Καλοκαίρι ίσον παραλία, ξαπλώστρα στην άμμο, μυρωδιά αντηλιακού και απόλυτη χαλάρωση, με τον ήχο της θάλασσας να δημιουργεί το ιδανικό «μουσικό χαλί» ώστε το μυαλό να φεύγει σε μέρη μακρινά, πατώντας delete στην κούραση και το άγχος. Στην αμμουδιά, κάτω από την ομπρέλα, μέσα στη θάλασσα, την ώρα της κολύμβησης, της βόλτας, των θαλάσσιων σπορ, ο ήλιος είναι πάντα εκεί να μας ζεστάνει, να μας φτιάξει τη διάθεση αλλά και να μας τσουρουφλίσει, αν δεν προσέξουμε.
Το επίμονο φλερτ μαζί του, χωρίς αντηλιακή προστασία, καπέλο και γυαλιά ηλίου, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, που ξεκινούν από το κοκκίνισμα του δέρματος και την ηλίαση, περιλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και καταλήγουν στους δερματικούς καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή τους. Για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη σωστή αντηλιακή προστασία, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) υλοποίησε φέτος την εκστρατεία SUN FILOS, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη UV ακτινοβολία, καθώς είναι απαραίτητη και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά να την αντιμετωπίζουμε ως «άσπονδη» φίλη.
Προστατεύουμε τα παιδιά με αντηλιακό, μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφυγή έκθεσής τους στον ήλιο, ακόμα περισσότερο εφόσον τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Συμπυκνωμένες, οι συμβουλές των καθηγητών Δερματολογίας Δημήτρη Ρηγόπουλου και Αλέξανδρου Κατούλη για ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς βλαβερό αντίκτυπο την υγεία, έχουν ως εξής: «Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, στην παραλία και στη βόλτα στην πόλη. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα της ΕΔΑΕ δείχνει ότι το 20% των Ελλήνων δεν έχει βάλει ποτέ του αντηλιακό, παρ' ότι η συστηματική χρήση του μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μελανώματος.
Προστατεύουμε τα παιδιά με αντηλιακό, μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφυγή έκθεσής τους στον ήλιο, ακόμα περισσότερο εφόσον τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή. Αποφεύγουμε το σολάριουμ, γιατί είναι εξίσου καρκινογόνο με το κάπνισμα και οκταπλασιάζει τον κίνδυνο μελανώματος μετά την ηλικία των 40 ετών».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή του δερματικού καρκίνου και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 220 νέα περιστατικά στην Ελλάδα. Στην έγκαιρη διάγνωσή του βοηθά ο έλεγχος των σπίλων (δηλαδή των δερματικών ελιών) που γίνεται από τον δερματολόγο με δερματοσκόπιο. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, σαν την ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων, για την οποία γίνεται πολύς ντόρος τα τελευταία χρόνια, συστήνονται μόνο σε περίπτωση ύποπτων ευρημάτων και δεν χρησιμοποιούνται για προ-ασυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, όπως η ψηφιακή μαστογραφία!
Τα μελανώματα που διαγιγνώσκονται έγκαιρα έχουν 90% πιθανότητα ίασης με τη χειρουργική αφαίρεσή τους, ενώ επανάσταση έφεραν στα δύσκολα περιστατικά οι ανοσοθεραπείες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, μέσα από κλινικές μελέτες, έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε μια πληθώρα μορφών καρκίνου.
Σε ό,τι αφορά την ωφέλιμη πλευρά της ηλιακής ακτινοβολίας, ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Ιωαννίδης τονίζει πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ήλιου βοηθούν να υποχωρήσουν τα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα, σαν την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη χρόνια κνίδωση και το έκζεμα, εφόσον οι ασθενείς ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού και λαμβάνουν την αγωγή τους.
Μύκητες και δερματίτιδες επί... ποδός πολέμου!
Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» του καλοκαιριού. Κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζουν έξαρση οι αλλεργικές δερματίτιδες (φωτο-δερματίτιδες) που εκδηλώνονται κυρίως στο σώμα (πλάτη, μπράτσα, πόδια, κοιλιά) και οι μυκητιάσεις που κάνουν πάρτι στα πόδια μας, καθώς οι μύκητες βρίσκονται παντού, στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα δάπεδα (ειδικά σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια) και στα ιδρωμένα παπούτσια.
Για την πρόληψη των μυκητιάσεων απαιτείται τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το να βάζουμε στεγνή και καθαρή πετσέτα στην άμμο και στην ξαπλώστρα, να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό μετά το μπάνιο, να αερίζουμε τα παπούτσια και να μη φοράμε κάθε μέρα τα ίδια, και να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων και Ποδολόγων Μάνος Αρβανιτάκης.
Αντίθετα, το ξυπόλυτο περπάτημα στην άκρη της αμμουδιάς και στα ρηχά ενδείκνυται γιατί αποτελεί «δωρεάν» συνεδρία ρεφλεξολογίας για τις πατούσες. Όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς με διαβήτη, καθώς, λόγω της ασθένειάς τους, είναι επιρρεπείς σε πληγές (έλκη) που δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί να μολυνθούν.
Οι μυκητιάσεις προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με προϊόντα τοπικής χρήσης (κρέμες, ειδικά σαπούνια, ταλκ), αλλά, αν επιμείνουν, απαιτούν ειδική αγωγή με φάρμακα από το στόμα. Οι φωτοδερματίτιδες αντιμετωπίζονται με γαληνικά παρασκευάσματα που φτιάχνει ο φαρμακοποιός και περιέχουν κορτιζόνη, γι' αυτό, όσο διαρκεί η θεραπεία, πρέπει να αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο.
σχόλια