Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης Facebook Twitter
1

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε χθες από το Γιβραλτάρ και κινείται προς την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο με τελικό προορισμό τη Συρία. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Reuters και σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως το τάνκερ πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ανέφερε πως «κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση». 

Διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο διάβημα ή άλλου είδους επίσημη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με το τάνκερ Adrian Darya, πρώην Grace, παρά μόνο παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους ενόψει του κατάπλου του τάνκερ στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το τάνκερ υποστηρίζει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ είπε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και σε άλλες χώρες με λιμάνια στη Μεσόγειο στα οποία θα μπορούσε να καταπλεύσει το τάνκερ. 

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

 

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτακης αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια