Μπορεί η λέξη «faux» να μην είχε και την καλύτερη φήμη στο παρελθόν, ειδικά όσον αφορά τα δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, ωστόσο, το 2019, λαμβάνει make over και συστήνεται ξανά ως vegan.
Πριν από αρκετά χρόνια, η «αληθινή» γούνα και το δέρμα υποδήλωναν πολυτέλεια και κοινωνική καταξίωση. Πλέον, όχι μόνο δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας όπως οι Gucci, Burberry, Michael Kors και Versace, υπόσχονται να απαγορεύσουν εντελώς τη χρήση γούνας ζώων από τις συλλογές τους.
Η προσπάθεια του κόσμου της μόδας να αλλάξει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, με τα μεγαλύτερα fashion brands να απαγορεύουν τη χρήση δέρματος ζώων και με μικρότερα brands να λανσάρουν συλλογές από βιώσιμα υλικά και vegan δέρμα, αποδεικνύει πως πραγματοποιείται μία σημαντική και θετική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και καταναλώνουμε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πολύ πιο πριν, όμως, υπήρξε μία σχεδιάστρια που αργότερα έγινε συνώνυμη με την οικολογική μόδα. Η Stella McCartney δημιούργησε τον πρώτο βιώσιμο luxury οίκο μόδας που στάθηκε κατά της χρήσης πραγματικής γούνας και δέρματος, σχεδιάζοντας ρούχα και αξεσουάρ που όχι μόνο είναι ανεπιτήδευτα chic αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, πρωτοστατώντας στην eco-friendly πλευρά της βιομηχανίας της μόδας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το «ψεύτικο δέρμα» έχει υπάρξει ανέκαθεν συσχετισμένο με την κακή ποιότητα και παρότι έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως και άλλα υφάσματα, δεν παύει να έχει αρνητική συμβολή στο περιβάλλον, καθώς τα περισσότερα είδη που πωλούνται στην αγορά είναι κατασκευασμένα είτε από PVC είτε από PU.
Το PU ή αλλιώς πολυουρεθάνη είναι ένα πολυδύναμο πολυμερές που μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα με την επιθυμία του σχεδιαστή. Το PVC ή αλλιώς πολυβινυλοχλωρίδιο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο το PU, καθώς έχει κολλώδη υφή και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται το PVC ή το PU είναι με την εφαρμογή επιστρώσεων πλαστικού σε μία βάση ινών, οι οποίες διαφέρουν και καθορίζουν το αν είναι φιλικό προς το περιβάλλον ή όχι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ήδη στην αγορά αρκετά διαφορετικά είδη vegan leather, φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν μία ποικιλία από φύλλα δέντρων μουριάς, μανιτάρια, τσάι kombucha, νερό καρύδας, μήλα, σόγια, ανανά, απορρίμματα φρούτων, μέχρι και ανακυκλωμένους κόκκους καφέ και πλαστικά μπουκάλια.
Η βιοτεχνολογική εταιρία Le Qara με βάση το Περού, η οποία κέρδισε το Global Change Awards για το 2019, δημιουργεί vegan bioleather που αποτελείται από μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν τη βιοτεχνολογία, ενώ είναι βιοδιασπώμενο. Το vegan bioleather της Le Qara μπορεί να μιμηθεί οποιοδήποτε είδος δέρματος καθώς η υφή, το πάχος και η ευελιξία του μπορούν να αλλάξουν κατά παραγγελία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για τους καταναλωτές της γενιάς Z, η ευημερία των ζώων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με το report του Business of Fashion για το 2019, 9 στους 10 καταναλωτές της Generation Z πιστεύουν πως οι εταιρείες θα έπρεπε να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, ενώ τείνουν να προτιμούν την αγορά second hand και vintage ρούχων σε γενικότερο πλαίσιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η προσπάθεια του κόσμου της μόδας να αλλάξει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, με τα μεγαλύτερα fashion brands να απαγορεύουν τη χρήση δέρματος ζώων και με μικρότερα brands να λανσάρουν συλλογές από βιώσιμα υλικά και vegan δέρμα, αποδεικνύει πως πραγματοποιείται μία σημαντική και θετική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και καταναλώνουμε. Μπορεί ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα να είναι μακρύς, αλλά δείχνει ελπιδοφόρος.
σχόλια