Αίγυπτος: «Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών - Εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες

Αίγυπτος: «Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών - Εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Egyptian Ministry of Antiquities
0

Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως έναν άγνωστο μέχρι πρότινος ναό, ηλικίας 2.200 ετών, που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Δ'. 

Ο αρχαίος ναός εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες κατά τη διάρκεια εργασιών σε αγωγό αποχέτευσης, σε δήμο του κυβερνείου Σοχάγκ, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε το υπουργείο Αρχαιοτήτων στο Facebook. Οι εργασίες σταμάτησαν αμέσως μετά την ανακάλυψη. Σύντομα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επιγραφές με αναφορές στον βασιλιά Πτολεμαίο Δ'. Ο Πτολεμαίος Δ' ο Φιλοπάτωρ ( 245 – 204 π.Χ. ), υπήρξε ο τέταρτος βασιλιάς της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου. 

Αίγυπτος: «Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών - Εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Egyptian Ministry of Antiquities
Αίγυπτος: «Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών - Εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Egyptian Ministry of Antiquities

Μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δύο τείχους και τη νοτιοδυτική γωνία μίας κατασκευής από ασβεστόλιθο, στην οποία έχουν χαραχθεί ανάγλυφες παραστάσεις του θεού Χαπί, του Αιγύπτιου θεού της ετήσιας πλημμύρας του Νείλου. Ο ναός βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου. 

Αίγυπτος: «Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών - Εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Egyptian Ministry of Antiquities

Πιστεύεται πως ο Πτολεμαίος Δ' υπήρξε βασιλιάς της Αιγύπτου από 221 πΧ ως το 204 πΧ. Η ηγεμονία του δεν θεωρείται επιτυχής. Ο ίδιος φέρεται να έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τέχνη παρά στη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με την Wikipedia ήταν «αφοσιωμένος στις διονυσιακές οργιαστικές τελετές και στην ερασιτεχνική λογοτεχνία».

Παράλληλα φέρεται να ναυπήγησε το μεγαλύτερο σκάφος ως τότε, γνωστό ως «τεσσαρακοντιήρης». Το «τεσσαράκοντα» στο όνομά του είναι πιθανόν να αναφέρεται στον αριθμό των πάγκων των κωπηλατών, οι οποίοι ανέρχονταν στους 4.000. 

Ο ναός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων που σημειώθηκαν φέτος στην Αίγυπτο. Η χώρα ευελπιστεί να αυξήσει και πάλι τις τουριστικές ροές μετά την εξέγερση του 2011. 

Με πληροφορίες από BBC/Wikipedia

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ