Ο κινεζοαμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας I M Pei (Γιου Μιν Πέι), πέθανε σε ηλικία 102 ετών, μετέδωσε η εφημερίδα The New York Times.
Ο γιος του δήλωσε στους ΝΥΤ ότι ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του I M Pei, συγκαταλέγονται οι γυάλινες πυραμίδες που αποτελούν την είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ο ουρανοξύστης της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ και η προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.
Αν και εργάστηκε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Pei έγινε διάσημος για το ευρωπαϊκό εγχείρημά του: την αναδημιουργία του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι τη δεκαετία του 1980. Δημιούργησε πυραμίδα από γυαλί και μέταλλο στην κύρια αυλή, μαζί με τρεις μικρότερες πυραμίδες και μια τεράστια υπόγεια προσθήκη στην είσοδο του μουσείου. Ο Pei ήταν ο πρώτος αλλοδαπός αρχιτέκτονας που εργάστηκε στο Λούβρο στη μακρά ιστορία του και αρχικά τα σχέδιά του είχαν δεχθεί απόρριψη. Αλλά, τελικά, οι Γάλλοι αποδέχτηκαν την πρόταση και του έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία της Πυραμίδας η οποία εξελίχθηκε σε τοπόσημο για το Παρίσι.
Κερδίζοντας το βραβείο Pritzker το 1983, χαρακτηρίστηκε ως ο αρχιτέκτονας που στον 20ο αιώνα δημιούργησε μερικούς από τους πιο όμορφους εσωτερικούς χώρους και εντυπωσιακές εξωτερικές μορφές. «Η ευελιξία και η επιδεξιότητά του στη χρήση υλικών προσεγγίζουν το επίπεδο της ποίησης», ανέφερε η επιτροπή του βραβείου.
«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι έχω εμμονή με τη γεωμετρία», είχε δηλώσει ο Pei σε ένα ντοκιμαντέρ του 2009. «Ίσως και να έχω, αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι η αρχιτεκτονική είναι η γεωμετρία σε στερεές μορφές». Εκτός από παγκοσμίως αναγνωρίσιμος μέσα από τα έργα του ο Pei ήταν και ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, έχοντας σχεδιάσει δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία, σχολεία και άλλες κατασκευές σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.