Ούτε μία, ούτε δύο: Είκοσι οκτώ μικρές, ανεξάρτητες εκδοτικές προσπάθειες με εναλλακτική «χροιά» - αρκετές από τις οποίες άνθισαν τα χρόνια της κρίσης, σε πείσμα των καιρών είτε εξαιτίας αυτών - ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέτος στα πλαίσια του 3ου Θερινού Βιβλιοστασίου.
Το νούμερο είναι από μόνο του εντυπωσιακό για μια χώρα με αναλογικά μικρή αγορά ακόμα και για το mainstream βιβλίο. Άσχετα δε από το πόσο ισχύει το ρητό «ο Έλληνας δεν διαβάζει», φαίνεται πως για κάποιες κατηγορίες εκδόσεων τουλάχιστον και αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει αλλά και μεράκι που αποβαίνει βεβαίως υπέρ της ποιότητας.
Πρόκειται για μια αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία εκδοτών «εκτός των τειχών» από όλη την Ελλάδα που δεν περιορίζεται σε μια ακόμα έκθεση-bazaar βιβλίων αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα ζωντανό βιβλιοφιλικό γεγονός με παρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών, ανοικτές ομιλίες και συζητήσεις. Την παράσταση εδώ δεν «κλέβουν» πολυτελείς και πολυδιαφημισμένες νέες κυκλοφορίες συγγραφέων-σταρ με πολλαπλές επανεκδόσεις αλλά διάφορα μικρά «διαμαντάκια», άγνωστα συχνά στο ευρύ κοινό. Πολιτική, κοινωνιολογία, φιλοσοφία και ιστορία κρατούν τα «σκήπτρα», δίχως να απουσιάζουν η ποίηση, η λογοτεχνία και οι καλές τέχνες.
«Στόχος μας είναι το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γίνει και πάλι ένας τόπος συνάντησης με αφορμή βιβλία που απευθύνονται σε ανήσυχα πνεύματα και φλογερές ψυχές, βιβλία που μετουσιώνουν τη μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική, που ασκούν κριτική στο υπάρχον, που φιλοδοξούν να δημιουργούν ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται μόνο τοίχοι... Σας καλούμε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε αναζητήσεις, απόψεις και ιδέες... μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε το στίγμα ενός διαφορετικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού συνεργασίας, παρέμβασης και αμφισβήτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα.
«Στην εν λόγω σύμπραξη εκδοτικών εγχειρημάτων, κομμάτι της οποίας αποτελεί το Θερινό Βιβλιοστάσιο εμπλέκεται σαφώς και το πολιτικό, το κινηματικό στοιχείο, προσδίδοντάς της ένα επιπλέον κίνητρο που ξεπερνά το στενά επιχειρηματικό... Αυτό είναι που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος, παρότι οι συμμετέχοντες προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Είμαστε έπειτα οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και βάζουμε πολλή προσωπική δουλειά στην υπόθεση αυτή, δεν μιλάμε δηλαδή για επαγγελματικά βιβλιοπωλεία ή εκδόσεις με μεγάλη παραγωγή, πολυάριθμο προσωπικό κ.λπ. Εθελοντικές είναι συνήθως και οι συνεργασίες. Στοχεύουμε το Βιβλιοστάσιο να γίνει θεσμός και παρέμβαση στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα στο βαθμό βεβαίως που μας αναλογεί, δηλαδή στην παραγωγή και τη διακίνηση ιδεών», λέει σχετικά ο Μιχάλης Παπαρούνης, «ψυχή» των εκδόσεων Futura που μετρούν 22 χρόνια παρουσίας στον χώρο.
«Ακριβώς λοιπόν επειδή είτε συμμετέχουμε ενεργά είτε βρισκόμαστε σε στενή επαφή με διάφορα κινήματα και πολιτικές κινήσεις, εντοπίζουμε άμεσα τι ελκυστικό κυκλοφορεί στη διεθνή βιβλιογραφία σε αυτούς τους τομείς προτού το ανακαλύψουν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι. Στη άμεση αυτή ανταπόκριση βοηθούν τα μικροδίκτυα σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει με όμορους χώρους στο εξωτερικό καθώς επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ξένων διανοούμενων για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ειδικά. Έχουμε καταφέρει επιπλέον να κυκλοφορήσουμε στα ελληνικά μια σειρά ιδιαίτερα βιβλία που δύσκολα μεταφράζονται και τυπώνονται σε άλλες γλώσσες καθώς δεν θεωρούνται εμπορικά.
Αποσκοπούμε, που λες, η σύμπραξη αυτή να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική ώστε και πιο συγκεκριμένο στίγμα να δώσουμε και ισχυρότερη παρουσία στην αγορά να αποκτήσουμε. Σκεφτόμαστε να εκδώσουμε ένα συλλογικό έντυπο, να οργανώσουμε ένα αντίστοιχο Χειμερινό Βιβλιοστάσιο, πιθανόν κι ένα "Νομαδικό" που να περιοδεύει ανά την χώρα κ.λπ. Αποτελεί κιόλας ένα προσωπικό όσο και συλλογικό στοίχημα όλο αυτό γιατί αν δεν καταφέρουμε να λειτουργήσουμε συμμετοχικά και συνεργατικά στο ίδιο το αντικείμενό μας καταρχήν, τότε για τι πράγμα μιλάμε! Το ότι ωστόσο μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε 28 άνθρωποι με κοινά μεν ενδιαφέροντα αλλά όχι απαραίτητα κοινές καταβολές αφήνοντας κατά μέρος εγωϊσμούς και ανταγωνισμούς είναι σίγουρα μια καλή αρχή», καταλήγει.
Στο 3ο Θερινό Βιβλιοστάσιο συμμετέχουν οι εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Angelus Novus, Απρόβλεπτες Εκδόσεις, Ασίνη, Βαβέλ, Biblioteque du temps perdu, Βιβλιοπέλαγος, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Εκδόσεις των Ξένων, Εκτός Γραμμής, Ενύπνιο, Έρασμος, Εργατική Πάλη, Έρμα, Εύμαρος, Ισνάφι, Κενότητα, Μάγμα, Oposito, Opportuna, Red n Noir, Redmarks, Πανοπτικόν, Σοφίτα, Τυφλόμυγα, Φαρφουλάς και Futura. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Στη Χώρα των κλουβιών – μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές» του Πάνου Λάμπρου (εκδ. Εύμαρος), «Μια υλιστική θεωρία δικαιοσύνης» του Γιώργου Σωτηρόπουλου που έχει καταρχήν εκδοθεί στα αγγλικά, «Οι αντινομίες του Αντόνιο Γκράμσι» του Πέρι Άντερσον (εκδ. Redmarks) και το μνημειώδες «Όταν ο Κόκορας λαλούσε στο Σκοτάδι-ανθολογία αναρχικών κειμένων 1971-1978» σε επιμέλεια του αείμνηστου Μιχάλη Πρωτοψάλτη (εκδ. Βιβλιοπέλαγος).
Οι ανοιχτές συζητήσεις περιλαμβάνουν θεματικές για την πολιτική ορθότητα στα κόμικς, την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, τις gender προβληματικές και τη «δίωξη της vita sexualis», τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία και την ενδεχόμενη... απατεωνιά του Φουκό με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ζαν-Μαρκ Μαντοζιό «Μισέλ Φουκό, η μακροημέρευση μιας απάτης» (εκδ. Μάγμα). Το πλήρες πρόγραμμα και οι ομιλητές στη σχετική ιστοσελίδα του Facebook.
3ο Θερινό Βιβλιοστάσιο, 11-14/7, κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 Θησείο
σχόλια