Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί»

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σύμφωνα με το  Αλ Τζαζίρα.

Η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο μέσω του Στενού του Χορμούζ έχει γίνει το επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από μια διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις προκειμένου να στραγγαλίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

Έπειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε έξι δεξαμενόπλοια τον Μάιο και τον Ιούνιο και τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια ναυτική αποστολή ασφαλείας στον Κόλπο, μαζί με τη Βρετανία, για να προστατεύσουν εμπορικά πλοία. Σε σημεία της συνέντευξής του, που μετέδωσε το εδρεύον στο Κατάρ Al Jazeera, ο Ζαρίφ ανέφερε πως το Στενό είναι «μικρό, θα καταστεί λιγότερο ασφαλές καθώς ξένα (πολεμικά) πλοία αυξάνουν την παρουσία τους σε αυτό».

«Η περιοχή έχει γίνει πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί επειδή η Αμερική και οι σύμμαχοί της την πλημμυρίζουν με όπλα», είπε. Ο Ζαρίφ, που έφθασε στην Ντόχα χθες Κυριακή, συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για συνομιλίες προκειμένου να διαβιβάσει το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. Το Κατάρ, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αποφύγει την εμπλοκή του στην κλιμακούμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Το Ιράκ, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη, προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάπτυξη των δυτικών δυνάμεων πυροδοτεί την ένταση στην περιοχή. «Τα κράτη του Κόλπου μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη διέλευση των πλοίων», ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ-Χακίμ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ιράκ επιδιώκει να μειώσει την ένταση στην περιοχή μας μέσω ψύχραιμων διαπραγματεύσεων... Η παρουσία δυτικών δυνάμεων στην περιοχή θα αυξήσει την ένταση», είπε.

Τον περασμένο μήνα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Stena Impero, κοντά στο Στενό για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφού η Βρετανία είχε συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Η διαμάχη με τα δεξαμενόπλοια έχει εμπλέξει τη Βρετανία στη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, που θέλουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες πιέζουν για μια πιο σκληρή πολιτική απέναντι στο Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Διεθνή / «Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Εντάσσοντας τους μετανάστες στον «κύριο φάκελο θανάτου» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αποκόψει την πρόσβαση των μεταναστών σε πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

Διεθνή / Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

«Το αγαπημένο μου γλυκό» είχε βραβευθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Σικάγο το 2024, όμως οι σκηνοθέτες δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από το Ιράν, καθώς τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια
LIFO NEWSROOM
«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM