ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ: Οι «μοναχικοί λύκοι» εμπνέουν ο ένας τον άλλο

ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ: Οι «μοναχικοί λύκοι» εμπνέουν ο ένας τον άλλο Facebook Twitter
1

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας κυβερνήσεων, για να σταματήσουν οι πολύνεκρες επιθέσεις των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων» που, όπως είπε, «εμπνέονται ο ένας από τον άλλον». 

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις στις ΗΠΑ με 30 νεκρούς, ενώ ο ίδιος επισκέπτεται τη Νέα Ζηλανδία όπου στις 15 Μαρτίου, ένας άλλος ένοπλος είχε σκοτώσει 51 ανθρώπους με τη διπλή επίθεση που είχε εξαπολύσει σε τεμένη του Κράιστσερτς. Ο Στόλτενμπεργκ μετέβη στο ένα από τα δύο τεμένη.

«Οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν από μοναχικούς λύκους που όμως ταυτόχρονα συνδέονται, διότι αντλούν έμπνευση ο ένας από τον άλλον κι αναφέρονται ο ένας στον άλλον στα διάφορα μανιφέστα τους», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του στο κρατικό νεοζηλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ. Αυτό «υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με πολλά διαφορετικά εργαλεία», συνέχισε.

Ο 21χρονος δράστης του μακελειού στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 26, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μπρέντον Τάραντ, τον Αυστραλό που κατηγορείται για τη σφαγή στο Κράιστσερτς, στο «μανιφέστο» του. Ο Τάραντ δηλώνει αθώος όλων των κατηγοριών που του έχουν απαγγείλει οι νεοζηλανδικές αρχές. 

Η κοινωνία, επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής φύσης της, της ανοχής του άλλου. «Βλέπουμε πως πολλοί από τους τρομοκράτες είναι άνθρωποι όπως εμείς. Ανδρώθηκαν στις χώρες μας, προέρχονται από τις δικές μας κοινωνίες. Άρα αυτό αφορά επίσης την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων», συμπλήρωσε.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, η οποία θα συναντηθεί με τον Γενς Στόλτενμπεργκ αύριο Τρίτη, επισήμανε από την πλευρά της πως η χώρα της θέλει ο κόσμος να θυμάται το πώς αντέδρασε σε αυτή την πράξη βίας και μίσους. «Αυτή είναι μια παγκόσμια πρόκληση», είπε η κεντροαριστερή πολιτικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.


«Φυσικά μπορούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κατανικήσουμε το μίσος, τη βία και τον ρατσισμό στα καθ' ημάς, στα εδάφη μας. Αλλά ως διεθνής κοινότητα, πρέπει επίσης να σταθούμε ενωμένοι εναντίον των πράξεων μίσους, βίας και τρομοκρατίας», συμπλήρωσε η Αρντέρν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πρόκειται περί εξαγγελιών που θα μείνουν δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και γίνονται αποκλειστικά και μόνο γιατί πρέπει να φανεί πως η Πολιτεία και τα Κράτη από κοινού κάτι προσπαθούν να κάνουν για ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές πλέον ρίζες.Οι κινούμενοι από μίσος μοναχικοί εγκληματίες είναι και οι πιο δύσκολοι στην παρεμπόδιση των εγκλημάτων τους.Ειδικά όσοι εκτελούν κόσμο και μετά αυτοκτονούν δεν αφήνουν πίσω τους το παραμικρό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για εξάλειψη του φαινομένου, αν δεχτούμε πως όσοι τιμωρούνται γίνονται παραδείγματα προς αποφυγή (κάτι που πολλές φορές δεν ισχύει).Πρόκειται για προϊόντα κοινωνιών δομημένων σε στρεβλές βάσεις σε ό,τι αφορά την κουλτούρα, τις ηθικές αξίες, την Παιδεία και την νοοτροπία στις οποίες στηρίζονται και προωθούν.Στην Ελλάδα ο κίνδυνος να δούμε παρόμοιου εύρους περιστατικά (π.χ. σε σχολεία) είναι υπαρκτός και φοβάμαι πως οι ιθύνοντες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. (Μικρότερου εύρους περιστατικά συμβαίνουν εδώ και χρόνια π.χ. επιθέσεις σε αλλοδαπούς κι εβραϊκά κοιμητήρια).Η ιδέα πως οι Έλληνες είμαστε κάτι τελείως ξεχωριστό στην υφήλιο από πλευράς γονιδίων, ευφυΐας, επιχειρηματικότητας, διατροφής, ανθρωπιάς κ.λπ. είναι βαθιά ριζωμένη σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και προωθείται από πολλά κέντρα επηρεασμού της κοινής γνώμης. Δυστυχώς δεν υπάρχει συστηματοποιημένη, λογοκρατούμενη επιχειρηματολογία σαν αντίλογος που να προβάλλεται από τα ΜΜΕ.Το ό,τι είμαστε μια χώρα που πολλούς θρέφει ο τουρισμός, η περίπτωση Αντετοκούνμπο όπως και σωρού άλλων επιτυχημένων Ελλήνων με καταγωγή αλλοδαπή (π.χ. των rapper Sin-Boy, Light ή πολλών αθλητών) μπορεί να βοηθούν πάρα πολύ στον περιορισμό του ρατσισμού, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν αρκούν, ενώ η παρουσία των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων σε συνδυασμό με την οικονομική ένδεια μεγάλου τμήματος του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης επιδεινώνει τα πράγματα.