Η λίμνη Τσαντ, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Σαχέλ στην Αφρική, έχει υποστεί συρρίκνωση κατά 90% από την δεκαετία του 1960, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε μέρη όπου σημειώνονται συχνότερες βροχοτώσεις. Η μετανάστευση υπήρχε πάντα ως μια στρατηγική προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει αυξηθεί δραματικά από την δεκαετία του 1990.
Είναι εντελώς άδικο αν συλλογιστεί κανείς ότι οι βιομηχανικές χώρες, αφού γίνονται πλούσιες σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου, μολύνουν με τις εκπομπές τους την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους φτωχότερων περιοχών.
Ένας από αυτούς είναι και ο Mohammed Ibrahim. Καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή του ολοένα και αυξανόταν και η λίμνη αποξηραινονταν, αποφάσισε να "μετακομίσει" σε περιοχές με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες, εκεί όπου υπάρχει ακόμη νερό.
Μαζί με την γυναίκα, τα παιδιά του και τις εβδομήντα καμήλες τους ξεκίνησαν με τα πόδια από τον Νίγηρα στo Τσάντ και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια. Το ταξίδι τους διήρκησε αρκετά χρόνια και πολλά μέλη του κοπαδιού τους πέθαναν από την δίψα. Τώρα εκείνος και η γυναίκα του ζουν σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο ενώ του έχουν απομείνει μόλις ετπά καμήλες.
Ο Mohammed είναι ένας από τους πολλούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Σαχέλ, όχι λόγω συγκρούσεων και κρίσεων αλλά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι ένας πραγματικός πρόσφυγας της κλιματικής αλλαγής.