Οι θεσμοί πιέζουν την Αθήνα να μπει τέλος στην προστασία της α΄ κατοικίας

Οι θεσμοί πιέζουν την Αθήνα να μπει τέλος στην προστασία της α΄ κατοικίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις, τέθηκε στην κορυφή της χθεσινής ατζέντας, στις διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων των θεσμών με το κυβερνητικό επιτελείο και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι θεσμοί πιέζουν την Αθήνα επιθυμώντας να λήξει, μέχρι το τέλος του έτους, η προστασία για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς και η δυνατότητα για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, ζητούν τη θέσπιση ενός νέου πτωχευτικού νόμου για την προστασία μόνο για των ευπαθών κατηγοριών πολιτών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στη χθεσινή συνάντηση η κυβέρνηση απέφυγε εισέλθει σε λεπτομέρειες τις αλλαγές που προωθεί στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, καθώς φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής για τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα πάνω από 31.000 δανειολήπτες, οι οποίοι συναινούν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου. Μάλιστα από αυτούς, περίπου 21.100 έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προετοιμασία της αίτησης. Προς το παρόν πάντως έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 67 αιτήσεις και έχουν προωθηθεί 3 ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσω ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS). Ανάμεσα στα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) ήταν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η προώθηση «μικροπιστώσεων» έως 25.000 με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών και οι προοπτικές κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του APS προβλέπει τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο για την προώθηση του πρότζεκτ απαιτείται η έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM