Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων

Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων Facebook Twitter
0

Ο Ερντογάν ας λύσει το Κουρδικό με διάλογο και όχι με πόλεμο, δηλώνει ο Τούρκος Νομπελίστας Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ.

Οι φωνές από Τούρκους διανοητές, ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν πληθαίνουν, αλλά δύσκολα βρίσκουν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Τούρκος συγγραφέας και Νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, ο Ορχάν Παμούκ, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corrriere della Sera από την αυτοεξορία του στη Νέα Υόρκη.

«Στην Τουρκία πάντοτε θα υπάρχουν διανοούμενοι, πρόσωπα φιλελεύθερα πάντοτε πρόθυμα να διατρανώσουν στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα μαζί με τους Κούρδους κι όχι με πόλεμο. Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς» λέει.

Μακριά από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, ο Παμούκ παραδέχεται πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξονυχιστικά τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία. Υπογραμμίζει όμως «πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως εγώ στην Τουρκία και δεν είναι Κούρδοι».

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Ινσέλ δηλώνει στην ίδια εφημερίδα από το Παρίσι, πως είναι αισιόδοξος: «Δεν πιστεύω πως ο Ερντογάν θα φέρει εις πέρας το σχέδιό του. Είναι ένα απλό εθνικιστικό εύρημα για να συσπειρώσει ξανά την εκλογική του βάση. Πιστεύω πως στο τέλος η Τουρκία θα περιορισθεί σε μία συμβολική ζώνη ασφαλείας βάθους 5-10 χλμ».

Ο ίδιος εκτιμά πως «η ιδέα να επαναπροωθηθούν εκεί δύο εκατ. Σύροι πρόσφυγες είναι ανέφικτη: πρόκειται στην πλειονότητά τους για αραβικούς πληθυσμούς, που προέρχονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Είναι δύσκολο να αναμιχθούν με τον ντόπιο πληθυσμό».

Μολαταύτα, για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών 2 και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, Φαμπρίς Μπαλάνς, ο στόχος της Άγκυρας είναι πολύ πιο φιλόδοξος: στόχος της είναι να δρομολογήσει μια εθνοκάθαρση και να δημιουργήσει μία νέα αμιγή αραβική ζώνη στα κουρδικά εδάφη. «Ο Ερντογάν θέλει να απωθήσει τον κουρδικό πληθυσμό και να κατασκευάσει νέες πόλεις με Άραβες πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί η κουρδική ταυτότητα» υποστηρίζει.

Ωστόσο, τα σχέδια του Ερντογάν είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα κι ιδίως την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν ιδιαίτερα για τους μαχητές της ISIS με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις. Όπως εξηγεί ο Ινσέλ «η Ευρώπη δεν εννοεί με καμία δύναμη να πάρει πίσω τους τζιχαντιστές αυτούς. Ο Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει ότι θα το φροντίσει αυτός. Κι αυτό του προσφέρει χώρο για διαπραγματεύσεις».

Με πληροφορίες από Corriere della Sera/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM