεί στις 8 Μαΐου. Το θέμα της ημερίδας είναι «Η ισλαμική μαντίλα-σύμβολο αξιοπρέπειας ή καταπίεσης;».


Θα ματαιωθεί η εκδήλωση;
Ήδη πριν από την ημερίδα έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις. Μια μικρή ομάδα φοιτητριών ασκεί κριτική λέγοντας πως με την εκδήλωση αυτή η καθηγήτρια επιδιώκει την ενίσχυση αρνητικών συναισθημάτων και προκαταλήψεων απέναντι στις μουσουλμάνες. Η Ζουχέρ Γιασμάτι, μέλος της ομάδας, μιλώντας στην Deutsche Welle λέει σχετικά: «Ακόμα και η ερώτηση εάν έχει αξία να φοράει κάποιος μαντίλα ή όχι για εμάς δεν υφίσταται.

Για όσες τις αφορά είναι πολύ εκνευριστικό». Κατά τη γνώμη της τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν σταθεί αφορμή στο παρελθόν ώστε μουσουλμάνες να πέσουν θύματα επιθέσεων. Την ενοχλεί επίσης η σύνθεση του πάνελ στο οποίο θα συμμετάσχει η γνωστή φεμινίστρια εκδότρια Άλις Σβάρτσερ και η συμμετοχή της κοινωνιολόγου Νετσλά Κελέκ, η οποία έχει πολύ συχνά εκφραστεί αρνητικά εναντίον του Ισλάμ.


Η ίδια η καθηγήτρια πάντως δεν σκέφτεται για κανένα λόγο να ακυρώσει την ημερίδα. «Υπέθεσα ότι θα είναι μια κανονική ημερίδα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Εδώ και 20 χρόνια συζητάμε για το Ισλάμ», δήλωσε η εθνολόγος Σουζάνε Σρέτερ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σρέτερ θεωρεί πως το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούν ελεύθερα να ανταλλάσσονται απόψεις και πως δεν νοείται κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες να ορίζουν εάν και ποιες ημερίδες θα διοργανώνονται. Μιλώντας στην εφημερίδα die Welt έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση και επιθέσεις στην ελευθερία της γνώμης.

Τέλος, από την άλλη πλευρά, η Ζουχέρ Γιασμάτι δηλώνει πως βλέποντας τη σύνθεση του πάνελ αμφιβάλει εάν η ίδια ή κάποιος άλλος από την ομάδα της θα δεχθεί να πάρει μέρος στη συζήτηση. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και απευθείας επαφή ανάμεσα στην ομάδα των φοιτητριών και την καθηγήτρια.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο

Διεθνή / Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των εκλογών

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου δεν έχει δικό του κόμμα και έκανε καμπάνια μέσω του TikTok, ζητώντας επιτακτικά να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ρουμανίας προς την Ουκρανία.
LIFO NEWSROOM
Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
- Εάν το πανεπιστήμιο Τεχεράνης διοργάνωνε επιστημονική ημερίδα με θέμα "απουσία μαντήλας - σύμβολο ελευθερίας ή πορνείας ?? ", πως θα σας φαινόταν ???Το να φοράει ή να μην φοράει κάποια την μαντήλα, όταν, όπου και όποτε θέλει/αισθάνεται, χωρίς να χρειάζεται να δίνει εξηγήσεις στον καθένα και χωρίς "επιστημονική" ανάλυση, δεν είναι το πιο φυσιολογικό από όλα ??Δόξα τω Θεώ, καταπιεσμένους/-ες πάσης φύσεως έχουμε πολλούς και στον δυτικό κόσμο και ας μην φοράνε μαντήλες.- Τελικά μαντήλα ή μαντίλα είναι το σωστό ορθογραφικά ???
Nα σου λένε οι μανδηλοφορούσες ότι "μαντίλα σημαίνει ελευθερία" μου θυμίζει γυναίκα που κάθετε να τη δέρνει ο άνδρας της. Πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να το ωραιοποιεί και να το δικαιολογεί.