Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα ελληνικά μνημεία

Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα ελληνικά μνημεία Facebook Twitter
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη, έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, που αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαιοελληνικά μνημεία. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες ή καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει δομικά προβλήματα σε αρχαία τείχη και ναούς», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως παρόλο που ο λόφος της Ακρόπολης, όπου στέκεται ο Παρθενώνας, είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου.

«Στα τείχη της αρχαίας πόλης υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση συγκριτικά με το παρελθόν», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της γίνονται από τα μέσα της δεκαετίας του '70, ωστόσο η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους». «Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες περιπτώσεις... Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη των αρχαίων πόλεων που στο παρελθόν δεν είχαν προβλήματα», λέει η κ. Βλαζάκη.

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει πληγεί έντονα από φονικές πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. «Μια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο το 2007 απείλησε να καταστρέψει ναούς και στάδια στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων», υπενθυμίζει το πρακτορείο. 

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από περιόδους πλημμυρών σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία. «Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της και χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών», τονίζει ο κ. Ζερεφός.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM