Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία θα είναι άκυρη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις διεργασίες της Κύπρου για διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πληρώματος του γεωτρύπανου Φατίχ. 

«Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους», τόνισε ο κ. Τσαβούσογου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», διαμηνύοντας ότι απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. «Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον (...) Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν "πάλι το ίδιο θα κάνουν". Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Κύπριος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαιώνει πως τα εντάλματα έχουν ήδη εκδοθεί για τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, καθώς το πλοίο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Όπως τονίζει όμως η Λευκωσία, και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυπριακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά πλήττει την Τουρκία.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, σύμφωνα με ις ίδιες πηγές, αλλά η Λευκωσία κινείται ήδη νομικά εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο. Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM